Dag 1

Ochtend: Politiek correct
Onder het bewind van Nicolae Ceaușescu heeft de stad veel geleden. Tot de Eerste Wereldoorlog stond de stad vanwege de architectuur bekend als Parijs van Oosten. Er is zelfs een lokale Arc de Triomphe. Deze grandeur verdween na een aardbeving en het rigoureuze beleid van Ceausescu, die zelfs paleizen liet verplaatsen. Daardoor is de stad nu opgedeeld in blokken met daardoorheen de achtbaansweg en de blokkerige bouwstijl uit het communistisch bewind.

Het Cotroceni Paleis is een prachtig begin. Imposant en Sissy-waardig. Onder begeleiding van een gids kun je op je gemak het gebouw door, tot je in bruut Roemeens wordt tegengehouden. Iets verderop is de president daadwerkelijk nog aan het werk. Het politieke hart van Boekarest wordt goed bewaakt. Het Parlementsgebouw (Palatul Poporului), het vroegere Huis van het Volk, werd in opdracht van Ceaușescu gebouwd. Speciaal voor de bouw werd een complete woonwijk afgebroken en de Mihai Vodā kerk werd er 100 meter voor verplaatst. Het immense pand is met haar 350.000m2 het grootste gebouw van Europa. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Meer over de geschiedenis van de stad leer je in het Muzeul Național de Artă al României, bijzonder om de kunststromen uit al die verschillende tijden te zien. Uiteraard mag je de Arcul de Triomf niet missen.

Het interieur van de Journey Pub staat volledig in het teken van reizen
Het interieur van de Journey Pub staat volledig in het teken van reizen.
Sabine de Witte

Middag: Struinen door de smalle straatjes
Lunchen doe je bij de Journey Pub, alleen al vanwege het interieur. Het thema is reizen en overal aan de muur hangen handgeschreven kaarten die door bezoekers naar het café zijn verzonden. Rond de pub waan je je ineens in knusse straatjes met verborgen schatten. Duik in de bijzondere boekwinkel Cârturesti. Het oude gebouw heeft een klassiek interieur en vier verdiepingen vol boeken. Ook bijzonder: veel Engelstalige boeken over de politieke geschiedenis. Als je ergens mensen wilt spreken over de tijd van Ceaușescu, dan is dit de plek. De Roemenen worden op straat liever niet met hun verleden geconfronteerd. In Boekarest is nog een echte theecultuur, Ceainăria Infinitea heeft een prachtig terras en art deco inrichting.

Avond: Bijzondere locaties
Je avond begint met uitzicht. De Sky Bar voor smakelijke cocktails voor een goede prijs en imposante vergezichten over de stad. Vervolgens dineren in een oude kerk bij Caru’cu bere. De kerk is omgetoverd tot bierbrouwerij en restaurant. De avond sluit je op de lokale manier af, met shot-drankjes van de Shot Bar.

Cartresti Carusel is een van de vele bijzondere boekwinkels die Boekarest rijk is
Cartūresti Carusel is een van de vele bijzondere boekwinkels die Boekarest rijk is.
Sabine de Witte

Dag 2:

Ochtend: Trollen
De Troll Escape Room houdt je uren zoet. Je moet even puzzelen tot je de uitkomst hebt om weer verder te kunnen. De puzzels hebben veel lokale vragen, dus leer veel over de stad voor je hieraan begint. Vervolgens kom je bij met een kop koffie in het Van Gogh Grand Café. Van Gogh heeft een tijd doorgebracht in Boekarest en het café is een eerbetoon aan die tijd. Het is zelfs voor een deel in Nederlandse handen!

Middag: Stijlvol lezen en kunstig doen
Opvallend in Boekarest; de vele boekwinkels. Begin 2015 werd de grootste boekenwinkel in het oude centrum geopend en die is zeker de moeite waard. Cartūresti Carusel is vier verdiepingen hoog met wit als accentkleur en prachtige wenteltrappen. Je kunt hier boeken lezen, kopen of boven in het café lunchen.

Heb je een boek gekocht of wil je even lekker de krant lezen? M60 is na de boekwinkel de hipste plek om dat te doen. Deze coffeeshop is van Roemeense jongens die vonden dat er echte koffie geschonken moest worden. De taartjes zijn ook niet te versmaden.

Waan je in Wenen in het Pasajul Macca-Villacrosse, dit overdekte winkelcentrum heeft een plafond van glas-in-lood en prachtige details. Er is een grote collectie kunst te bewonderen bij de particuliere eigenaren van Centrul de Arta Si Evinimente Noblesse. Het statige pand herbergt veel internationaal bekende kunstwerken van kunstenaars die een speciale band met Boekarest hebben. Strijk vervolgens nog even neer in de Botanical Garden om alle indrukken van de stad even rustig een plekje te geven.

In de Centrul de Arta Si Evinimente Noblesse hangt vooral werk van kunstenaars die een band met de stad hebben
In de Centrul de Arta Si Evinimente Noblesse hangt vooral werk van kunstenaars die een band met de stad hebben.
Sabine de Witte

Avond: Roemeense afsluiter
’s Avonds kun je nog even winkelen in Băneasa Shopping City, daarna is het heerlijk mensen kijken in het Piata Unirii park. ’s Zomers staat de fontein aan en het uitzicht op het parlementsgebouw is indrukwekkend. Loop vervolgens langs de lange lanen richting het oude centrum voor een diner bij Roemeens restaurant The Artist. Hoewel er in de Roemeense keuken vooral vlees wordt gebruikt, kun je op veel plekken ook verse vis eten uit de rivier de Dambovita. De avond sluit je af bij Nomad Skybar waar het een leuke mengelmoes is van locals en toeristen.

Wil je een centraal gelegen hotel? Vanaf het klassieke Intercontinental Bucharest hotel loop je naar al deze plekken, wil je wat verder de stad verkennen of toch het Dracula-kasteel bezoeken? Het metrostation ligt ongeveer voor de deur.