3x Lekkerste tapasbars van Spanje

Kleine gerechten met grootse smaken: ter gelegenheid van Wereld Tapasdag zetten we de lekkerste tapasrestaurants van Barcelona, Sevilla en Madrid op een rij.

Door Lenneke Hoope
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Robert Young

Barcelona

Bar Pinotxo bevindt zich vlak bij de ingang van de Boqueria, de beroemde markthal van de stad. Het tentje zit vaak vol maar probeer een stoel te veroveren, het eten is de moeite meer dan waard. Geniet van de voortreffelijke gazpacho, gemarineerde mosselen of kikkererwtensalade.

Bij Euskal Extea aan het Placeta Montcada, een cultureel centrum en een van de vele Baskische restaurants van de stad, worden tapas aan de bar geserveerd, de specialiteiten zijn octopus en gevulde paprika.

Een waar culinair icoon is La Cova Fumada. Het familierestaurantje, dat in 1944 haar deuren opende, heeft geen uithangbord, maar elke inwoner weet het te vinden. De specialiteit is vis, maar het is gebruikelijk de maaltijd te beginnen met een  ‘bomba’ een met gehakt gevulde aardappel.

El Rinconcillo in Sevilla, waar tapas uitgevonden zouden zijn.
Foto door Peter Batty, Flickr

Sevilla

La Pepona schenkt zo’n tachtig wijnen en heeft daarmee naar verluidt het grootste assortiment van heel Spanje. De tapas, zoals sardientjes met tomatencompote en ceviche, gaan daar heel goed mee samen.

Eslava, vlak bij de Alamada de Hercules, is een van de beste nieuwe tapasbars van nu. Men serveert er speelse gerechten als ‘gebakken bloed met ui’ en ‘inktvissigaren’.

Insituut El Rinconcillo bestaat al sinds 1670 en daarmee het oudste restaurant van Spanje. Neem plaats tussen de locals aan de prachtige bar en bestel een droge Manzanilla sherry. Geniet vervolgens van gerechtjes als stokvis-beignets, Iberische varkenshaas en goddelijk smakend roerei.

Cerveceria in Catalonië.
Foto door Scanna 283, Flickr

Madrid

Veel Spaanse topchefs hebben vanwege een veranderende smaak (en de crisis) een alternatief voor de haute cuisine gezocht. Estado Puro, gerund door Paco Roncero, behoort tot de geslaagdere pogingen, door zijn strakke interieur met wand- en plafondpanelen van peinetas (flamenco-sierkammen) en zijn heerlijke tapas. Een mix van traditionele schotels en moderne snacks.

‘Mensen denken dat het in de Spaanse keuken draait om allerlei technieken en combi’s,’ zegt chef Juanjo López, ‘maar het gaat vooral ook om respect voor de ingrediënten.’ In zijn piepkleine restaurant La Tasquita de Enfrente ontvouwt hij de zoete smaak van minuscule erwtjes door ze te blancheren, hij bakt een stuk rog lichtjes bruin en smoort hem dan in een pittige saus van bruine boter en kappertjes. 

Cerveceria Alemana was in de jaren ’50 een geliefd adres van schrijver Ernest Hemingway, die er graag een biertje dronk aan zijn vaste tafel bij het raam. Traditionele tapas, maar ook Duitse worstjes, staan op het menu.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Undercover in Spanje: gratis tapas!
Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië
Spanje
Actief in Aragón: de outdoorregio van Spanje

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.