Doen! Slapen in een yurt in Schotland

In Schotland, met het onstuimige klimaat, de leegte en de ruige bergtoppen, blijkt het geborgen onderkomen van een Mongoolse nomadentent de perfecte accommodatie. 5 redenen om af te reizen naar Great Glen Yurts.

Door Lenneke Hoope
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto door Great Glen Yurts

Deze zomer was ik drie weken in Schotland met mijn man, zoon en stiefzoons. We maakten een rondreis door de hooglanden, met stops in Glen Nevis, Isle of Skye en Isle of Mull. Bij thuiskomst waren we het eens: de mooiste overnachting was verreweg de Eagle yurt van Great Glen Yurts in het plaatsje Torlundy, middenin de hooglanden aan de voet van de hoogste berg van Groot-Brittannië. 

Foto door Lenneke Hoope

1. Het uitzicht

De drie yurts van Great Glen Yurts staan vlak onder de Nevis Range, een bergketen met als topper de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië (1345 meter).  Elk moment van de dag was het uitzicht weer anders. Soms waren de bergen compleet verdwenen in de wolken, om vervolgens op glorieuze wijze weer tevoorschijn te komen als de zon doorbrak. In het maanlicht zag je de majestueze contouren, omlijst door miljoenen sterren. Je kan hier bijna niet overnachten zonder toe te geven aan de aantrekkingskracht van deze berg. Zeker als het Londense gezin in de yurt naast je net vol enthousiasme terugkomt van de wandeling naar de top. En dus wagen man en kinderen zich de dag na aankomst aan de klim van vier uur (en een afdaling van drie) – meteen het hoogtepunt van de vakantie.

2. De luxe (ondanks punt 3)

Onze yurt bood genoeg ruimte voor het hele gezin. De jongens in een stapelbed en uitklapbank en wij in het tweepersoonsbed met heeerlijk matras en fijn beddengoed. De stilte, het kabbelende riviertje op de achtergrond, de frisse lucht – we hebben in maanden, misschien wel jaren, niet zo lekker geslapen. De yurt is van alles voorzien. Er is een mand met hout voor de houtbrander, kaarsen, thee en koekjes. Zo’n 50 meter verderop is het badhuis met toiletten en heerlijk warme douches om fijn onder op te warmen na een wandeling door de Schotse regen.

Foto door Great Glen Yurts

3. Geen elektriciteit, geen wi-fi

Dit was even slikken voor onze 13- en 15-jarige, maar na een halve dag waren we afgekickt (oké, je bent nooit helemaal afgekickt met twee pubers, maar echt, het viel mee). Er is maar een stopcontact, in de buitenkeuken. In de yurt maak je gebruik van kaarsen en de houtbrander maakt de soms koude Schotse avonden heerlijk aangenaam.

4. De buitenkeuken 

Koken boven een gasbrander op een wankel tafeltje is niet nodig. De overdekte keuken die hoort bij alle drie de yurts is echt van alle gemakken voorzien. Er is een gigantisch fornuis, een koelkast, een barbecue en er staan grote potten vol verse kruiden. Nee, er is geen vaatwasser, maar afwassen hoort gewoon bij the great outdoors, en is bovendien geen straf met zo’n uitzicht.

Foto door Lenneke Hoope

5. De locatie

De yurts staan op een groot grasveld omgeven door wilde bloemen. De twee andere tenten staan lekker ver weg dus privacy en ruimte genoeg. Erachter stroomt een riviertje, omgeven door bomen, met een touwbrug en een schommel: een klein paradijsje voor onze avontuurlijke jongste. In de verte grazen wat paarden in een aangrenzend weiland en af en toe komt de vriendelijke golden retriever van een van de inwoners van het dorpje aangerend, op zoek naar speelkameraadjes. Torlundy ligt vlakbij een paar van de mooiste plekken van de hooglanden, zoals Glen Coe, Glen Roy, de Steall waterval en het stadje Fort William.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Schotland
Het beste van Schotland
Schotland
Mijn obsessie met Schotland
Schotland
Word Lord, Lady of Laird van Schots landgoed voor €33!
Schotland
Reizen naar Schotland: 5 praktische vragen
Geschiedenis en Cultuur
Een trektocht over Minnesota’s oude ‘superhighway’

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.