48 uur in Valencia

Strand, moderne architectuur, culinaire variëteit, een rijke geschiedenis: Valencia treedt voorzichtig uit de schaduw van Barcelona en Madrid. Steeds meer reizigers willen proeven van de paella en ontdekken waarom deze stad de moeite waard is.

Door Joëlle Reket
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Günter Gräfenhain, Sime, HH

Dag 1

Ochtend: Historische mengelmoes
In het historische centrum zijn vele bezienswaardigheden te bewonderen, allemaal op loopafstand. Bloemenstalletjes maken het plein voor het stadhuis, Plaza del Ayuntamiento, tot een kleurrijke plek. De prachtige kathedraal is niet te missen vanaf het centrale plein Plaza de la Reina. Het werd gebouwd in verschillende stijlen (onder meer romaans, barok en gotisch) en verbonden aan de Torre del Miguelete. Deze 63 meter hoge toren geeft je een schitterend uitzicht over de stad. Vanaf de top is de Mercado Central te zien, een vrolijk gekleurde overdekte markt waar kooplui de beste jamón, de verste groenten en fruit, en het lekkerste brood aan de man brengen. Even verderop ligt de bruisende wijk El Carmen. Hier vind je moderne straatkunstwerken, maar ook sporen van de geschiedenis van de stad. Van de 8ste tot de 13de eeuw viel Valencia onder Moors bestuur. Een van de overblijfselen uit deze periode is de Torres de Serranos, een imposante stadspoort die de stad vanaf de 14de eeuw beschermde tegen gevaar van buitenaf. De muur met de Portal de la Valldigna zorgde voor een scheiding tussen christelijk Valencia en de Moren.

Middag: Ontspannen in de rivierbedding
In de middagen wemelt het van de sportievelingen in het Jardín del Turia, een groen stadspark gelegen in een oude rivierbedding. De Turia overstroomde zo vaak en kostte zo veel mensenlevens dat er in 1957 werd besloten de rivier droog te leggen. In de jaren ’80 ontstond het plan er een stadspark van te maken. Tegen-woordig is Turia dé plek om te joggen, fietsen of wandelen. Hier en daar vind je yoga-klasjes, en met goed weer kan er worden gepicknickt.

Avond: Hapje in hip Valencia
De laatste jaren is Ruzafa uitgegroeid tot een van de hipste wijken van Valencia. De naam komt nog uit de tijd van de Moorse overheersing: het Arabische woord ‘Rusafatu’ betekent ‘tuin’, verwijzend naar het vroegere agrarische karakter van Valencia. Tegenwoordig is er weinig groen meer te vinden, behalve in de smoothies. Bijvoorbeeld bij Ingredients, een café waar bijna alle ingrediënten en gerechten ecologisch, biologisch en lokaal zijn. Wie zin heeft in een hapje, kan blijven in Ruzafa of naar de aangrenzende wijk Canovas gaan. In beide wijken zijn ontzettend veel moderne, maar ook authentieke barretjes gevestigd. Vooral in de straten Calle Sueca en Calle Cádiz in Ruzafa liggen veel aantrekkelijke eetgelegenheden. Een aanrader is het gezellige en originele pinchos-barretje (een tapa op een broodje) Mare Meua. Meer van de klassieke tapas? Ga dan naar La Santa in het exclusievere Canovas. Wie de verborgen spots in deze wijk wil ontdekken, kan met een georganiseerde tapastour van bijvoorbeeld Verrassend Valencia meegaan. In Canovas sluit je de avond af met een cocktail bij Barcode, en in Ruzafa dans je de laatste uren bij Xtra Large.

Voor verse waar ga je naar Mercado Central.
Foto door Massimo Borchi, HH

Dag 2

Ochtend: Stad in een stad
De volgende dag begint in de futuristische stad, de Ciudad de las Artes y las Ciencias (Stad van Kunst en Wetenschap). Dit gebouwencomplex is ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en is het architectonische oogappeltje van de stad. Deze stad in een stad bestaat uit zes diverse gebouwen – onder meer het operagebouw Palau de les Arts Reina Sofia en L’Hemisfèric, een bijzondere IMAX 3D-bioscoop in de vorm van een oog. De stad is het decor voor verschillende evenementen. Zo vindt hier in oktober het tennistoernooi Valencia Open 500 plaats en in november de stadsmarathon. Tevens was de stad in 2013 het decor voor de film Tomorrowland met George Clooney. De toegang tot de stad is gratis en je bent er de hele ochtend zoet.

Ciudad de las Artes y las Ciencias of Stad van Kunst en Wetenschap.
Foto door HH

Middag: Traditionele lunch
Velen denken dat paella een echt gerecht is om ’s avonds van te genieten, maar de Valencianen eten hun paella liever ’s middags met een wijntje erbij. De Costa del Azahar is tien minuten verwijderd van de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Aan het vijf kilometer lange strand is een aantal leuke restaurantjes gevestigd. Wie een echte traditionele Valenciaanse maaltijd wil, brengt een bezoek aan Arribar. Kies tussen een paella Valenciana met kip, konijn en slakken, of een paella de marisco met verschillende vissoorten. In de zomer is het heerlijk lunchen op het terras met prachtig uitzicht op de haven en het strand. Een andere optie voor een goede paella bij het strand is Casa Carmela. Hier wordt de paella ouderwets op vuur bereid. Voor een wand van acht meter staan de pannen op vuurtjes naast elkaar te pruttelen.

Avond: Nachtleven
Waar de 48 uur in Valencia begon, wordt het ook afgesloten: het centrum en El Carmen. Voor een bijzonder uitzicht onder het genot van een  cocktail of een gin tonic  ga je naar Ático Ateneo. De muziekliefhebber kan in El Carmen terecht bij Jimmy Glass, een bar waar de beste nationale en internationale jazzartiesten optreden. Vlammende flamencoshows vinden elke dinsdagavond plaats bij Radio City. Deze bar verzorgt tevens op donderdag een open mic-avond. In de weekends blijven de Valencianen hier tot in de vroege uurtjes.

Valencianen gaan traditioneel gekleed tijdens Las Fallas, in maart.
Foto door Aldo Pavan, Sime, HH
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Barcelona investeert 32 miljoen euro in nieuwe fietspaden
Spanje
Verliefd op Sevilla
Spanje
Blog: Barcelona voor gevorderden
Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.