Wie aan Estland denkt, denkt aan… Ja, waaraan eigenlijk? Veel meer dan dat het land deel uitmaakt van de Baltische staten en in Oost-Europa ligt, is in de regel niet bekend. Toch heeft Estland de reiziger veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur en historie. Een bestemming waar dit alles samenkomt, is de verlaten Sovjetgevangenis van Rummu.

Halverwege de twintigste eeuw kwamen hier nachtmerries tot leven. Inmiddels heeft Moeder Natuur de communistische bouwval omgetoverd tot een paradijselijk oord. Van tien meter springen tot vijftien meter duiken: plezier en avontuur staan nu centraal.

Dwangarbeid in kalkmijnen

In 1938 werd begonnen met de bouw van een gevangenis in Rummu. Niet toevallig lag het complex naast een kalkmijn. Dag in dag uit verrichtten ruim vierhonderd gevangen onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid in de kalksteengroeven.

De afnemende vraag naar kalksteen en de val van de Sovjet-Unie eind vorige eeuw zorgden er uiteindelijk voor dat het werkkamp zijn functie verloor. De droogpompen werden stilgelegd en het complex sloot definitief zijn deuren. Zo kreeg de natuur er de vrije hand, en zette grondwater een deel van de bebouwing en het mijntuig blank.

murru prison and rummu quarry in estonia
Zeker met zonnig weer trekt Rummu tegenwoordig veel badgasten.
NurPhoto//Getty Images

Ongerepte onderwaterwereld

Het resultaat is oogverblindend. De van oudsher gruwelijke gevangenis is verworden tot een natuurlijke oase waar mensen zich kunnen ontspannen. Wanneer de zomer in Estland van zich laat horen, komen strandgangers van heinde en verre naar het noordelijk gelegen Rummu. De ‘blauwe lagune’, zoals men het meer noemt, is bij uitstek geschikt om in te zwemmen.

Het water is er zelfs zo helder dat duikfanatici een ongerepte onderwaterwereld te wachten staat, vormgegeven door gezonken gebouwen en achtergebleven materiaal. Misschien een tikkeltje griezelig, maar zonder meer een lust voor het oog. En voor het hart. Want zeg nou zelf: op een bizarre bestemming als deze zou iedereen toch zijn voeten in het zand willen zetten?

Er zijn nog maar weinig organisaties die een trip naar dit gebied verzorgen. Op de website van Visit Estonia vind je meer reisinformatie over het gebied.

de verlaten gevangenis en kalkmijn van rummu, estland
In de jaren veertig van de vorige eeuw was Rummu nog een gevangenis, tegenwoordig een recreatie- en ontspanningsoord.
Focus//Getty Images
Headshot of Christian de Bruijn
Christian de Bruijn
Editor

Christian (1990) schrijft als Digital Editor verhalen voor de website van National Geographic. Studeerde geschiedenis en journalistiek. Maakte luchtige televisie voor de Keuringsdienst van Waarde en serieuze radio voor de buitenlandredactie van de NOS. Bezig aan een boek over de Amsterdamse volkswijk Tuindorp-Nieuwendam. Zelfverklaard klimaatgekkie en slow traveler. Groot liefhebber van Latijns-Amerika. Kweekt eigen groenten in de buurtmoestuin, zwerft graag rond in zijn groene camperbusje – bij voorkeur naar bestemmingen zonder bereik.