Zwitserland door de lens van National Geographic

In het midden van Zwitserland ligt de regio Bern, met in het noorden de gelijknamige hoofdstad en in het zuiden de Alpen. Je maakt schilderachtige landschapsfoto’s tussen de duizenden meters hoge pieken, waarvan sommige het hele jaar door met een laag sneeuw bedekt zijn. Ga met de kabelbaan omhoog en geniet op de top van een 360-gradenuitzicht. Wie liever dichter bij zeeniveau blijft, bezoekt kloven en watervallen waardoor vele liters gletsjerwater zich verplaatsen. Wij tippen negen locaties waar je landschapsfoto’s als de beste ansichtkaarten maakt.

Tip 1: de wereld van sneeuw en ijs op het Jungfraujoch

Een zee van sneeuw en ijs strekt zich zo ver als je kunt kijken voor je uit. De grijze rotswanden van de bergen zijn de enige kleur in het verder witte landschap. Een koude wind striemt je gezicht, sneeuw knispert onder je voeten. Op de 3454 meter hoge top van het Jungfraujoch waan je je in een andere wereld. Vanaf het hier gelegen hoogste treinstation in Europa wandel je naar de mooiste punten die uitzicht bieden over het omliggende gebied: het UNESCO-Wereldnatuurerfgoed Swiss Alps Jungfrau-Aletsch, waarvan het Jungfraujoch zelf ook deel uitmaakt.

Het observatieplatform Sphinx op de top van het Jungfraujoch
Het observatieplatform Sphinx op de top van het Jungfraujoch.
Jungfraubahnen

Tip 2: het draaiende restaurant op de top van de Schilthorn

Terwijl je van een heerlijk diner geniet, trekt een steeds wisselend uitzicht op ruim tweehonderd bergpieken aan je voorbij. Vanuit het draaiende restaurant Piz Gloria op de top van de 2970 meter hoge Schilthorn kun je op heldere dagen zelfs het Mont Blancmassief in Frankrijk en het Zwarte Woud in Duitsland zien. ’s Zomers blijft de kabelbaan open tot na zonsondergang, zodat je het laatste zonlicht op de bergtoppen kunt bewonderen.

Tip 3: de vierhonderd bergtoppen rondom de Alpen tower

Uitzicht op meer dan vierhonderd bergtoppen vanaf één punt: dat biedt het op 2250 meter hoogte gelegen panoramarestaurant Alpen tower. Trek na een ontbijt met zicht op het terras boven het Haslital, een schilderachtig dal ten zuidoosten van het Brienzermeer, je stevige wandelschoenen aan. Wandel over een van de zes uitgezette wandelroutes naar de beste plekken om dit indrukwekkende landschap vast te leggen.

De Alpen tower hoog boven het Haslital
De Alpen tower, hoog boven het Haslital.
Jungfrau Region Tourismus AG

Tip 4: de kindvriendelijke top van de Allmendhubel

De besneeuwde rotsen en kruidige alpenweiden rondom de 1907 meter hoge Allmendhubel zijn de perfecte speeltuin voor kinderen en volwassenen. Vanuit het dorp Mürren neemt een kabelbaan je in een paar minuten mee naar de relatief vlakke top met uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Maak een wandeling in de omgeving om deze bergen vanuit een unieke hoek te fotograferen.

Tip 5: het blauwe water van de Bachalpsee

De centraal gelegen Bachalpsee, een acht hectare groot meer ten noorden van het dorp Grindelwald, wordt ook wel het ‘blauwe juweel’ genoemd. De kans is groot dat je de Bachalpsee al eens op een ansichtkaart of legpuzzel hebt gezien, want het reflecterende meer is de droom van iedere landschapsfotograaf. Wandel om het op 2265 meter hoogte gelegen meer heen en ga op zoek naar de perfecte weerspiegeling van de Wetterhorn (3692 m).

De Bachalpsee de parel van de Jungfrauregio
De Bachalpsee, de parel van de Jungfrauregio.
Jungfrau Region Tourismus AG

Tip 6: het ijskoude gletsjerwater in de Aarekloof

Combineer je bezoek aan de hoogste punten van Bern met een bezoek aan de laagste delen van de regio. Al duizenden jaren stroomt de rivier Aare tussen de dorpen Meiringen en Innertkirchen. De krachtige waterstroom schuurt het onderliggende gesteente weg, waardoor over een lengte van 1,4 kilometer een tweehonderd meter diep ravijn uit het landschap is gesleten: de Aare-kloof.

Tip 7: de berg Männlichen

Vanaf de 2343 meter hoge Männlichen ten zuiden van Interlaken kun je uren- tot dagenlang wandelen. Neem de kabeltrein vanaf het dorp Wengen of de gondel vanuit het dorp Grindelwald omhoog. Tussen duizenden meters hoge rotswanden met witte toppen voel je je nietig, terwijl het groene dal steeds verder onder je verdwijnt. Wandel over bergpaden naar omliggende bergen of de bergpas Kleine Scheidegg op 2061 meter hoogte. Families vermaken zich op de thematische wandelpaden die bij het bergstation beginnen.

Vanaf de berg Mnnlichen foto heb je een prachtig uitzicht op de Eiger Mnch en Jungfrau
Vanaf de berg Männlichen (foto) heb je een prachtig uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau.
Jungfrau Region Tourismus AG

Tip 8: de Trümmelbachwatervallen

Ruim zeventig watervallen storten van de rotsen rondom het Lauterbrunnental in het zuiden van de regio Bern. Tot de indrukwekkendste behoren de (tien) Trümmelbachwatervallen, de enige in Europa die zich binnen in een berg bevinden. Per seconde klettert hier ruim twintigduizend liter smeltwater uit de gletsjers van de Eiger (3970 m), Mönch (4099 m) en Jungfrau (4158 m) naar beneden.

Tip 9: het Grimselwelt

Schilderachtige uitzichten, een hangbrug tussen de oevers van een gletsjermeer, de wereldberoemde Reichenbachwaterval uit de verhalen van Sherlock Holmes en de Gelmerbahn, het treintje dat over een helling van maximaal 106 graden het dal in raast. De omgeving rond de waterkrachtcentrale KWO in het ruige Grimselwelt biedt allerhande verrassingen. Onder de grond van de centrale vind je zelfs kristallen. Tip: overnacht in het sprookjesachtige historische Grimsel Hospiz op tweeduizend meter hoogte.

Een nachtfoto van het meer bij het Grimselwelt
Een nachtfoto van het meer bij het Grimselwelt.
Grimselwelt

Wil jij de schoonheid van de bergtoppen, watervallen en bergmeren van Bern met eigen ogen zien? Lees hier verder.