Zwitserland door de lens van National Geographic

Ticino is een zonnige regio in het zuiden van Zwitserland die grenst aan Italië. Er groeien palmbomen, de bevolking spreekt Italiaans en in Locarno bruist het van het leven. Ten noorden van de stad ligt het Maggiadal, met in het noorden een zijdal, Val Bavona, waar het aangenaam rustig is.

Een verborgen parel in Ticino

Het Bavonadal is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Zwitserland. Het dal stond tot 1950 niet in verbinding met de hoofdweg en was dus niet gemakkelijk te bereiken. Schilderachtige gehuchten als Foroglio, Ritorto en Sonlerto bestaan uit huizen opgetrokken uit stapelstenen, met leien daken en kleine ramen. Ondanks het schilderachtige karakter van de dorpjes en de groene vallei, is het Bavonadal relatief onbekend bij toeristen. Kortom: de perfecte plek om een eeuwenoud verhaal op beeld vast te leggen.

Het dorp Foroglio en zijn waterval
Het dorp Foroglio en zijn waterval.
Alexandre Zveiger

Eeuwenoude tradities

In het Bavonadal wordt meer stroom opgewekt dan de bewoners in een mensenleven kunnen gebruiken. En toch is slechts één van de gehuchten in het dal aangesloten op het elektriciteitsnet. De bewoners van het dal kiezen ervoor om zelf hun energie kleinschalig op te wekken, met zonnecellen en kleine waterturbines. Ook verbouwen ze hun eigen groenten, en verder leven ze van wat hun dieren produceren.

Net als vroeger trekken de herders en ambachtslieden met het wisselen van de seizoenen naar koelere of warmere gebieden. Langs een educatieve wandelroute met als thema ‘Koeien bergop en bergaf drijven in het Bavonadal’ leer je alles over deze migratie. Wandel vanuit de dorpen Cavergno of Bignasco door het dal naar de alpenweiden op ruim tweeduizend meter hoogte. Langs de route vind je sporen van deze eeuwenoude migratietraditie, zoals schuilhutten tegen bergwanden.

Het dorp Sabbione in de herfst
Het dorp Sabbione in de herfst.
Roland Gerth

De fotogenieke Foroglio-waterval

Achter de natuurstenen cottages van het authentieke dorpje Foroglio stort de Foroglio-waterval 110 meter naar beneden. Een spectaculair gezicht, vanuit welke hoek je ook kijkt of fotografeert. Positioneer jezelf onder de waterval voor een foto met kikvorsperspectief, waarbij de hoogte van de waterval en de kracht van de duizenden liters neerstortend water wordt benadrukt. Wie vanaf de andere kant van het dorpje Foroglio fotografeert, vertelt ook het verhaal van de mensen die rondom de waterval leven.

Wil jij ook terug in de tijd stappen in het Bavonadal? Lees alles over dit gebied op de toeristische website van Ticino.