Familiewandelroutes in de Oostenrijkse Zugspitz Arena: 4 tips

Ruige bergtoppen, schattige dorpjes, bloeiende weiden en meer dan 150 wandelroutes. Welkom in de Zugspitz Arena, een vakantieregio in Tirol, waar je heerlijk kan wandelen met kinderen. Digital nomad Veerle Witte tipt 4 routes.

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Gepubliceerd 11 jul. 2019 14:36 CEST
Een kabelbaan brengt je zo omhoog naar de Ehrwalder Alm, waar je prachtig kunt wandelen.
Een kabelbaan brengt je zo omhoog naar de Ehrwalder Alm, waar je prachtig kunt wandelen.
Foto door Robin Visser

1. Speciaal voor kinderen: Wateravonturenpad Zugspitzi am Gaisbach

De beste plek om te poseren voor de Seebenwaterval.
Foto door Robin Visser

Het lijkt Yosemite wel, zo mooi is het landschap rondom het wateravonturenpad Zugspitzi, een interactieve familiewandelroute met acht stations waar kinderen kunnen spelen, leren en raadsels mogen oplossen. Hoog boven het pad valt de Seebenwaterval van de massieve grijze rotsmassa naar beneden. Langs het pad, omzoomd met pijnbomen, stroomt een blauwe rivier. Maeve is nog te klein (8 maanden) om raadsels op te lossen, maar ze geniet overduidelijk van alle nieuwe indrukken. In ongeveer twee uur tijd wandel je op het gemak en met pauzes over de kronkelende bergpaden en door bloeiende alpenweiden, met hoge bergtoppen en de indrukwekkende waterval op de achtergrond. Andere leuke kinderavonturenroutes in de Zugspitz Arena zijn Moosle´s Avonturenpad, Moosle’s Magische Bos en Natuurpad Mitteregg.

2. Heiterwanger See

De turkooisblauwe Heiterwanger See, ingenesteld tussen de bergen en verbonden met de Plansee, heeft wat weg van een Noorse fjord. Samen vormen de twee meren het een na grootste meer van Tirol. Bootjes varen over het kalme water, de zon staat op mijn gezicht. Wat een mooie plek! In ongeveer anderhalf uur loop je de Heiterwanger See rond, waarbij je een brug oversteekt op het punt waar de twee meren elkaar raken. Prima te doen met een kinderdrager op je rug of voor kinderen die zelf kunnen lopen. Het pad loopt van een breder grindpad over naar een smal bospad, omzoomd door groene bossen en het meer recht aan je zijde. Lunchen doe je bij het restaurant van hotel Fischer am See, met uitzicht op het water. Kies voor vis uit het meer of een lokale Tiroolse lekkernij.

De Heiterwangersee.
Foto door Robin Visser

3. Merenwandeling bij Biberwier

Deze wandeltocht voert langs twee of drie meren – afhankelijk van hoe lang je wil lopen – in Biberwier. Een bergpad loopt langs weiden waarachter hoge bergtoppen oprijzen, naar de waterbronnen Loisachquellen. Vanaf daar wandelen we verder over een small bospad naar de Mittersee: een groen meertje waar je heerlijk kan picknicken en zwemmen. We halen Maeve uit de kinderdrager en zetten haar op de grond. Ze kruipt door het gras, speelt met dennenappels, takjes en steentjes. Vanaf daar kan je verder wandelen naar de Blindsee, een steil pad omhoog en vervolgens weer omlaag naar een diepblauw meer met een besneeuwde bergtop op de achtergrond. Best pittig met een kinderdrager op je rug, maar absoluut de moeite. Alleen al voor het verpletterende uitzicht. Heen en weer ben je zo’n drie uur onderweg. Wil je nog een derde meer toevoegen aan de route? Wandel dan verder naar de Weißensee.

4. Korte tocht naar familieberghut Gamsalm

Wil je een ontspannen, korte bergwandeling maken, met onderweg voldoende tijd om uit te rusten, te eten en spelen? Maak dan een tochtje naar de Gamsalm: een familievriendelijke berghut gelegen op 1.278 meter aan de voet van de beroemde Zugspitze. Met Maeve weer vrolijk kirrend op mijn rug lopen we vanaf het dalstation van de Tiroler Zugspitzbahn, de berglift naar de Zugspitze, licht stijgend omhoog door het verbluffende berglandschap. Na slechts 30 minuten wandelen door bossen en bloemenweides komen we uit bij de Gamsalm: een gezellige hut, met een grote speeltuin voor de kleintjes en een heerlijk zonneterras dat uitkomt op het lagergelegen meertje. We smullen van Käsespätzle en Tiroolse Knödel, terwijl Maeve in haar kinderstoel van haar crackertje smult en contact maakt met andere wandelaars om ons heen.

Een klein meer gelegen onder de berghut Gamsalm.
Foto door Robin Visser

Praktisch

Deze vier paden zijn goed te doen met kinderen die zelf kunnen lopen en/of met een kinderdrager. Vind je dat wat te zwaar of wil je liever met de kinderen in de wagen wandelen? De Zugspitz Arena kent ook tientallen wandelpaden die geschikt zijn voor kinderwagens.

Lees ook: ‘Naar de top van de 2.962 meter hoge Zugspitze, mét baby’ & ‘Met een baby de bergen in: zo doe je dat!’ 

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Tirol en de Tiroler Zugspitz Arena. Wil je ook op avontuur in deze vakantieregio? Lees dan hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Bucketlisttip: Ontbijten in een Oostenrijkse gondelbaan
Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Videogames zijn een venster op de wereld voor reizigers met beperkingen
Reizen
Worden bedevaarten na de pandemie de nieuwe reistrend?
Reizen
Waarom wandelen de ideale activiteit is tijdens de pandemie

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.