De wereld is vol wonderen, ook al zijn ze moeilijk te bereiken. Hoewel de pandemie onze reizen tot stilstand heeft gebracht, is onze nieuwsgierigheid onveranderd. Vooruitlopend op een nieuw jaar - met de belofte van een terugkeer naar reizen - willen we graag 25 actuele verhalen over tijdloze plaatsen delen die onze toekomstige reisroutes zullen bepalen.

Geselecteerd door de wereldwijde redactie van National Geographic Travel en verdeeld in vijf categorieën (avontuur, cultuur en geschiedenis, natuur, gezin, duurzaamheid), spreken deze overtreffende trap van bestemmingen over veerkrachtige gemeenschappen, innovatieve inspanningen voor natuurbehoud en opwindende kansen voor toekomstige verkenningen.

De komende weken delen we hier alle 25 'Best of the World' bestemmingen, met vandaag vijf bestemmingen uit de categorie 'gezin'.

Het volledige artikel verscheen 3 december in National Geographic Traveler editie 1, 2021. Tijdelijk verkrijgbaar zonder verzendkosten in de natgeoshop.

Het Kennedy Space Center in Florida VS
Het Kennedy Space Center in Florida, VS.
Robert Ormerod

Space Coast

- Florida, VS

Hightech ruimtevaart en kajakken in een beschermd natuurgebied.

Nu de Amerikaanse ruimtevaart door het nieuwe Commercial Crew-programma van NASA weer opbloeit, staat ook de Atlantische kust van Florida ten oosten van Orlando meer in de belangstelling. De lanceerinrichtingen van Cape Canaveral Air Force Station en het Kennedy Space Center van NASA liggen beide aan de 116 kilometer lange ‘Space Coast’. Bij het bezoekerscentrum van het Kennedy Space Center (in corona tijd beperkt geopend) kun je met het gezin lanceringen zien van toestellen van SpaceX en Boeing, en dertig meter hoge raketten bekijken.

Een reus van een geheel ander kaliber, de Caribische lamantijn, is te zien in de wateren van het Merritt Island National Wildlife Refuge, dat het Space Center omringt. Een kajaktocht met een gids door dit 567 vierkante kilometer grote natuurreservaat is te boeken bij Florida Adventurer. Overdag kun je hier vanuit de kajak een glimp opvangen van lamantijnen en dolfijnen. En ’s avonds (van juni tot september of later) is in de Indian River Lagoon in het reservaat een feeëriek schouwspel te zien: bioluminescentie, veroorzaakt door miljarden lichtgevende planktondeeltjes.

‘Tijdens een speciale avondexcursie zien kinderen onder water kleine lichtjes alle kanten uit schieten,’ zegt eigenaar Josh Myers van Florida Adventurer. ‘En dan hebben ze overdag misschien al naast de kano een waterspuwende lamantijn gezien. Bepalende momenten in het leven van een kind, dat hierdoor misschien wel voor het eerst nieuwsgierig wordt naar wat er allemaal in het water leeft.’ – Traveler Rusland

Veel First Nations zetten toerisme in om bezoekers aan te trekken en die te vertellen over hun culturen en tradities Een overzicht vind je op indigenousbccom
Veel First Nations zetten toerisme in om bezoekers aan te trekken en die te vertellen over hun culturen en tradities. Een overzicht vind je op indigenousbc.com
Andrew Chungho Kim, Alamy

First Nations in British Columbia

- Canada

Trek de natuur in met een lokale gids.

British Columbia, de westelijkste provincie van Canada, kent ruim tweehonderd verschillende Nations. Nu er wereldwijd wordt geprotesteerd tegen vooroordelen en racisme is het een goed moment om je kennis te vergroten over de oorspronkelijke bewoners van B.C. en het met de kinderen te hebben over onderwerpen als culturele toe-eigening en raciale stereotypen.

De historie van deze provincie gaat zo’n tienduizend jaar terug. Dit is dan ook dé plek om erop uit te trekken met een gids uit de gemeenschap van First Nations, Inuit of Métis. Kennismaken met de inheemse cultuur gaat heel makkelijk in Vancouver en op Vancouver Island. Op het eiland komen meer dan 45 Nations voor en in de stad kun je de (kindvriendelijke) ‘Talking Trees’-excursie boeken bij Talaysay Tours in Stanley Park.

Tijdens een boswandeling delen culturele ambassadeurs van de Squamish en Shíshálh kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ze vertellen hoe First Nations in het zuiden van British Columbia steunen op de natuur bij het maken van voedsel, medicijnen en werktuigen. ‘Wij voelen ons sterk verbonden met het landschap,’ zegt Candace Campo, mede-eigenaar van Talaysay Tours en lid van de Shisálh Nation. ‘Wij voelen ons verbonden met al wat leeft. Daar hebben we een woord voor: nuchutmulh, oftewel ‘wij zijn één’.’ – Traveler VS

Het centrale plein van Brasov Roemeni
Het centrale plein van Brasov, Roemenië.
Alexander Spatari, Getty Images

Transsylvanië

- Roemenië

Ervaar het 'oude Europa' in de streek die dankzij Dracula wereldberoemd werd.

Bij Transsylvanië denk je meteen aan Dracula, de beroemde roman van de Ierse auteur Bram Stoker. Dit boek bezorgde de bestaande streek Transsylvanië een mythische status. Dit korte citaat uit het boek is veelzeggend: ‘Op deze vervloekte plek, in dit vervloekte landschap, lopen de duivel en zijn kinderen nog gewoon rond!’

Aangezien Stoker nog nooit in Transsylvanië was geweest, putte hij bij het schrijven van zijn boek in 1897 uit boeken van Engelse reisauteurs. Sommige details kloppen prima, zoals die over rablóhús (rundvleesspiesjes) en het nationale gerecht mămăligă (maismeelpap), de zoete, honingkleurige wijn uit Medias, de omschrijvingen van traditionele kledij, de vele kruisen langs de weg en de rijke culturele mengeling van mensen uit Hongarije, Saksen, Székely en Walachije.

Stoker rept echter met geen woord over het kenmerk dat Transsylvanië het best typeert: de landelijke sfeer van het oude Europa. Het kosmopolitische Cluj is een mooie uitvalsbasis voor een fijne kennismaking met de weidegronden vol wilde bloemen van Transsylvanië, spannende kastelen en dorpen met kasseienstraatjes. Hier kun je een heel ontspannen ‘offline’ vakantie houden op een boerderij: tochtjes met paard en wagen, wandelen in de bosrijke Karpaten en helpen met klusjes als schapen melken, eieren rapen en hooi keren.

Het landelijke Transsylvanië heeft de bijzondere belangstelling van de Britse kroonprins Charles, die met zijn stichting lokale projecten steunt, vooral op het gebied van bouwkundig erfgoed. ‘Deze gebouwen zijn tijdloos, en dat maakt ze zo bijzonder,’ zegt de toekomstige Britse koning in de reisdocu Wild Carpathia, ‘het is bijna alsof je rondloopt in de boeken uit je jeugd.’ – Traveler Roemenië

Onvergetelijk is het beeld van een csik die rechtopstaand in traditionele kledij op de rug van twee paarden voorbij galoppeert
Onvergetelijk is het beeld van een csikó die rechtopstaand in traditionele kledij op de rug van twee paarden voorbij galoppeert.
Plinthpics, Alamy

Hortobágy

- Hongarije

Cowboys en kraanvogels op de weidse poesta.

In het weidse Nationaal Park Hortobágy is gepaste afstand houden echt een makkie: dit natuurgebied op de Grote Hongaarse Laagvlakte in het oosten van Hongarije heeft een oppervlakte van 809 vierkante kilometer. Het grootste intacte inheemse grasland van Europa staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, en in deze streek worden duizenden jaren oude gebruiken in ere gehouden.

De grond was hier te arm om te bewerken en mede daardoor is Hortobágy ook nu nog een mozaïek van kalkmoerassen, graslanden, weidegronden, lössheuvels en inheemse vegetatie. De poesta (‘het barre land’) is nooit omgeploegd of bebouwd en daardoor floreert de natuur. Het grasland, dat sinds 1973 een beschermde status heeft, vormt een rijk ecosysteem. Op de poesta komen zo’n 340 vogelsoorten voor, en de vele duizenden trekvogels (waaronder ganzen en kraanvogels) maken het gebied in de herfst tot een van de beste vogelspotplekken van Centraal-Europa.

Hortobágy heeft echter meer te bieden dan vogels alleen. De paar honderd schaapherders en csikó’s (cowboys) die over het onafzienbare graslandschap trekken, bieden gezinnen een zeldzaam inkijkje in eeuwenoude lokale tradities. Maak bijvoorbeeld een tocht met paard en wagen langs de herders met hun puli’s (een oud Hongaars hondenras met ‘dreadlocks’ in hun vacht) en racka-schapen met sterk gekromde hoorns. En helemaal onvergetelijk is het beeld van een csikó die rechtopstaand in traditionele, wijdvallende blauwe en zwarte kledij op de rug van twee paarden voorbij galoppeert.

In Hortobágy leeft ook een van de grootste kuddes przewalskipaarden. Van deze dieren, een ondersoort van het wilde paard, zwerven er zo’n driehonderd rond in het wildepaardenreservaat Pentezug. Het gebied is niet voor publiek geopend, maar tijdens een safari in het wildedierenpark Hortobágy vang je misschien een glimp op van deze ongetemde bewoners van ‘het wilde oosten’ van Hongarije. – Traveler Hongarije

2021 moest Het Jaar van het Pad worden Door de coronapandemie worden de festiviteiten rond de voltooiing van het Engeland Coast Path over drie jaar uitgesmeerd
2021 moest Het Jaar van het Pad worden. Door de coronapandemie worden de festiviteiten rond de voltooiing van het Engeland Coast Path over drie jaar uitgesmeerd.
Sebastian Wasek, Sime, Estock Photo

England Coast Path

- Verenigd Koninkrijk

Onvergetelijke wandeltochten langs de Britse kust.

In 2021 wordt de officiële route onthuld van het England Coast Path – met 4500 kilometer het langste kust wandelpad ter wereld.

Met al haar riviermondingen, baaien en landtongen vormt de lange kustlijn van het Verenigd Koninkrijk een grillig geheel. De besloten baaitjes, winderige rotspunten en knusse havenplaatsjes zijn mede bepalend geweest voor het karakter en de welvaart in het land.

Het maken van lange wandelingen langs de kust is in het VK traditioneel een geliefde vrijetijdsbesteding, en de opening van het 1400 kilometer lange Wales Coast Path in 2012 gaf een eerste aanzet voor dit project. Rond 1970 werd het 1013 kilometer lange South West Coast Path al bestempeld tot National Trail. Het England Coast Path heeft dit pad en andere reeds bestaande trajecten opgenomen en is op maar liefst 67 plekken uitgebreid met nieuwe paden. Nadat in 2009 wettelijk werd vastgelegd dat de volledige Britse kustlijn voor het publiek ontsloten zou worden, hebben landeigenaren, bewoners en natuurbeschermers in goed overleg samengewerkt om dit project tot een goed einde te brengen.

Elk deel van de kust heeft zo zijn eigen karakter. Sommige paden lopen door ongerepte natuur, terwijl andere met zorg aan de wandelaars zijn aangepast. Zo zijn er langs Cumbria’s Hidden Coast – de 64 kilometer lange, slingerende route van Whitehaven naar Millom in het noordwesten van het land, die begin 2021 opengaat – nu kunstinstallaties te zien en avontuurlijke activiteiten te ondernemen. Cultuurminnende wandelaars kunnen langs de route England’s Creative Coast in het zuidoosten van het land galeries bezoeken, en er is een digitale geocaching-tour door Sussex, Kent en Essex. – Traveler VK

Het volledige artikel verscheen 3 december in National Geographic Traveler editie 1, 2021.