De Spaanse woestijn in

Bij Spanje denk je aan de mooie costa's, schattige dorpjes, de bergen in het noorden. Maar in de regio Navarra is zelfs een echte woestijn te vinden. Dit prachtige natuurpark laat een hele andere kant van Spanje zien.

Door Sabine de Witte
foto's van Education Images
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET

In het zuidoosten van de Navarra ligt de Bardenas Reales, de grootste woestijn van Europa. De woestijn bestaat voornamelijk uit rotsen en steen, waar het weer haar gang is gegaan met regen als natuurlijk beeldhouwmiddel. Er zijn bijzondere hoogtepunten door ontstaan, die je niet meteen in Spanje zou verwachten. Maar liefst 42.000 hectare steppe, droogte en af en toe een struik. In 2000 werd het natuurpark uitgeroepen tot UNESCO biosfeerreservaat. De woestijn is deels in gebruik als afgesloten militair oefenterrein, deels een openbaar natuurpark, waar je op dagsafari kunt. Je komt er dan wel niet de big five tegen, de geschiedenis is minstens de moeite waard. 

Boek een gids voor een privé-safari, waarbij je in een 4x4 het woestijngebied doorscheurt. De gids wijst je op mooie zandverkleuringen en de reden daarvan, vertelt welke roofvogels er boven je hoofd cirkelen en weet je te behoeden voor verradelijke gaten, ontstaan door erosie. Schrik niet als je in een spelonk de resten ziet van een verloren schaap, dat niet werd gewaarschuwd voor het gapende gat! 

De rotsen hebben meer bijzonders in petto: kristallen. Als je goed zoekt zie je niet alleen zoutkristallen, maar ook bergkristal. Het terrein is tussen zonsopkomst en zonsondergang toegankelijk, kamperen is er helaas niet toegestaan. Maar deze Spaanse woestijn mag je zeker niet ontgaan. Ontstaan in de Ebro vallei met in het noorden de  Pyreneeën en in het zuiden het Iberische hoogland, heeft de woestijn de perfecte beschutting en het ideale klimaat voor dit bijzondere landschap. De Banderas woestijn ga je bovendien terug zien in het nieuwe seizoen van Game of Thrones, momenteel vinden de opnames hiervoor plaats!  

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië
Spanje
Actief in Aragón: de outdoorregio van Spanje
Spanje
Andalusië: de hunebedden van Antequera

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.