Catalonië herstelt oude bergpaden in ere

Trek die wandelschoenen maar uit de kast. Historische wandelroutes in de Spaanse regio Catalonië die in de loop der tijd zijn verslechterd of overwoekerd, worden door een team van vrijwilligers hersteld.

Door Catalan Tourist Board
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:16 CET
Een wandelaar rust uit in nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Een wandelaar rust uit in nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Foto door Lluís Carro ACT

Hoge bergen, alpenweiden, dichtbegroeide bossen en kliffen waarachter kleine baaitjes schuil gaan… De afwisselende landschappen zijn een geschenk van de natuur aan Catalonië en wandelen is een van de beste activiteiten om ze te ontdekken. De regio kent meer dan 9.000 kilometer aan lange en korte routes, die al deze landschappen doorkruisen.

Een vrijwilliger aan het werk in Catalonië.
Foto door Associació Camí Vell

Het aantal daarvan groeit gestaag, mede dankzij de niet aflatende inspanningen van verenigingen zoals die van Camí Vell. Deze wijdt zich sinds 2014 aan het herstel van historische bergroutes door de Pallars Sobirà, in de Pyreneeën van Catalonië. De vrijwilligers die deel uitmaken van de vereniging houden zich bezig met het bewegwijzeren en verbeteren van veel van de routes die door het grondgebied lopen en die in de loop der tijd zijn verslechterd of zijn overwoekerd door vegetatie.

Vrijwilligers aan het werk op de paden.
Foto door Associació Camí Vell

Een herstelde route: El Cinquè Llac

Het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici heeft vele verschillende gezichten. Een van minst bekende kom je tegen op de Cinquè Llac-route: een traject dat een mooi resultaat is van de werkzaamheden voor het herstel van bergpaden dat in Catalonië wordt uitgevoerd. In dit geval zijn de leden van de Vereniging Marques de Pastor daarvoor verantwoordelijk. Uitgaande van bestaande routes, met name voormalige herderspaden, hebben zij deze rondroute van 100 kilometer nieuw leven ingeblazen. Het is een van de populairste routes van de Pyreneeën van Catalonië.

Wandelaars in nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Foto door Juani Ruz, Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Een halve eeuw paden herstellen

De wandeltraditie in Catalonië is een van motoren achter deze beweging voor het behoud van oude wandelroutes, waaraan ook de Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (Federatie van Wandelorganisaties van Catalonië) zijn steentje heeft bijgedragen. Al meer dan 50 jaar wordt jaarlijks de Dag van het Bergpad (Dia del Camí de Muntanya) gehouden, die benut wordt om vergeten oude routes van de Catalaanse geografie nieuw leven in te blazen. Recentelijk is daarin de Camí de les Socarrades opgenomen, een pad dat is hersteld met medewerking van 450 wandelliefhebbers.

Een wandelaar rust uit in nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Foto door Lluís Carro ACT

Steeds meer aanhangers

De animo om oude bergpaden te herstellen wordt steeds groter. Afgelopen zomer heeft een groep van 42 leerlingen uit Cerdanya, Conflent en Rosselló, in het zuiden van Frankrijk meegedaan door middel van het Erasmus Plus-programma van de Europese Unie, onder leiding van de Culturele Vereniging van Vilafranca de Conflent en het Xarxa Pirinenca del Patrimoni Fortificat Fronterer (Pyrenese netwerk van gefortificeerd erfgoed in het grensgebied) meegewerkt aan het herstel van verschillende traditionele paden die beide zijden van de grens tussen Catalonië en Frankrijk met elkaar verbinden. Veel van die paden maken deel uit van de historische route Camí de Sant Jaume.

Verder lezen? Meer informatie is te vinden op Visit Pirineus en de website van Catalunya.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Breng een duurzaam bezoek aan natuurpark Delta de l’Ebre
Spanje
Overnacht met smaak in de gastronomische hotels van Catalonië
Argentinië
Videla en Paco
Zwitserland
Wandelroute over ’s werelds langste tunnel
Frankrijk
Levenslessen in de Zuid-Franse bergen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.