Onze oceanen beslaan ruim zeventig procent van het aardoppervlak en spelen een vitale rol in het behoud van het leven op aarde: ze herbergen een enorme biodiversiteit en voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen. Maar dit belangrijke ecosysteem raakt steeds verder in het gedrang. Olympisch roeier Niki van Sprang deed daarom mee aan een campagne van het Schotse whiskymerk Talisker en milieuverbeteringsnetwerk Parley for the Oceans. Talisker en Parley roepen avonturiers over de hele wereld op om hun persoonlijke uitdaging aan te gaan, eentje die te maken heeft met de oceaan, met als doel bewustzijn te creëren voor de kwetsbaarheid van onze zeeën. Van Sprang maakte op 12 december een honderd kilometer lange fietstocht van Amsterdam naar Den Helder en vertrok vanaf daar per roeiboot naar Texel over open zee – met succes.

Hoe heb je dit avontuur ervaren?

‘Het was echt heel gaaf, zoiets heb ik nog niet eerder gedaan. Als topsporter ben ik getraind om alle variabelen te controleren, maar ik wist van tevoren dat dat tijdens deze challenge niet ging lukken. Ik had nog nooit op zee geroeid, dus dat was wel spannend. Normaal gesproken roei ik alleen op binnenwateren en in een heel ander type boot. Wind en golven zijn daar je grootste vijand – nu ging ik die juist opzoeken op open zee. Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid op het onverwachte. Dat ik eerst een fietstocht en daarna ook nog de ‘Hel van Texel’ – de roeitocht van Den Helder naar het Waddeneiland – heb voltooid, geeft veel voldoening. Het was een onvergetelijk avontuur.’

Van Sprang begon zijn challenge met een fietstocht van Amsterdam naar Den Helder Ik heb het meeste genoten van het gevecht met mezelf en de natuur vertelt hij Het voelde alsof ik de elementen moest overwinnen
Van Sprang begon zijn challenge met een fietstocht van Amsterdam naar Den Helder. ‘Ik heb het meeste genoten van het gevecht met mezelf en de natuur,’ vertelt hij. ‘Het voelde alsof ik de elementen moest overwinnen.’
Yannick Schurwanz – Feedbuilders

Wat bleek de grootste uitdaging?

‘Ten eerste de fysieke inspanning: je moet bijna vier uur lang op het hoogste niveau presteren. Vooral de wissel van het fietsen naar het roeien was zwaar. Daarnaast zat het weer niet mee. Het was koud en nat. De mist maakte het moeilijk om te navigeren op zee – daar had ik van tevoren eigenlijk wat minder rekening mee gehouden. Door de stevige wind en stroming werd ik in mijn kleine bootje alle kanten opgeslingerd. De juiste koers vinden was dus nog best lastig. Maar gelukkig heb ik Texel uiteindelijk weten te vinden!’

Kijk je nu anders naar de zee?

‘Van tevoren had ik wel een beeld van hoe groot en sterk de zee is: als je kijkt naar de uitgestrektheid van onze zeeën en oceanen, dan zie je ook maar weer hoe klein wij mensen eigenlijk zijn. De omvang en kracht van de zee en alle wezens die erin leven zijn nauwelijks te bevatten. Leven in een drukke stad geeft me soms een claustrofobisch gevoel, en op zee is dat juist precies het tegenovergestelde: je hebt alle ruimte. Tijdens deze tocht heb ik voor het eerst écht de kracht van de zee gevoeld, dat was heel indrukwekkend.’

Welke boodschap wil je met je deze challenge overbrengen?

‘Ik denk dat iedereen wat vaker zou mogen stilstaan hoe bijzonder onze zeeën zijn. Hoe groot ze zijn, hoe sterk ze zijn en hoeveel leven zich onder het wateroppervlak bevindt. In Nederland zien wij de zee vaak als een dreiging die gecontroleerd kan en moet worden. Maar de zee is ook onze vriend – we moeten er met z’n allen goed voor zorgen.’

Wil je meer weten over de missie van Talisker & Parley?