Het kanton Wallis wordt gekenmerkt door de hooggebergtes van de Berner en de Walliser Alpen, en hier vind je enkele van de bekendste en majestueuste bergen van Zwitserland, waaronder de Dom, de Weisshorn en de Matterhorn. Het landschap van lariksbossen die zich uitstrekken over de hellingen van de Alpen tot kristalheldere bergmeren en bloeiende flora en fauna, leent zich voor geweldige wandelingen en fietstochten. Tijdens een rit met de Mont Blanc Express ontvouwt het ongerepte berglandschap zich voor je ogen. Tien niet te missen duurzame belevenissen.

Virtueel vliegen rond de Matterhorn bij de multimediaexpositie Zooom the Matterhorn
Virtueel vliegen rond de Matterhorn bij de multimedia-expositie Zooom the Matterhorn.
Matterhorn Gotthard Bahn

1. Adembenemend uitzicht op de beroemde Matterhorn

De piramidevorm – gezien vanuit Zermatt – van de Matterhorn is iconisch, de berg is niet voor niets een symbool voor Zwitserland. Vanaf de nabijgelegen 3089 meter hoge Gornergrat-bergkam heb je niet alleen een prachtig uitzicht op de beroemde Matterhorn, dankzij de multimedia-expositie Zooom the Matterhorn kun je nu virtueel paraglidend het landschap verkennen en de vier seizoenen op en rond de Matterhorn in één dag beleven. De nadruk van de expositie ligt op de natuur rond de beroemde berg en geeft nieuwe inzichten in de lokale flora en fauna. Op de Gornergrat heb je bovendien uitzicht op alle 29 omringende bergtoppen boven de vierduizend meter en is de bergkam eenvoudig én duurzaam te bereiken: de elektrische Gornergrat-tandradbaan brengt je er op duurzame wijze naartoe.

Het Mattmarkstuwmeer
Het Mattmarkstuwmeer.
Saastal Tourismus AG, levin.studio

2. Waterkracht en wildlife

Op 2200 meter hoogte in het Saasdal, ligt het Mattmarkstuwmeer, met de grootste natuurlijke stuwdam van Europa, een 115 meter hoge aarden wal. Het reservoir wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit - genoeg voor bijna alle huishoudens in Wallis – en is een geliefd doel voor wandelaars en fietsers, ook omdat er tijdens een rondje om het meer fiks kans is op het spotten van wild. Pak bijvoorbeeld de e-bike vanuit Saas-Fee, rijd naar Saas-Almagell, en dan tien kilometer omhoog naar het meer. Daar begint ook een historische wandelroute naar de Monte Moro Pass Italië, een oude smokkelroute vanuit het Saastal naar Italië.

Wandelen door de prachtige omgeving van gletsjerdorpSaasFee
Wandelen door de prachtige omgeving van gletsjerdorp Saas-Fee.
Jan Geerk

3. Volg het gletsjerthemapad van Saas-Fee

Het autovrije gletsjerdorp Saas-Fee ligt op 1800 meter boven zeeniveau wordt omgeven door dertien meer dan vierduizend meter hoge bergen. Gletsjerdorp, omdat de helft van het oppervlak van de plaats uit gletsjers bestaat. In de winter is het een populair wintersportoord – al kan skiën hier, hoog boven op de gletsjer in de zomermaanden ook – ’s zomers kun je hier fietsen, mountainbiken en wandelen. Een aanrader is om het speciaal aangelegde gletsjerthemapad te volgen dat langs twaalf informatieve stops voert, die je op een onderhoudende maar leerzame manier vertellen over de geschiedenis van de gletsjers, maar je ook met je neus op de feiten drukken en je bewust maken van het door gletsjers gevormde en door het klimaat veranderende landschap. Het dorp zelf werkt hard aan een duurzaam energiebeleid en kreeg hiervoor al in 2002 het label ‘Energiestadt’, een onderscheiding als een gemeente krijgt die daarvoor meer dan gemiddelde moeite doet en dat in de toekomst blijft doorvoeren.

De immense Aletschgletsjer baant zich een weg door het landschap
De immense Aletschgletsjer baant zich een weg door het landschap.
Shining Pictures

4. Spectaculair: wandelen over de grootste Alpengletsjer

Elf miljard ton ijs, en met een lengte van 23 kilometer: de eeuwenoude Aletschgletsjer is niet anders dan ontzagwekkend te noemen, zelfs nu de ijsmassa door klimaatopwarming langzaam maar zeker in omvang afneemt. Een wandeling over de gletsjer, onder leiding van een deskundige gids is een geweldige ervaring. Veilig bovendien: je bent gezekerd aan touwen. Op de tocht hoor je alles over de gletsjer en zijn geschiedenis, over dieren, bloemen en planten die in het gebied komen, maar ook klimaatverandering en de gevolgen ervan komen aan bod. Het is dan ook geen verrassing dat ook hier veel inspanningen zijn om klimaatneutraal te leven en te werken en om duurzaam toerisme te stimuleren en te faciliteren. Zo werken de kabelbanen die je naar de gletsjer brengen op waterkracht.

De 15deeeuwse Bisse de Vex
De 15de-eeuwse Bisse de Vex.
Veysonnaz Tourisme

5. Ontdek de bisses van Nendaz

Het dorp Nendaz ligt op een zonneterras boven het Rhonedal vlak bij de Walliser hoofdstad Sitten. Niet alleen heb je hier een fantastisch uitzicht op de Berner, Walliser en Waadtländer Alpen, het plaatsje heeft een bijzonder honderd kilometer lang en uniek netwerk van oude irrigatiekanalen, ‘bisses’ of ‘suonen’ genoemd, die onderdeel vormen van de lokale geschiedenis en cultuur. Door het zonnige, droge klimaat van dit gebied waren de boeren genoodzaakt om water van gletsjers en rivieren naar de akkers van het dorp te leiden. In de zomermaanden zijn de bisses zeer geliefd, omdat er mooie wandelroutes langs lopen, met verrassende uitzichten op de valleien, de dorpen en de bergen. De wandelingen zijn geschikt voor gezinnen met kinderen, voor ervaren en onverschrokken wandelaars zijn er ook uitdagende routes langs steile afgronden.

Overnachten op grote hoogte en met fenomenaal uitzicht in de Lmmerenhut
Overnachten op grote hoogte en met fenomenaal uitzicht in de Lämmerenhut.
chrissie.st

6. De perfecte slaapplek voor bergliefhebbers

Hoog boven de historische Gemmipas bij Leukerbad ligt op 2500 meter hoogte de Lämmerenhut, een gezinsvriendelijk refuge voor wandelaars en avonturiers en uitvalsbasis voor wandelingen en beklimmingen. Hier, geflankeerd door hoge rotsen, maar met uitzicht op bergen als de Balmhorn en Bietschhorn, is het prima uitrusten en ontwaken: in de nabije omgeving zijn geregeld steenbokken te zien. De in 2016 gerenoveerde Lämmerenhut heeft een duurzame missie: zo maken ze gebruik van de kortst mogelijk aanvoerroutes van producten, proberen ze weinig mogelijk afval te produceren en compenseren de uitstoot die ze niet kunnen voorkomen (helikoptervluchten en gas om te koken) door een klimaatfonds te steunen.

D uitdaging voor bergwandelaarsdeDents du Midiwandelroute
Dé uitdaging voor bergwandelaars: de Dents du Midi-wandelroute.
Julie Rebaudo, JB bieuville

7. Prachtig en pittig: de Dents du Midi-trail

Imposant en zichtbaar vanuit bijna heel West-Zwitserland, zijn de pieken van de Dents du Midi. Ervaren en goed getrainde bergwandelaars vinden een uitdaging in de Dents du Midi-trail, dat door een landschap met hoge pieken, alpenmeren, bossen, gletsjers, watervallen en bergpassen voert. De wandeling is 42,5 kilometer lang en telt zesduizend hoogtemeters. Dankzij hutten en herbergen langs de route, waar je kunt overnachten en eten, is die eenvoudig in etappes en over twee tot vier dagen te verdelen – zou je ’m in één keer lopen, dan doe je daar ongeveer achttien uur over. De trail is begaanbaar van juni tot oktober.

Zonsondergang in de alpenweiden Op de achtergrond de DentsduMidi
Zonsondergang in de alpenweiden. Op de achtergrond de Dents-du-Midi.
Litescapemedia

8. Ontdek de geheimen van wilde bloemen en kruiden

Met op de achtergrond de Dents du Midi en de Dents Blanches-bergen en in de verte het geluid van koebellen of een passerende berggeit, zijn de alpenweiden in de lente en de zomer een magische plek. Van oudsher worden in de Alpen wilde planten en bloemen die er groeien gebruikt om balsems en theeën te maken met weldadige en geneeskrachtige eigenschappen. In de regio Dents du Midi kun je onder begeleiding van een gids op zoek naar heilzame planten, eetbare bloemen en aromatische kruiden. Wie deelneemt aan de excursie gaat naar huis met recepten en zelfgemaakte producten.

Het 17deeeuwse kasteel van Brig
Het 17de-eeuwse kasteel van Brig.
Brig Simplon Tourismus

9. Brigs beruchtste burger

Bezoek je de stad Brig, dan kun je niet om het uit de kluiten gewassen stadspaleis heen. Dit imposante pand met torens is beter bekend als het Stockalperschloss, vernoemd naar de 17de-eeuwse handelaar Kaspar Stockalper die schathemeltjerijk werd met zijn gewiekste manier van handeldrijven. Dat hij die rijkdom maar al te graag tentoonspreidde, zie je aan zijn paleis, dat twintig jaar kostte om te bouwen. Tegenwoordig kun je het Stockalperschloss bezoeken, en tijdens de rondleiding vertelt een gids je over Kaspar Stockalper, die wegend een verbanning zelf helemaal niet zo lang heeft kunnen genieten van zijn paleis – en de geschiedenis van de stad Brig.

De Mont Blanc Express Trientdal
De Mont Blanc Express, Trientdal.
Fascination Alpes Sarl

10. Maak een onvergetelijke treinreis

Stap aan boord van de Mont Blanc Express voor een schilderachtige treinreis langs rotsachtige pieken, bossen, wilde kloven en klassieke bergdorpjes. Het kanton Wallis grenst zowel aan Italië als aan Frankrijk en al sinds 1906 verbindt de historische trein Mont Blanc Express het Zwitserse Martigny met het Franse Chamonix. De route van de trein voert door het Trientdal, onderweg wordt er in een aantal dorpen gestopt, waar je desgewenst uit kunt stappen om er meer van te ontdekken om later je treinreis te vervolgen. Een aanrader is ook een bezoek aan de gletsjer Mer de Glace boven eindpunt Chamonix, die je vanuit daar per tandradbaan kunt bereiken. Niet alleen een heel duurzame trip, er is geen andere manier om het landschap zo te doorkruisen: er bestaat geen autoweg die dezelfde route volgt.

Meer inspiratie voor duurzame avonturen in Zwitserland vind je hier.