Een vakantie op Malta zonder een bezoek aan de hoofdstad Valletta is niet compleet. Na een lange wandeling langs de kathedraal, de haven, de Barrakka Gardens en het fort kun je neerstrijken in een van de vele restaurants of barren. Architect, designer en kunstenaar Tom Van Malderen tipt zijn favoriete plekjes.
09.00 uur: Ontbijt
Een traditioneel Maltees ontbijt is er eentje met pastizzi, bladerdeeggebakjes gevuld met ricotta of geplette erwten, met daarbij een glaasje Te fit-Tazza, zwarte thee met melk en – indien gewenst – suiker. Een leuke plek daarvoor is Il-Gifen, een snackbar waar altijd locals rondhangen, pal tegenover de ingang van de befaamde kerk van St. Paul’s Shipwreck.
Een ander leuk adresje is Elephant Shoe, met een heel gevarieerd en international menu. Ook vegans en vegetariërs kunnen hier terecht. Deze plek ligt vlak aan de Barrakka Gardens, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Grand Harbour van Valletta en de Three Cities.
10.30 uur: Koffie
Lot61 serveert de beste koffie in Valletta; het was bovendien de eerste hipsterkoffiezaak in de stad. Ligt naast de Suq, Valletta’s traditionele markt. Bestel aan de bar van Café Cordina een espresso en snuif de sfeer op van dit oude grand café. Of geniet op het terras van het prachtige pleintje aan de National Library.
11.30 uur: Tussendoortje
La Valette Band Club serveert geweldige hobz biz-zejt, typisch Maltese flatbreads met tomatenpasta, olijfolie, tonijn, bonen, kappertjes en salade. Die ‘band clubs’ zijn trouwens heel karakteristiek; elke stad en elk dorp heeft er wel een paar. Het zijn eigenlijk lokalen van fanfares die daar repeteren, met telkens een eigen snackbar. De sfeer is er altijd fantastisch.
14.00 uur: Lunch
Vroeger was Valletta St Paul’s AFT de pleisterplek van de lokale voetbalclub, nu is het een fantastisch en heerlijk informeel visrestaurant met zeezicht. Het ligt wat off the beaten track, maar ik vind het heel leuk om er een pasta te eten.
Een andere, heel stijlvolle optie is The Bagel Hole, dat authentieke New Yorkse bagels naar Malta bracht. Ook deze plek brengt je naar een uithoek van Valletta waar niet veel toeristen komen. Vanuit hier kun je makkelijk en snel naar Valletta Contemporary, een van mijn favoriete galerieën.
17.00 uur: Aperitief
Maak een wandeling rond Fort Sint-Elmo dat goud kleurt wanneer de zon ondergaat, en bestel daarna een verfrissende spritz bij Maori.
Voor een wat chiquere setting moet je naar de rooftop van het Embassy Valletta Hotel, dat een geweldig uitzicht biedt op het daklandschap van Valletta en op de pas gerenoveerde toren van de Sint-Pauluskathedraal – een renovatie uitgevoerd door architectenbureau AP Valletta, waar ik voor werk.
18.00 uur: Streetfood/deli
Mijn favoriete Maltese streetsnack is zonder twijfel de vierkante pizza met tomaten, olijven en kaas van Jef’s Pastizzeria, waar je makkelijk een babbeltje maakt met de locals.
20.00 uur: Diner
Ik dineer niet zo vaak buitenshuis, maar naar N, een Japanse bistro, ga ik geregeld. N is geen sushibar, meer een Japans streetfoodrestaurant gerund door een Japanse dame die haar menu laat afhangen van de ingrediënten die ze op de markt vindt.
Ook Legligin verdient een warme aanbeveling. Hier kun je een taster menu volgen, geïnspireerd door het seizoen en steeds een smakelijke mengelmoes van Maltese en mediterrane keuken. Hier eet je bijvoorbeeld konijn, typisch voor Malta.
22.00 uur: Borrelen
Erg populair is Café Society, de eerste hedendaagse hipstercocktailbar in Valletta. Het ligt op een prachtige locatie, met een heerlijk uitzicht op de Grand Harbour. Ook Gugar is een aanrader; het was twaalf jaar geleden een van de eerste alternatieve bars van Valletta, regelmatig bezocht door lokale muzikanten en kunstenaars.
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van National Geographic en ontvang de favoriete verhalen van de redactie wekelijks in je mail.