Hoge bergen, alpenweiden, dichtbegroeide bossen en kliffen waarachter kleine baaitjes schuil gaan… De afwisselende landschappen zijn een geschenk van de natuur aan Catalonië en wandelen is een van de beste activiteiten om ze te ontdekken. De regio kent meer dan 9.000 kilometer aan lange en korte routes, die al deze landschappen doorkruisen.

Een vrijwilliger aan het werk in Cataloni
Een vrijwilliger aan het werk in Catalonië.
Associació Camí Vell

Het aantal daarvan groeit gestaag, mede dankzij de niet aflatende inspanningen van verenigingen zoals die van Camí Vell. Deze wijdt zich sinds 2014 aan het herstel van historische bergroutes door de Pallars Sobirà, in de Pyreneeën van Catalonië. De vrijwilligers die deel uitmaken van de vereniging houden zich bezig met het bewegwijzeren en verbeteren van veel van de routes die door het grondgebied lopen en die in de loop der tijd zijn verslechterd of zijn overwoekerd door vegetatie.

Vrijwilligers aan het werk op de paden
Vrijwilligers aan het werk op de paden.
Associació Camí Vell

Een herstelde route: El Cinquè Llac

Het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici heeft vele verschillende gezichten. Een van minst bekende kom je tegen op de Cinquè Llac-route: een traject dat een mooi resultaat is van de werkzaamheden voor het herstel van bergpaden dat in Catalonië wordt uitgevoerd. In dit geval zijn de leden van de Vereniging Marques de Pastor daarvoor verantwoordelijk. Uitgaande van bestaande routes, met name voormalige herderspaden, hebben zij deze rondroute van 100 kilometer nieuw leven ingeblazen. Het is een van de populairste routes van de Pyreneeën van Catalonië.

Wandelaars in nationaal park Aigestortes i Estany de Sant Maurici
Wandelaars in nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Juani Ruz, Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Een halve eeuw paden herstellen

De wandeltraditie in Catalonië is een van motoren achter deze beweging voor het behoud van oude wandelroutes, waaraan ook de Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (Federatie van Wandelorganisaties van Catalonië) zijn steentje heeft bijgedragen. Al meer dan 50 jaar wordt jaarlijks de Dag van het Bergpad (Dia del Camí de Muntanya) gehouden, die benut wordt om vergeten oude routes van de Catalaanse geografie nieuw leven in te blazen. Recentelijk is daarin de Camí de les Socarrades opgenomen, een pad dat is hersteld met medewerking van 450 wandelliefhebbers.