We noemden hem al in onze lijst van ultieme bestemmingen voor 2016: Glasgow, de grootste stad van Schotland. De elegante Victoriaanse architectuur, de fijne parken en talrijke musea – het karaktervolle Glasgow heeft net een beetje meer edge dan Edinburgh, en een stuk minder toeristen. Wat zijn nou eigenlijk de hotspots in dit bestbewaarde geheim van Schotland?

Kelvingrove Art Gallery and Museum
Kelvingrove Art Gallery and Museum.
P. Tomkins, Visit Scotland

Doen

Glasgow telt een een aantal prachtige musea, waarvan Kelvingrove Art Gallery and Museum een must is. In dit prachtige gebouw in Spaanse barokstijl vind je alles van schilderijen van Monet en Dali tot een gerestaureerd vliegtuig uit WOII. De trots van Glasgow is het werk van ontwerper en architect Charles Rennie Mackintosh. Door de gehele stad vind je zijn gebouwen en interieurs. De Glasgow School of Art is zijn meesterwerk maar voor een bijzonder kijkje in de esthetiek van zijn dagelijks leven breng je een bezoek aan The Mackintosh house. Hierna kun je makkelijk wandelen naar de Botanic Gardens waar de kas met vleesetende planten niet mag overslaan. De Gallery of Modern Art middenin het centrum kun je perfect combineren met een middagje winkelen aan de nabijgelegen Style Mile – Buchanan Street. Hier vind je alle grote ketens maar ook de stijlvolle Britse merken als Paul Smith en Pretty Green. Voor boeken, platen en vintage ga je naar Byres Road in het West End.

Wil je binnenkort al naar Glasgow afreizen, plan je bezoek dan tijdens het Doors Open Days Festival - een bijzonder kijkje achter de schermen van de mooiste bouwwerken van de stad.

This is an image
Willow Tea Rooms

Eten

Voor de culinaire toppers ga je het liefst naar West End, waar steeds meer restaurantjes en eetwinkels verschijnen. Hier vind je een van de meest geliefde restaurants van de stad, Ubiquitous Chip, waar traditionele Schotse gerechten een moderne twist krijgen. Naar Crabshakk ga je voor het lekkerste seafood en voor een avond pizza met het hele gezin kies je het gezellige Gambrino. Lunchen doe je in Willow Tea Rooms in het centrum van de stad, ingericht door architect Rennie Mackintosh. Even verderop, aan George Square vind je het imposante Counting House, een geliefde plek voor de locals om na werktijd een pint te drinken. Heb je zin gekregen in een goede koffie en een stuk taart, ergens tussen de Botanic Gardens en het Kelvingrove park? Papercup biedt de perfecte pit-stop. Bestel vooral de hemelse brownie!

Slapen

Een fijn, betaalbaar guesthouse op een perfecte locatie in een stille zijstraat in het hippe West End is Amadeus Guesthouse. De creatief ingerichte kamers van dit Victoriaanse woonhuis hebben mooie details als hoge plafonds en glas-in-lood. Ook het 'boutique bed and breakfast' 15 Glasgow ademt een en al stijl. Heb je wat meer te besteden, verblijf dan in Malmaison aan West George Street, een voormalig Grieks orthodoxe kerk.

This is an image
Hotel Malmaison, Flickr