1. Flamenco in Seville

In het zuiden van Spanje wordt de flamenco gezien als een kunstvorm die muziek, dans en passie samenbrengt. De dans heeft zich over een periode van duizenden jaren ontwikkeld uit een samenspel van onder meer Iberische, Keltische, Byzantijnse en Moorse invloeden. Over de precieze geboorteplek van de flamenco wordt getwist, maar Sevilla wordt zonder twijfel het vaakst genoemd. Ook nu nog vinden dagelijks dansshows plaats in tablaos in de stad, waar bezoekers zich kunnen verwonderen over de schitterende kostuums en strakke choreografieën van de hedendaagse flamenco.

2. Toledo

Met haar bijzondere geschiedenis en rijke cultuur staat Toledo, een van de oudste steden van Spanje, op Unesco's Werelderfgoedlijst. Imposante bruggen, stadspoorten, kastelen en religieuze gebouwen domineren het stadsbeeld van dit pittoreske plaatsje, dat op een heuvel is gebouwd. Op elke plek in de stad is de geschiedenis voelbaar aanwezig. Bezoek zeker de kathedraal en het klooster van San Juan de los Reyes, maar neem ook de tijd om in de oude straten te verdwalen.

Toledo
Toledo.
Ventura Carmona/Getty Images

3. Tapas in San Sebastian

Net over de grens met Frankrijk, aan de Golf van Biskaje, ligt de stad San Sebastian. Hier in Baskenland noemt men tapas ook wel pintxos, vernoemd naar de cocktailprikkers waarmee tapastorentjes worden gemaakt op een stukje brood. De kleine hapjes – overigens al lang niet altijd meer gemaakt met prikkers – zijn net zozeer kunst als voedsel, en kunnen alle vormen, kleuren en smaken aannemen.

Pintxos in San Sebastin
Pintxos in San Sebastián.
Ross Durant/Getty Images

4. Dalí-museum, Girona

Weinig twintigste-eeuwse kunstenaars waren zo extravagant en fantasierijk als Salvador Dalí. Het Dalí-museum in zijn geboorteplaats Figueres toont het bizarre karakter van de surrealistische kunstenaar maar al te goed. Niet alleen beschikt het museum over de grootste collectie van zijn schilderijen, maar het museumgebouw zelf wordt beschouwd als de laatste grote creatie van Dalí. Hij ontwierp het bouwwerk met de bedoeling bezoekers een unieke visuele ervaring en een blik in zijn fascinerende wereld te gunnen.

5. Santiago de Compostela

Te voet, met de auto of in het vliegtuig reizen honderdduizenden mensen jaarlijks naar dit pelgrimsoord – al lang niet altijd meer vanwege religieuze redenen. Of je Santiago de Compostela als pelgrim of als toerist bezoekt, de stad is het reizen waard. De meeste pelgrims bezoeken Santiago de Compostela in de zomermaanden, vanwege het gunstige weer en de vele fiëstas die in juli en augustus de stad doen opleven. Neem hoe dan ook een kijkje bij de mis voor pelgrims die 's middags in de kathedraal gehouden wordt en wandel door het Alamedapark voor goed uitzicht over de stad.

De Sagrada Familia in Barcelona
De Sagrada Familia in Barcelona.
Hollandse Hoogte

6. Sagrada Familia, Barcelona

Al sinds de negentiende eeuw wordt er vrijwel onafgebroken gebouwd aan de Sagrada Familia, een basiliek naar een ontwerp van Antoni Gaudí. De kerk wordt gezien als het meesterwerk van Gaudí en als symbool voor het Catalaans modernisme. Naar verwachting zal het immense bouwwerk in Barcelona worden voltooid in 2026, maar de snelheid van de bouw is afhankelijk van giften van bezoekers. De onafgemaakte kerk is nu echter al een spectaculair schouwspel, mede vanwege de hijskranen en zo'n honderd bouwwerkers die elke dag bezig zijn.