Wat is de beste tijd om naar Schotland te reizen?

In Schotland geldt in het najaar: regen, regen en nog eens regen. In de winter kan het extreem koud zijn, dus als je op veilig wilt spelen ga je best tijdens de zomermaanden. Tijdens het voorjaar heb je ook een goede kans op mooi weer, en dan ontwijk je de grote toeristenmassa die in juli aan komt zetten.

Wat voor visum heb je nodig?

Je hebt geen visum nodig als je naar Schotland gaat. Een geldig identiteitsbewijs of paspoort is voldoende. Ook je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in Engeland als je ervoor kiest om met de auto te gaan of ter plekke een auto te huren.

Hoe zijn de (draadloze) internetverbindingen?

Bij heel veel hotels, restaurants en cafés kun je gebruik maken van een draadloze internetverbinding. De kwaliteit van de connectie hangt af van waar je bent, diep in de bergen kan de verbinding wel eens haperen!

Hoe lang is de reistijd?

Met het vliegtuig ben je ongeveer anderhalf uur onderweg naar Edinburgh. Treinen of bussen nemen lijkt ons onbegonnen werk, maar je kan wel met de auto gaan. Dan ben je zo’n veertien uur onderweg, afhankelijk van de verkeersomstandigheden en waar je heen gaat. Je parkeert je auto op de boot die vertrekt vanuit de Hoek van Holland, of rijdt door de kanaaltunnel. Eens aan de overkant moet je wel links rijden, natuurlijk!

Wat mag je absoluut niet vergeten?

Neem Britse ponden mee, want in Schotland betalen ze niet met de euro. Ook de stopcontacten in Engeland wijken af van die in Nederland. Vergeet niet een verloopstekker van type G of een wereldstekker mee te nemen. En hoewel er geen grote fooiencultuur heerst, is het gebruikelijk een fooi te geven als de service goed was.