In 2020 mocht Lille zich World Design Capital noemen, en daarvoor trok de Noord-Franse stad alles uit de kast. De uitverkiezing kwam niet uit de lucht vallen, als je het vraagt aan Benjamin Clipet. Hij werd geboren en getogen in Noord-Frankrijk en richtte begin 2019 het online platform Lille Addict op. Wat mag je niet missen tijdens je stedentrip naar Lille?
1. De ‘longen van Lille’
‘Lille is een heel jonge stad als je het hebt over de inwoners: 35 procent van de mensen is jonger dan 25. Studenten uit heel de regio Hauts-de-France komen hierheen en blijven vervolgens hangen omdat er zo veel te beleven is – en omdat je er goed kunt feesten,’ zegt Clipet.
‘Gare Saint Sauveur, een goederenstation uit 1864 dat is omgebouwd tot evenementenlocatie, is favoriet,’ vervolgt hij. ‘In Parc de la Citadelle en Jardin Vauban, ‘de longen van Lille’, verzamelen muzikanten zich vaak voor jamsessies.’
2. Waag je aan een bierproeverij
Denk je aan Frankrijk, dan denk je aan wijn. De Fransen zijn er zelfs zó dol op, dat er in 2016 in Bordeaux een heus wijnpretpark werd geopend. ‘Maar in Lille houden we van bier,’ zegt Clipet. ‘Overal zijn cafés waar bierliefhebbers aan hun trekken komen en waar we erg trots op zijn, zoals La Capsule, B148 en Bierbuik.’
Leestip: Wat zijn de mooiste wijnstreken van Frankrijk?
In de afgelopen jaren zijn er in Lille ook veel microbrouwerijen uit de grond gestampt. ‘Het is heel moeilijk om te zeggen welk stadsbiertje het beste is, maar ik zou waarschijnlijk gaan voor Mongy, dat wordt geproduceerd in Brasserie Cambier.’
3. Eet je buik vol
‘Aux Merveilleux de Fred staat wereldwijd bekend om zijn merveilleux: bollen merengue versierd met verschillende toppings. Zoetekauwen moeten ook naar L’Ogre de Carrouselberg. Betere gebakjes kun je niet vinden; ze zijn zo verfijnd dat het bijna kunst is,’ zegt Clipet.
‘Verder zie je in de keuken vooral een mix van Vlaamse en Franse invloeden, net als op veel andere plekken in Picardië. Zowel welsh, een gerecht met geroosterd brood, mosterd, ham en cheddarkaas, als Vlaamse karbonade met ui en bruine suiker mag je niet overslaan.’
Nog niet uitgelezen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van National Geographic en ontvang de favoriete verhalen van de redactie wekelijks in je mail.