Olympisch roeier vraagt met fysieke uitdaging aandacht voor behoud van oceanen

De Nederlandse topsporter Niki van Sprang dreef zichzelf tot het uiterste tijdens een pittige fiets- en roeitocht. Hiermee wil hij aandacht vragen voor het behoud en herstel van de oceanen.

Door National Geographic Redactie
Gepubliceerd 21 dec. 2020 14:24 CET
Niki van Sprang begon met roeien in zijn geboorteplaats Almere en bereidt zich inmiddels voor op ...

Niki van Sprang begon met roeien in zijn geboorteplaats Almere en bereidt zich inmiddels voor op de Olympische Spelen van 2021 in de twee-zonder-stuurman. Tijdens zijn challenge voor Talisker en Parley for the Oceans roeide hij voor het eerst op open zee.

Foto door Yannick Schurwanz – Feedbuilders

Onze oceanen beslaan ruim zeventig procent van het aardoppervlak en spelen een vitale rol in het behoud van het leven op aarde: ze herbergen een enorme biodiversiteit en voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen. Maar dit belangrijke ecosysteem raakt steeds verder in het gedrang. Olympisch roeier Niki van Sprang deed daarom mee aan een campagne van het Schotse whiskymerk Talisker en milieuverbeteringsnetwerk Parley for the Oceans. Talisker en Parley roepen avonturiers over de hele wereld op om hun persoonlijke uitdaging aan te gaan, eentje die te maken heeft met de oceaan, met als doel bewustzijn te creëren voor de kwetsbaarheid van onze zeeën. Van Sprang maakte op 12 december een honderd kilometer lange fietstocht van Amsterdam naar Den Helder en vertrok vanaf daar per roeiboot naar Texel over open zee – met succes.

Hoe heb je dit avontuur ervaren?

‘Het was echt heel gaaf, zoiets heb ik nog niet eerder gedaan. Als topsporter ben ik getraind om alle variabelen te controleren, maar ik wist van tevoren dat dat tijdens deze challenge niet ging lukken. Ik had nog nooit op zee geroeid, dus dat was wel spannend. Normaal gesproken roei ik alleen op binnenwateren en in een heel ander type boot. Wind en golven zijn daar je grootste vijand – nu ging ik die juist opzoeken op open zee. Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid op het onverwachte. Dat ik eerst een fietstocht en daarna ook nog de ‘Hel van Texel’ – de roeitocht van Den Helder naar het Waddeneiland – heb voltooid, geeft veel voldoening. Het was een onvergetelijk avontuur.’

Van Sprang begon zijn challenge met een fietstocht van Amsterdam naar Den Helder. ‘Ik heb het meeste genoten van het gevecht met mezelf en de natuur,’ vertelt hij. ‘Het voelde alsof ik de elementen moest overwinnen.’

Foto door Yannick Schurwanz – Feedbuilders

Wat bleek de grootste uitdaging?

‘Ten eerste de fysieke inspanning: je moet bijna vier uur lang op het hoogste niveau presteren. Vooral de wissel van het fietsen naar het roeien was zwaar. Daarnaast zat het weer niet mee. Het was koud en nat. De mist maakte het moeilijk om te navigeren op zee – daar had ik van tevoren eigenlijk wat minder rekening mee gehouden. Door de stevige wind en stroming werd ik in mijn kleine bootje alle kanten opgeslingerd. De juiste koers vinden was dus nog best lastig. Maar gelukkig heb ik Texel uiteindelijk weten te vinden!’

Kijk je nu anders naar de zee?

‘Van tevoren had ik wel een beeld van hoe groot en sterk de zee is: als je kijkt naar de uitgestrektheid van onze zeeën en oceanen, dan zie je ook maar weer hoe klein wij mensen eigenlijk zijn. De omvang en kracht van de zee en alle wezens die erin leven zijn nauwelijks te bevatten. Leven in een drukke stad geeft me soms een claustrofobisch gevoel, en op zee is dat juist precies het tegenovergestelde: je hebt alle ruimte. Tijdens deze tocht heb ik voor het eerst écht de kracht van de zee gevoeld, dat was heel indrukwekkend.’

Welke boodschap wil je met je deze challenge overbrengen?

‘Ik denk dat iedereen wat vaker zou mogen stilstaan hoe bijzonder onze zeeën zijn. Hoe groot ze zijn, hoe sterk ze zijn en hoeveel leven zich onder het wateroppervlak bevindt. In Nederland zien wij de zee vaak als een dreiging die gecontroleerd kan en moet worden. Maar de zee is ook onze vriend – we moeten er met z’n allen goed voor zorgen.’

Wil je meer weten over de missie van Talisker & Parley?

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Buiten het kader: aflevering 1
Reizen
Dartworp: Door het hart van Wallonië
Reizen
6x ontsnappen aan de winterse kou doe je op Curaçao
Reizen
Kustwacht Caribisch Nederland: over het programma

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.