The Great Bubble Barrier

Met bellenschermen wordt plastic uit het water gefilterd

Gepubliceerd 30 mei 2018 12:48 CEST

The Great Bubble Barrier wil zo veel mogelijk plastic uit het milieu halen. Dat doen ze door zo veel mogelijk stromende binnenwateren ter wereld plasticvrij maken, zodat de plastic soup in onze oceanen langzaam slinkt en niet steeds verder toeneemt. Zo willen ze de waterkwaliteit en daarmee de leefkwaliteit voor mens en dier verbeteren.

Bellenschermen

The Great Bubble Barrier filtert plastic uit het water door bellenschermen in rivieren te plaatsen. Op deze manier willen ze plastic op een duurzame manier weer terugbrengen in de keten. Daarnaast is het doel om mensen bewust te maken van het plasticprobleem en zo de toename van plastic in de rivieren te voorkomen. Uiteindelijk worden de Bubble Barriers dan hopelijk weer overbodig!

Irritatie over afval

Het idee voor het bellenscherm ontstond begin 2015 bij Saskia, Francis en Anne Marieke, vanuit de irritatie over al het afval dat zij zagen in het water. Alle drie zijn ze zeilers en ze zagen het gebrek aan mogelijkheden om dit afval tegen te houden en doorgang voor scheepvaart open te houden. Uit deze frustratie ontstond het idee van een bellenscherm, een doorvaarbare barrière. Onderzoek liet zien dat, hoewel er bellenschermen werden toegepast om zout water, zand, geluid en olie tegen te houden, ze nog niet werden gebruikt voor plastic.

Sociale onderneming

De Plastic Free Rivers Makathon van Rijkswaterstaat en PWN in januari 2016 bleek de perfecte mogelijkheid om het idee aan de Nederlandse waterwereld voor te leggen, en hier viel het in de smaak. Vanaf de winst bij deze Makathon in juli 2016 is er sindsdien veel gebeurd. The Great Bubble Barrier is een sociale onderneming geworden met inmiddels een team van 8 personen.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.