Lang, lang geleden liep een Peruaanse prinses door de woestijn. Ze besloot een bad te nemen in een waterpoel, maar werd hierbij gestoord door een jonge jager. De prinses vluchtte en de oase bleef achter. Die wordt nu Huacachina genoemd.

De geschiedenis van Huacachina

Te midden van zandduinen in het zuidwesten van Peru bevindt zich een blauwe lagune omringd door palmbomen – een oase zoals je je die voorstelt. Er doen verhalen de ronde dat de prinses nu in het meer woont als een zeemeermin, en dat je haar hoort huilen om middernacht met nieuwemaan.

Toch hoor je er tegenwoordig vooral het geluid van buggy’s en sandboarders. In de jaren veertig wisten steeds meer Peruanen Huacachina te vinden. De lagune zou helende krachten hebben en het rijkere deel van de bevolking kwam massaal naar de oase om er de vruchten van te plukken.

In de jaren vijftig was deze hype weer voorbij, tot de plek een jaar of vijftien geleden werd herontdekt. Deze keer richtten ondernemers zich op buitenlandse toeristen en inmiddels heeft de oasestad weer wat aan faam verworven.

Wat is er te doen in Huacachina?

Er is genoeg te doen in Huacachina, dat ongeveer honderd inwoners telt. Wat is er beter dan sandboardend van de duinen af te glijden richting een oase midden in de woestijn?

Ook kun je buggy’s huren om rond te crossen, is er de mogelijkheid om met een bootje de lagune over te varen en zijn de Nazcalijnen in de buurt. Maar een van de populairste activiteiten is het beklimmen van de duinen en met zonsondergang van het bijzondere uitzicht te genieten.

Hoe kom je in Huacachina?

De Huacachina-oase ligt op slechts acht kilometer van de stad Ica, dat alleen over land is te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld de bus pakken vanaf Lima om de oase te bezoeken. De rit van Lima naar Huacachina duurt ongeveer vijf uur.

De beste tijd om Huacachina te bezoeken is tussen mei en augustus, wanneer het winter is in Peru en de temperaturen te behappen zijn. De meeste mensen kiezen ervoor om één tot enkele dagen in Huacachina te verblijven. Al zal niemand het je kwalijk nemen als je per ongeluk de tijd vergeet op deze bijzondere plek.