Met een baby de bergen in: zo doe je dat

Krijgt een baby last van hoogteziekte? Hoe doe je dat met eten, verschonen en slaapjes? Digital nomad Veerle Witte nam haar 8 maanden oude baby mee de Oostenrijkse bergen in. Dit zijn haar tips over het reizen naar de bergen met een kleintje!

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Gepubliceerd 27 jun. 2019 13:56 CEST
Uitzicht over de Blindsee, die je bereikt na een wandeling van ongeveer een uur.
Uitzicht over de Blindsee, die je bereikt na een wandeling van ongeveer een uur.
Foto door Robin Visser

Gigantische grijze bergen met besneeuwde toppen torenen hoog boven ons uit. Bloemen sieren de uitgestrekte alpenweides en turkooisblauwe meren schitteren in het zonlicht. ‘Gigigaga’, hoor ik vanaf mijn rug. Onze acht maanden oude dochter Maeve geniet van alle nieuwe indrukken vanuit de kinderdrager. Zij is voor het eerst met ons mee de bergen in: de bergen van de Zugspitz Arena in Tirol.

De Seebenwaterval bij de familievriendelijke wandeltocht over de Wassererlebnisweg Zugspitzi.
Foto door Robin Visser

De Zugspitz Arena is een groen dal in het Oostenrijkse Tirol met zeven schattige dorpjes: Ehrwald, Lermoos, Berwang, Biberwier, Heiterwang, Bichlbach|Lähn-Wengle en Namlos. De vallei is omgeven door hoge bergtoppen, met de beroemde Zugspitze als letterlijk hoogtepunt. Het is een ideaal gebied voor familievakanties: in de winter kan je er skiën, rodelen, schaatsen of een fakkelwandeltocht maken, in de zomer wandelen, zwemmen en klimmen.

Ontbijt in de Almkopfbahn - een gondelbaan in Bichlbach.
Foto door Robin Visser

Met de vele kabelbanen zit je binnen no-time hoog in de bergen om te lunchen bij een berghut met uitzicht op de hoge toppen of een wandeling te maken. En dat laatste is precies wat wij hier komen doen. Best spannend, zo’n eerste keer. Want hoe doe je dat met slapen? Gaat ze zich niet vervelen tijdens het wandelen? En wat neem je allemaal mee? Dit zijn mijn tips voor een bergvakantie met een baby.

1. Neem een draagzak of kinderdrager mee

Sinds ongeveer een maand kan Maeve zelfstandig zitten en dat komt perfect uit. Vanaf nu mag ze in een kinderdrager, zodat we mooie bergwandelingen met haar kunnen maken. De drager die wij meehadden, bleek een enorm succes. Maeve vond het heerlijk om de wereld vanaf mijn rug te bekijken en als ze moe was, ging ze lekker slapen. Dat laatste was super, want dat betekende dat we langere tochten konden maken.

Wandelen in de Gamsalm in de Zugspitz Arena.
Foto door Robin Visser

Een voordeel van een kinderdrager ten opzichte van een draagzak vind ik dat het een zonnescherm heeft en dat je kindje niet tegen je aangeplakt zit. Er zijn verschillende goede dragers te koop, o.a. van Deuter en Osprey. Kinderdragers zijn behoorlijk prijzig. Wil je er eerst graag eentje testen, dan kan je ze ook huren. Vind je een kinderdrager te zwaar? De Zugspitz Arena kent ook tientallen wandelpaden die geschikt zijn voor kinderwagens.

2. Wandel (in het begin) niet te lang

Hoe leuk je kindje het vindt in de kinderdrager of draagzak is even afwachten. Bouw het daarom rustig op. Bevalt het goed? Dan kan je steeds langere wandelingen maken. Maeve hield het tijdens onze eerste wandeltocht, naar de meren Mittersee en Blindsee, ongeveer 3,5 uur vol. Dat is inclusief een pauze van een half uur voor de fles, verschonen en spelen. Ze vond het heerlijk om rond te kruipen bij een meertje en kennis te maken met de natuur: lekker spelen met takjes, dennenappels en grassprieten.

Even spelen tussen het wandelen door bij de Mittersee.
Foto door Robin Visser

Ook deed ze tijdens die tocht een slaapje in de kinderdrager van zo’n 45 minuten. Als we meerdere dagen na elkaar wandelden, merkten we dat ze het wat eerder zat werd. Plan daarom rustdagen in, waarbij je kindje even lekker de hele dag kan spelen of zwemmen. Dan kan je de volgende dag weer een mooie tocht maken.

3. Ga niet te hoog en stijg niet te snel

De luchtdruk in de bergen is anders dan op het zeeniveau waar wij leven. Daardoor moet je oppassen voor hoogteziekte. Volgens kinderartsen kan je baby’s jonger dan één jaar zorgeloos meenemen tot 2000 meter. Hoger dan dat mag je pas als je minstens vier dagen op een minimale hoogte van 1000 meter bent verbleven. Maak je een langere tocht en overnacht je in de bergen, dan is het belangrijk dat de slaapplaats niet meer dan 300 meter hoger ligt dan de slaapplek van de nacht ervoor.

Op de top van de Zugspitze.
Foto door Robin Visser

Onze wandeltochten met Maeve vonden over het algemeen plaats tussen de 1.000 en 2.000 meter. Eén keer zijn we hoger met haar gegaan: naar de top van de 2.962 meter hoge Zugspitze. Om te voorkomen dat ze oorpijn krijgt door het snelle stijgen, laten we haar in de gondelbaan – die in tien minuten 1.725 meter klimt – regelmatig drinken. Hoogteziekteklachten ontstaan pas na 6 tot 12 uur. Ben je eerder weer beneden, kan je niet ziek worden. Een uitstapje van een paar uur naar een hoge top is dus geen probleem.

4. Zoek een ritme dat werkt

Thuis hebben we een redelijk vast ritme. Maeve doet meestal nog drie slaapjes op een dag en ik was erg heel benieuwd hoe ze in Oostenrijk aan haar slaap zou komen, aangezien we toch een groot deel van de dag op pad zijn. De eerste dag was het even zoeken, maar daarna vonden we een perfect ritme met haar.

Tip: Neem een kleed mee, zodat je baby altijd even uit de drager kan.
Foto door Robin Visser

Een gemiddelde dag in de Tiroler Zugspitz Arena zag er ongeveer zo uit:

07:00 uur – Opstaan en de fles (net als thuis).
07:30 uur – Als eersten zitten we aan het ontbijt.
08:00 uur – We leggen Maeve op bed voor haar eerste slaapje, terwijl wij alle spullen inpakken voor de dag.
09:00 uur – Maeve wordt wakker en speelt nog even in de kamer.
09:30 uur – We vertrekken.
10:00 uur – Start van een wandeltocht.
11:00 uur – Pauze voor de fles en om even te spelen in de natuur.
12:00 uur – Maeve doet een slaapje in de kinderdrager.
13:00 uur – Lunchen bij een berghut.
14:00 uur – We vervolgen onze wandeling.
15:00 uur – Terug in het hotel voor de fles
16:00 uur – Slaapje in het hotel.
17:00 uur – Tijd om te spelen, zwemmen of wandelen door het dorpje.
19:00 uur – Avondeten.
20:00 uur – Boekje lezen, fles en naar bed (een uurtje later dan thuis). Heerlijk moe van de dag slaapt ze als een roosje tot de volgende ochtend.

Natuurlijk is dit slechts een indicatie en loopt elke dag een beetje anders. We probeerden het in ieder geval altijd zo te timen dat ze altijd drie slaapjes op een dag kon doen: in de auto (bijvoorbeeld onderweg naar het startpunt van de wandeltocht), in de kinderdrager en minimaal één keer per dag in het hotel.

5. Kies één hotel als vaste basis

Met een baby wil je niet steeds je hele hebben en houwen naar een nieuw hotel slepen. Kies dus één goed familiehotel als uitvalsbasis, van waaruit je uitstapjes maakt naar de bergen. Wij verbleven in Hotel Tirolerhof in het dorpje Ehrwald.

Familiehotel Tirolerhof in Ehrwald.
Foto door Robin Visser

Een geweldige keuze: Maeve had een eigen kamertje met babybedje, verschoonmat, flessenwarmer en zelfs een babybadjas. Er is een gigantische speelruimte voor kinderen, een binnenzwembad en een grote tuin met buitenzwembad. Ook is er een opvang – mocht je zonder kinderen op pad willen – en zijn er kinderstoelen aanwezig voor bij het ontbijt en avondeten. Vanuit het hotel sta je binnen tien minuten in de bergen. Fijn, want dan ben je ook zo weer terug als je baby het gehad heeft.

Inpakken?

Zorg uiteraard voor standaard verzorgingsproducten en voldoende kleding. Ga je hoger de bergen in? Neem ook wat warmere kleding. Verder handig voor tijdens het wandelen: verschoonmat, thermosfles om heet water mee te nemen, wat speelgoed, hoge factor zonnebrandcrème, kinderdrager en/of draagzak, zonnehoedje en lichte doek die je als kleed kan gebruiken. Qua vaste voeding hadden wij bij: volkoren cracotte crackers, maisvingers, mini-rijstwafels en handige knijpzakjes met verschillende fruithapjes.

Lees ook: 'Naar de top van de 2.962 meter hoge Zugspitze, mét baby' >

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Tirol en de Tiroler Zugspitz Arena. Wil je ook op avontuur in deze vakantieregio? Lees dan hier verder > 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Videogames zijn een venster op de wereld voor reizigers met beperkingen
Reizen
Worden bedevaarten na de pandemie de nieuwe reistrend?
Reizen
Waarom wandelen de ideale activiteit is tijdens de pandemie
Reizen
Een scepticus probeert de kunst van het ‘bosbaden’

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.