1. Lima

Al in de zestiende eeuw stond Lima bekend als de mooiste stad in Spaans-Amerika. De Peruviaanse hoofdstad biedt huis aan een interessante mix van culturen en leefwijzen, waar verfijnde restaurants en uitgestrekte barrios naast elkaar bestaan. In het centrum zijn nog steeds veel bouwwerken te zien uit de koloniale tijd, maar tegenwoordig is Lima bovendien populair vanwege de uitmuntende musea, aantrekkelijke stranden en het trendy nachtleven.

2. Gocta-waterval

Pas in 2002 vergaarde de Gocta-waterval wereldwijde bekendheid, toen een Duitse ontdekkingsreiziger per toeval stuitte op het betoverende stukje natuur. Inmiddels staat de 771 meter hoge waterval bekend als één van de hoogste watervallen ter wereld. De Gocta-waterval ligt in de regio Amazonas en is te bereiken na een flinke wandeling door de natuur. Onderweg zijn er verschillende watervallen te bewonderen, die steeds groter en indrukwekkender worden – met Gocta als het ultieme hoogtepunt.

3. Machu Picchu

Weinig bestemmingen zijn zo iconisch – en cliché – als deze overblijfselen van de Inca-beschaving in het Andesgebied. Ondanks de vele toeristen die Machu Picchu tegenwoordig bezoeken, blijft het één van de indrukwekkendste plekken op aarde. De archeologische vindplaats, gelegen op bijna 2500 meter hoogte, is te voet te bereiken via het Inca-spoor, of met de trein vanuit Cuzco.

Het iconische Machu Picchu is te voet te bereiken via het Incaspoor
Het iconische Machu Picchu is te voet te bereiken via het Inca-spoor.
Aaron Huey, National Geographic, HH

4. Fort van Kuélap

Tussen de wilde Amazone en de ruige pieken van het Andesgebergte ligt één van de indrukwekkendste archeologische ontdekkingen van Peru. Het fort van Kuélap is een herinnering aan de Chachapoyas, een volk dat voor de tijd van het Inca-rijk in dit gebied leefde. De resten van tientallen ronde bouwwerken worden omsloten door een stevige verdedigingsmuur. De reis naar deze historische bestemming is een avontuur op zich: het fort is gebouwd op de top van een berg, omringd door dichte bossen.

5. Nazcalijnen

Deze enorme tekeningen op de vlakten van Pampa de San José zijn één van de grootste mysteries van Zuid-Amerika. Van de grond is er weinig bijzonders te zien, maar vanuit de lucht openbaart zich een merkwaardig patroon in het zand. De Nazcalijnen vormen indrukwekkende geometrische vormen, maar beelden ook dieren uit die nooit in de omgeving geleefd zouden hebben. Over de betekenis van de lijnen wordt nog altijd veelvuldig door wetenschappers gespeculeerd.

6. Titicacameer

Het Titicacameer is het grootste meer in Zuid-Amerika, en het hoogstgelegen water ter wereld waar scheepvaart mogelijk is. Dit fotogenieke deel van Peru is niet alleen een prachtig natuurgebied, maar ook de woonplaats van de Uros, een inheems volk dat deels op zelfgemaakte Uroseilanden in het meer leeft.

Chupe de Camarones is een populair gerecht uit de Peruviaanse keuken
Chupe de Camarones is een populair gerecht uit de Peruviaanse keuken.
_e.t./Flickr

7. Chavín-complex

Zo'n 3000 jaar voor de glorietijd van het Inca-rijk was het Chavín-volk één van de belangrijkste culturen in Peru. Dit millennia-oude tempelcomplex in Áncash was één van de belangrijkste heiligdommen in de omgeving. Verken de gangen, pleinen en muurkunst van dit knappe staaltje architectuur uit de Oudheid.

8. Arequipa

De tweede stad van Peru beslaat slechts een tiende van Lima in omvang, maar kent een evenwaardige rijkdom op culinair en historisch gebied. De barokke gebouwen zijn gemaakt uit wit vulkanisch gesteente van de drie vulkanen die uitkijken op de stad. De gastronomische wedergeboorte die Peru de laatste jaren heeft doorgemaakt, is in veel gevallen terug te leiden tot deze stad. Populaire gerechten uit de Peruviaanse keuken kennen hun oorsprong in Arequipa, zoals chupe de camarones (garnalensoep), rocoto relleno (gevulde rode pepers) en ocopa (aardappelen met een romige, pittige saus).

Taquile Island Puno
Taquile Island, Puno
Gihan Tubbeh, PROMPERÚ

9. Chan Chan

Dit historisch erfgoed, bestaande uit tien ommuurde citadellen, vormde ooit de hoofdstad van het Chimú-koninkrijk. Tussen 1100 en 145 voor Christus bewoonde deze samenleving de noordelijke kustlijn van Peru. Decoraties van geometrische vormen en dieren sieren de muren van het archeologische complex. De eeuwenoude stad was ingenieus opgebouwd met kanalen, begraafplaatsen en bestrating.

10. Cumbemayo

Verstopt tussen een verzameling natuurlijke steenpilaren ligt deze opvallende bundel archeologische vondsten. Het ruim 2000 jaar oude aquaduct en de graveerkunst en petrogliefen in de grotten behoren tot de belangrijkste mysteries van de Peruviaanse geschiedenis. Wetenschappers zijn er nog altijd niet uit door wie en waarvoor deze structuren werden gemaakt.

Voor meer beziensdwaardigheden in Peru kijk je op de website van Peru Travel!