Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met Zwitserland Toerisme.
Op de zeventig meter hoge rotsheuvel waarop Burg Gutenberg staat, is het lastig mijn evenwicht bewaren. De Föhn, een plotseling opkomende warme zuidenwind, waait door de Rijnvallei en bereikt zijn hoogtepunt in Balzers.
Voor Marco Büchel, voormalig professioneel alpineskiër, is die een vloek. ‘De Föhn blaast de sneeuw weg en is te warm.’ Büchel groeide op tussen de besneeuwde bergtoppen van Liechtenstein. ‘Twee derde van het land bestaat uit bergen, dus de roep van de natuur is sterk. Met vierhonderd kilometer aan wandelpaden heeft Liechtenstein de hoogste wandelpadendichtheid van Europa.’
Van hoogtepunt naar hoogtepunt
Ik reis door Liechtenstein, het ministaatje tussen de Alpen en de Rijn, en volg delen van de Liechtenstein Trail. De route, die het hele land doorkruist, is 75 kilometer lang en is zowel te voet als per fiets is af te leggen. ‘De route begint in het zuiden in Balzers en loopt helemaal door tot Schellenberg in het noorden. Onderweg kom je langs 147 hoogtepunten: kastelen, wijngaarden, uitzichtpunten en – natuurlijk – restaurants.’
Büchel vertegenwoordigde zijn land zes keer op de Olympische Winterspelen en is tegenwoordig brand ambassador van Liechtenstein. ‘Ik ben een trotse Liechtensteiner. Dit kleine landje is waar mijn roots liggen. Eén van de leukste momenten was toen een douanier in Australië in mijn paspoort keek en geëmotioneerd zei: ‘Nu kan ik met pensioen’.’
Nog meer wandelen
De weg naar Malbun slingert in haarspeldbochten door de bergen. Langzaam verdwijnt het dal met de kastelen uit het zicht. Op 1600 meter vind ik het hoogste bewoonde gebied van Liechtenstein, in een kom omringd door besneeuwde toppen. In de winter een skioord, het enige van Liechtenstein, en in de warmere maanden een wandelparadijs. ‘Een van de indrukwekkendste wandelingen is Route 66,’ vertelt Büchel.
‘De paden zijn smal en soms moet je over trappetjes omhoog, dus hij is niet voor mensen met hoogtevrees. De route is net te lang om in een dag te doen, dus breng je de nacht door in een hut, wat een geweldige ervaring is. Vanaf de Austenberg en de Fürstensteig zijn de uitzichten op het Rijndal onwerkelijk.’
Race tegen de calorieën
Niet ver van de Oostenrijkse grens slingert de Liechtenstein Trail door Schellenberg. Het landschap bestaat uit gemengde bossen, weilanden, meer dan een kuitenbijter en een kasteelruïne. Die markeert het ontstaan van Liechtenstein: in 1699 kocht de familie Liechtenstein het graafschap Schellenberg, in 1712 volgde dat van Vaduz.
In 1719 werden ze samengevoegd tot het rijksvorstendom Liechtenstein, binnen het Heilige Roomse Rijk. ‘Maar onderweg kom je ook twee van mijn favoriete restaurants tegen,’ zegt Büchel. ‘Bij Weinlaube rookt de beroemde chef verschillende soorten vlees en vis, en bij Löwen kun je genieten van all-you-can-eat Käsknöpfle (kaasknoedels).’
Tradities en trots
Zoals de Liechtensteiners van het bergleven houden, koesteren ze ook hun culinaire eetgewoonten. In de hoofdstad Vaduz, waar de prins vanuit zijn middeleeuwse kasteel uitkijkt over de museumgebouwen in de hoofdstraat, de schatkamer met Fabergé-eieren en de wijngaarden, liggen tal van traditionele restaurants. Veertigduizend inwoners telt het dwergstaatje, maar dan wél met vijf restaurants die door de GaultMillau-gids zijn bekroond met een hoge score.
Zoals de verfijnde keuken van Torkel in Vaduz, gelegen tussen de vorstelijke wijngaarden, dat 14 GaultMillau-punten kreeg. Of Vivid, net buiten Vaduz, goed voor 13 punten. Daar combineert eigenaar en chefkok Heiko Krüger moderne culinaire technieken met regionale ingrediënten, zoals vis uit het meer van Zürich, lokale groenten en wagyu uit Zwitserland.
‘Je kunt in dit land goed en heel veel eten,’ besluit Büchel. ‘Maar de meeste restaurants liggen langs de Liechtensteil Trail, dus dat betekent dat je daarna nog even door kunt wandelen.’
Meer bijzondere bestemmingen in Liechtenstein? Bekijk ze hieronder!