3x de mooiste routes in Schotland

Van kliffen en kastelen tot meren en whisky: ontdek de mooiste routes in Schotland.

Door Redactie
Gepubliceerd 5 feb. 2020 09:48 CET
Kilchurn Castle langs de Argyll Coastal Route.
Kilchurn Castle langs de Argyll Coastal Route.
Foto door Buro Scanbrit

1. North Coast 500

Langs kliffen en kastelen
De North Coast 500 is de Schotse variant van Route 66. Je kunt ’m in een week rijden, maar als je langer de tijd hebt, neem die dan ook – er valt genoeg te ontdekken. De roadtrip, vijfhonderd mijlen lang (805 kilometer), begint in Inverness, de toegangspoort tot de ruige hooglanden. De Great North Road kronkelt noordwaarts langs diep uitgesneden fjorden, verlaten baaien en eindeloze lochs. Onderweg passeer je het imposante Dunrobin Castle, dat pal aan de Noordzee staat en al acht eeuwen in het bezit is van de Hertog van Sutherland. Daarna vervolgt de weg naar Thurso, waar je wordt omringd door de hoge kliffen van Holborn Head en Clairdon Head. Verder op de route wisselen de rotsachtige kustlijn van het Kyle of Tongue en de uitgestrekte zandstranden bij Durness elkaar af. De rondrit eindigt weer in Inverness, waar een bezoek aan het wereldberoemde Loch Ness en de nabijgelegen ruïne van Urquhart Castle verplichte kost is.

De North Coast 500-route.
Foto door Buro Scanbrit

Tip: Glenmorangie Distilleerderij
Wat anderhalve eeuw geleden begon als een kleine distilleerderij in Durnoch Firth, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldmerk als het aankomt op single malt. Glenmorangie is Keltisch voor ‘Vallei van de Rust’, en dat proef je terug in de zachte whisky. Het distilleerproces wordt toevertrouwd aan de Men of Tain, de ambachtsmannen van Glenmorangie. Tijdens een rondleiding door de distilleerderij wordt elke stap van dit proces van de prijswinnende whisky onthuld en krijgen bezoekers een proeverij onder leiding van de master distillers.

2. Argyll Coastal Route

Meren, mosselen en Monthy Python
De 208 kilometer lange Argyll Coastal Route loopt van Tarbet naar Fort William, door het bergachtige binnenland en langs een paar van de mooiste delen van de Schotse westkust – voor reizigers die niet willen kiezen tussen sea of summit. Het eerste natuurschoon laat niet lang op zich wachten: Loch Lomond, het grootste meer van Schotland, leent zich bij uitstek voor een boottocht. Westwaarts lonkt Loch Fyne, waar je je langs de weg te goed kunt doen aan mosselen, gerookte zalm en schaaldieren. Vervolgens koerst de route richting Oban, waarvan het stadsbeeld grotendeels wordt bepaald door de McCaig’s Tower, het Schotse antwoord op het Colosseum. Richting het noorden vind je de iconische Kilchurn Castle en Castle Stalker – de laatste ook wel bekend uit Monty Python and the Holy Grail uit 1975. De roadtrip eindigt bij de Ben Nevis, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de trip: dit is met 1345 meter de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk.

Castle Stalker.
Foto door Buro Scanbrit

Tip: Walvisspotten op Firth of Lorn
Om walvissen in hun natuurlijke omgeving te zien, is een verre reis niet nodig; ook voor de kust van Schotland vertonen de dieren zich geregeld. Neem op de A816 de afslag naar Easdale Island, waar tussen mei en september dagelijks boten uitvaren. Een ervaren schipper navigeert door de wateren van Firth of Lorn, op zoek naar tuimelaars, dwergvinvissen, zeehonden en walvissen terwijl de zeearenden boven de boot zweven. Ook niet te missen: de spectaculaire Corryvreckan-whirlpool, de derde grootste waterkolk ter wereld, midden op zee.

3. Perthshire Tourist Route

Cultuur, natuur & avontuur
Net ten noorden van Dunblane begint met zijn 69 kilometer de kortste roadtrip van de drie. Trap het wegavontuur in stijl af met een nacht in het Gleneagle, het beroemdste vijfsterrenhotel van Schotland. De reis vervolgt de volgende dag via Innerpeffray, de oudste openbare bibliotheek van Schotland, naar Drummond Castle. Het kasteel zelf is niet publiekelijk toegankelijk, maar de tuinen maken dat meer dan goed: ze behoren tot de mooiste van Europa en delen ervan zijn door Koningin Victoria zelf aangeplant. Maar de wilde natuur is gelukkig nooit ver weg. In het Cairngorms National Park liggen talrijke wandel-, fiets- en mountainbikeroutes te wachten. En voor wie in is voor een echte uitdaging: je kunt je wagen aan Munro bagging, het beklimmen van Schotse bergen hoger dan 914 meter. Eindig je roadtrip met een culinaire finishing touch: een glas whisky bij de Famous Grouse Experience, met een toetje van Iain Burnett, dé chocolatier van de hooglanden, na.

De Perthshire Tourist Route.
Foto door Buro Scanbrit

Tip: Doe de Highland Safari
De Schotse hooglanden zijn het domein van edelherten, steenarenden, sneeuwhazen, reeën en korhoenen – er is geen betere manier om dit te ontdekken dan vanuit een 4WD Land Rover. Tijdens een off-road safari cross je samen met een ervaren gids door de wildernis en beleef je het van dichtbij.

Ontdek zelf de mooiste plekken van Schotland tijdens een autorondreis met Buro Scanbrit. Je bent er zo met de comfortabele ferry van DFDS.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De top 25 beste bestemmingen van de wereld voor 2022
Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.