Ontdek 50 jaar maanmissies met de nieuwste maankaart

In 1969 maakte National Geographic een beroemde kaart van de maan. Bekijk nu de laatste kaart met tientallen jaren aan nieuwe data.

Door Matthew W. Chwastyk
Gepubliceerd 25 jun. 2019 14:21 CEST

Toen het Apolloprogramma steeds dichter bij zijn doel kwam, maakten National Geographic-cartografen een handgekleurde kaart van de maan, gebaseerd op de foto’s die waren gemaakt tijdens Lunar-orbitermissies in 1966 en 1967. De kaart, die in februari 1969 in National Geographic verscheen, gold in die tijd als de betrouwbaarste bron. Onze nieuwste versie maakt gebruik van een mozaïek van zo’n vijftienduizend beelden en gedetailleerde hoogtemetingen, afkomstig van de Lunar Reconnaissance Orbiter van NASA, die het hele maanoppervlak in kaart heeft gebracht. De maan is bezaaid met sondes en landers, getuigen van de menselijke inspanningen om haar te ontdekken.

50 jaar geleden stond de eerste mens op de maan. Wat zijn onze kansen om terug te gaan, of zelfs nog verder, naar Mars? Lees hier alles over in de augustus 2019 editie van National Geographic Magazine.

Een grotere versie van deze kaart is te koop op: natgeo.com/spacemaps

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.