Vierhonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lima ligt het plaatsje Nazca in Peru. De Nazcalijnen trekken jaarlijks vele nieuwsgierige reizigers. De tekeningen, waarvoor je in een vliegtuig moet stappen om ze goed te kunnen zien, werden bekend bij het grote publiek in de jaren ’20 van de vorige eeuw met de komst van de eerste commerciële vliegtuigen en vormen nog altijd een mysterie.

De tekeningen zijn waarschijnlijk gemaakt door het volk dat grofweg van 200 voor Christus tot 600 na Christus in het gebied leefde. Een paar honderd tekeningen, onder meer van een aap, vogel, lama en hagedis, zijn te zien over een gebied van 450 vierkante kilometer. De lijnen van de tekeningen zijn gemaakt door een dun laagje van de grond af te halen waardoor het lichtere zand eronder zichtbaar wordt.

Wat is de betekenis van de Nazcalijnen?

De Amerikaans Paul Kosok en de Duitse Maria Reiche waren enkele van de eerste wetenschappers die zich over het mysterie van de Nazcalijnen bogen. Zij geloofden dat de tekeningen een astrologische kalender zijn.

This is an image
Getty Images

De Duitse wetenschapper Markus Reindel leidde het onderzoek Nasca-Palpa Project naar de mysterieuze tekeningen en kwam tot de conclusie dat de lijnen niet bedoeld zijn om van bovenaf te bekijken, maar om doorheen te lopen, als onderdeel van een religieus ritueel.

Een Spaans onderzoeksteam kwam in 2021 tot de conclusie dat de Nazcalijnen onderdeel zijn van een uitgebreid irrigatiesysteem in het droge woestijnzand.

De Nazcalijnen blijven een mysterie

Wellicht zit er in al deze verschillende theorieën over de Nazcalijnen een kern van waarheid. Volgens meerdere wetenschappers is het waarschijnlijk dat niet alle tekeningen op hetzelfde moment gemaakt zijn, wat erop zou kunnen wijzen dat ze niet allemaal dezelfde achtergrond en betekenis hebben.