48 uur in Madrid

Madrid is altijd de plek geweest waar de regio’s van het hele land vertegenwoordigd zijn – waar de flamenco net zo furieus is als in Sevilla en vis net zo vers als die uit Vigo. Hoe haal je het beste uit een bezoek aan deze stad in slechts twee dagen?

Door Lisa Abend
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door HH

In de afgelopen tien jaar heeft Spanjes metropool zich ontwikkeld tot een hypermoderne stad: een multiculturele plek met een bruisende kunstscene, méér groen, enkele van de beste restaurants en een ongekend nachtleven. Maar op verborgen plekjes in de stad vind je nog het provinciale, ouderwetse Madrid van weleer. ‘We zijn nu erg kosmopolitisch en open,’ zegt Rosa Rivas, verslaggeefster van dagblad El País, ‘maar we voelen ons nog altijd verbonden met onze oude wijken.’

Dag 1

Ochtend: Tussen de meesterwerken
Begin de dag in de ‘Gouden Museumdriehoek’ in het hart van de stad. Elk van de drie grote Madrileense musea (op loopafstand van elkaar) is een juweel op zich, van het Prado met zijn magnifieke Velázquez- en Goya-collecties, tot het Reina Sofía met het modernistische icoon van Picasso, de Guernica, en het eigenzinnige Thyssen-Bornemisza, met werken van onder anderen Fra Angelico en Marc Chagall. De collecties zijn zó immens dat je na een dag slechts het topje van de ijsberg hebt gezien. Richt je daarom op één museum, bijvoorbeeld op Zaal 67 van het Prado, waar de grimmige ‘zwarte doeken’ van Goya hangen. 

Middag: Unieke smaakmakers
Veel Spaanse topchefs hebben vanwege een veranderende smaak (en de crisis) een alternatief voor de haute cuisine gezocht. Estado Puro, gerund door Paco Roncero, behoort tot de geslaagdere pogingen, door zijn strakke interieur met wand- en plafondpanelen van peinetas (flamenco-sierkammen) en zijn heerlijke tapas. Een mix van traditionele schotels en moderne snacks vormen de perfecte lunch. De straten van de Barrio de Salamanca bieden volop Prada en andere luxewaar, maar aan de overkant van de Paseo de la Castellana ligt de Barrio de las Salesas, waar ontwerper Mimmo Anelli van Theorem unieke avondjurken creëert, van uitzinnig tot superelegant. Al dat geshop vraagt om een opkikker, in de vorm van dulce de leche-taart of frambozen-macarons van Mamá Framboise.

Avond: Slaapmutsje met uitzicht
Wie de tapas even wil laten staan, kan een bezoek brengen aan een van de opwindende toprestaurants met buitenlandse keuken, zoals het nieuwe Punto MX, waarschijnlijk de beste Mexicaan van Europa. Naast tortilla’s die op verzoek worden samengesteld, en aan tafel bereide guacamole, creëert chef Roberto Ruiz authentieke specialiteiten als gegrilde varkensreepjes op tortilla gevuld met bonen (panuchos) en enchilada’s met eend in een groene saus van kalebaszaad. Voor een glas cava in de late avond kun je terecht op het dakterras van het slagroomtaartachtige Cibeles-paleis, met zijn fraaie uitzicht over de stad. In de nacht trekt Ramses een chique Madrileens publiek, voor een gin-tonic (momenteel dé cocktail in Spanje) op de veranda (met uitzicht op de verlichte Alcalá-poort aan de Plaza de la Independencia) of in het barokke, door Philippe Starck ontworpen zwartzilveren interieur.

Foto door cbomers, Fotocommunity

Dag 2

Ochtend: Koninklijke decors
Begin de ochtend in de Barrio de las Austrias, de wijk die werd aangelegd onder de Habsburgse koningen die Madrid tot regeringscentrum uitriepen. In het Café de Oriente vind je lekker gebak en café con leche, naast een vergulde toog, fluwelen bankjes en oudere heren achter hun krant. Aan de overkant van de met bloemen getooide Plaza de Oriente is het Koninklijk Paleis (open voor bezoek) een toonbeeld van ouderwetse overdaad, met zijn onschatbare doeken van Velázquez en Caravaggio. Een intiemer decor is dat van het Panteón de Goya, in de kapel van San Antonio de La Florida, waar de meester prachtige plafondfresco’s creëerde en waar hij nu is bijgezet. De markt van San Miguel is een ideale lunchplek: talloze stalletjes bieden lekkernijen als plakjes jamón ibérico of papieren hoorntjes met gefrituurde inktvis. In het hart van de markt zitten Madrilenen en toeristen gebroederlijk aan tafeltjes. 

Middag: Parkplezier
In 2011 werd Madrid Río geopend: een lommerrijke, negen kilometer lange wandelroute op de plek van de oude ringweg langs de Manzanaresrivier. Je kunt er fietsen en kajaks huren, en er is een café. Aan de oostzijde van het park staat de Matadero Madrid, een complex van fabriekshallen in neo-moorse stijl. Hier bevonden zich ooit Madrids veemarkt en slachthuizen, maar nu is het een plek van exposities en concerten. De videoinstallatie van Jordi Colomer, Prohibido Cantar (‘Verboden te zingen’ – over het ontstaan van steden), bevindt zich in een enorme voormalige koelruimte.

Avond: De late uurtjes
‘Mensen denken dat het in de Spaanse keuken draait om allerlei technieken en combi’s,’ zegt chef Juanjo López, ‘maar het gaat vooral ook om respect voor de ingrediënten.’ In zijn piepkleine restaurant La Tasquita de Enfrente ontvouwt hij de zoete smaak van minuscule erwtjes door ze te blancheren, hij bakt een stuk rog lichtjes bruin en smoort hem dan in een pittige saus van bruine boter en kappertjes. Madrid is beroemd om zijn nachtleven, en de wijken Chueca en Malasaña vormen het hart ervan. In de hippe Zombie Bar wordt alternatieve rock gebracht door de plaatselijke topact, de Zombie Kids. De kitscherige TupperWare Club (met parafernalia uit de jaren ’50 en ’60) is al decennia een klassieker, terwijl het relaxte en intieme El Junco liefhebbers trakteert op live jazz. Eindig de nacht als de Madrilenen: met warme chocolade en gesuikerde churros in de Chocolatería San Ginés, het liefst bij zonsopgang.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Barcelona investeert 32 miljoen euro in nieuwe fietspaden
Spanje
Verliefd op Sevilla
Spanje
Blog: Barcelona voor gevorderden
Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.