De Inca Trail is een wandelroute in Peru van de stad Cuzco naar de ruïnes van Incastad Machu Picchu. Het pad volgt het oorspronkelijke wegennetwerk van de Inca’s, dwars door de Andes. Veel reizigers beschouwen een hike over de Inca Trail als een van de hoogtepunten van een reis naar Peru. Maar zo’n tocht vereist voorbereiding.

Het hoogste punt van de Inca Trail bevindt zich op ruim 4200 meter boven de zeespiegel, en de route kent flinke stijgingen en dalingen. Dat betekent dat wandelaars op hun hoede moeten zijn voor hoogteziekte. Het is aan te raden een paar dagen in het hooggelegen Cuzco te verblijven voordat je aan de hike begint – zo krijgt het lichaam de tijd om te acclimatiseren en is het risico op hoogteziekte kleiner.

Is de Inca Trail zwaar?

De grootste uitdagingen van de Inca Trail zijn de steile hellingen en de ijle lucht. Maar wie een beetje fit is, zou in staat moeten zijn de tocht naar Machu Picchu af te leggen. De Inca Trail is op te delen in verschillende trajecten – elk met een eigen lengte, duur en moeilijkheidsniveau.

Het populairst is de klassieke route van zo’n 42 kilometer. Deze wandeling duurt doorgaans vier of vijf dagen en is van middelmatige moeilijkheid. Een alternatieve route naar Machu Picchu die wat uitdagender is, is de Salkantay Trek, een hike van zo’n 75 kilometer die in ongeveer een week te lopen is. Deze tocht kent meer hoogteverschillen dan de klassieke route en is vooral geschikt voor ervaren wandelaars. Ook is het mogelijk om in één of twee dagen naar Machu Picchu te trekken; in dit geval leg je slechts het laatste deel van de Inca Trail af.

Boeken en kosten van de Inca Trail

Per dag mogen maximaal vijfhonderd mensen zich begeven op de Inca Trail. De trek mag alleen worden gemaakt onder begeleiding van een ervaren gids. Op tijd reserveren is dus noodzakelijk – zeker in het hoogseizoen raken de vergunningen snel uitverkocht. Tijdens het droge seizoen, tussen mei en oktober, zijn de weersomstandigheden het gunstigst voor een hike, met weinig neerslag en veel zon. Het nadeel is dat deze periode ook de meeste toeristen trekt, waardoor je ruim van tevoren moet boeken. Elk jaar in februari ondergaat de Inca Trail een schoonmaakbeurt en is de route niet toegankelijk voor bezoekers.

De kosten van een trek over de Inca Trail verschillen per aanbieder. Voor een vierdaagse tocht langs de klassieke route wordt meestal tussen de vier- en zevenhonderd euro per persoon gerekend. De volgende zaken zitten meestal inbegrepen bij die prijs: vergunningen, toegang tot Machu Picchu, alle maaltijden, kampeeruitrusting en een team van gidsen, dragers, een kok en vervoer terug naar het hotel na afloop.

Ik ga naar Machu Picchu en ik neem mee…

Goed nieuws: de meeste tochten over de Inca Trail worden vergezeld door een team van dragers. Zij vervoeren de kampeeruitrusting en een deel van de bagage, zodat de wandelaars zelf alleen nog een kleine rugzak met essentiële benodigdheden met zich meedragen. Toch is het belangrijk om de bagage voor de hike zo licht mogelijk te houden.

De belangrijkste zaken om mee te nemen zijn: paspoort, zonnebrandcrème, toiletpapier, microvezel handdoek, antimuggenspray, waterfles met zuiveringstabletten, EHBO-kit, hoofdlamp, contant geld en kleding met veel lagen (wees ook in de zomer voorbereid op neerslag en koude nachten). Een slaapzak kan in veel gevallen gehuurd worden bij de aanbieder – neem je hem zelf mee, zorg dan voor een lichtgewicht slaapzak.

Headshot of Myrthe Prins
Myrthe Prins
Online redacteur National Geographic

Myrthe Prins werkt al ruim tien jaar als journalist – ze schreef reisverhalen voor Traveler, was verslaggever voor de PZC en interviewde tal van onderzoekers voor haar wetenschapsrubriek in National Geographic Magazine. Naast haar werk als online redacteur schrijft ze poëzie en proza, leert ze nieuwe talen en helpt ze haar team ontsnappen uit escape rooms.