7x tips om op reis te gaan zonder wegwerpplastic

Het is misschien makkelijker dan je denkt.

Door Marie McGrory
Gepubliceerd 28 mei 2019 16:40 CEST
Foto door Philartphace, iStock/Getty Images

Het vermijden van wegwerpplastic als plastic waterflesjes en plastic zakken is thuis al een opgave, maar op reis kan het bijzonder lastig blijken te zijn. Wanneer je op reis gaat en niet te veel bagage wilt meenemen, is het erg gemakkelijk om voor die in plastic verpakte sandwich en dat plastic waterflesje te kiezen. Maar het uitbannen van wegwerpplastic op reis zou weleens gemakkelijker kunnen zijn dan je denkt – zelfs in een land zonder veilig drinkwater.

Ik nam de uitdaging aan voor een bezoek aan Belize, een land waar het ecotoerisme aan het opkomen is. De regering kondigde hier een verbod af op veelgebruikte wegwerpplastics, zoals plastic zakken en drinkrietjes. Het verbod trad in 2018 op de Dag van de Aarde in werking. Na jaren van beschermingsmaatregelen voor de lange termijn heeft de UNESCO het Belize Barrier Reef van haar lijst van Bedreigd Werelderfgoed afgehaald.

Die groene benadering is ook op lokaal niveau te merken: ik bezocht kleinere plaatsen als Punta Gorda, waar een een glazen frisdrankfles goedkoper is dan een plastic fles, omdat glazen flessen gereinigd en hergebruikt kunnen worden.

Stel je voor dat elke dertig centimeter kustlijn in de wereld bezaaid ligt met vijf plastic boodschappenzakken vol plastic afval. Dat is de hoeveelheid plastic die elk jaar in onze wereldzeeën belandt. Het beeld is onthutsend.

Tot de categorie wegwerpplastic op reis behoren plastic zakken, plastic etensbakjes en bestek, kleine shampooflesjes in hotels, plastic waterflessen en bekertjes, en de verpakking van vrijwel alle etenswaren op vliegvelden. Hoe kun je de rivieren, jungles en eilanden van een land verkennen zonder ook maar iets van dit soort spullen te gebruiken?

Ik maakte een reis van negen dagen om dat uit te zoeken. Na wat voorbereidende planning – waarvan ik veel leerde – kan ik je nu wat tips geven om je op weg te helpen.

Het reispakket. Het terugdringen van afval vereist enige voorbereiding, maar niet veel. Hoewel elke reis weer anders is, is dit het reispakket dat ik voor Belize inpakte: een herbruikbare boodschappentas, een opvouwbare lunchbox, een stuk vaste handzeep en shampoo in vaste vorm, bamboebestek, een glazen drinkrietje, twee herbruikbare waterflesjes en een SteriPen om onderweg water te ontsmetten.

Twee flesjes zijn beter dan een. Ik had er nooit aan gedacht om twee waterflesjes in te pakken. Maar als je een rugzak hebt met aan elke kant een flessenhouder, is dat heel eenvoudig en ook erg handig voor lange dagtrips. Voor kortere uitstapjes past het kleinere en smallere flesje precies in mijn heuptasje.

Opvouwbare lunchboxen worden onderschat. Deze handige trommels, die je op kunt opvouwen als je ze niet gebruikt, bleken veel handiger te zijn dan ik dacht. Ik had drie maten ingepakt, zodat ik er eentje met mijn reismix kon vullen – een snelle snack waarop je de hele reis een beroep kunt doen – en de andere kon gebruiken voor restjes en kleine maaltijden.

Durf te vragen. Als je een drinkrietje of lunchbox of eigen boodschappentas bij je hebt, is het niet slim als je niet duidelijk maakt dat je geen rietje hoeft, dat je je eigen tas bij je hebt of dat ze die verse garnalen gerust in jouw lunchbox kunnen doen. Soms levert dat scheve blikken op, maar dat geeft niets. Je geeft af en toe het goede voorbeeld aan iemand die naast je zit of achter de balie staat.

Beklim oude tempels bij de grootste Maya-ruïnes van Belize

Toen ik in een eetgelegenheid eens zei dat ik geen rietje nodig had, zei de ober: ‘Weet je, we hebben gezocht naar manieren om minder rietjes te gebruiken. Maar wat zijn de alternatieven?’ Misschien zullen eetgelegenheden hun drankjes automatisch zonder rietje aanbieden als wij dat maar vaak genoeg vragen.

Met een beetje planning kom je ver! Ik heb veel tijd besteed aan het nadenken over en plannen van het reispakket dat ik wilde samenstellen. Af en toe werd ik er zelfs door geobsedeerd. Welke spullen zou ik eventueel in welke situatie nodig hebben? Aan het einde van de reis bleek dat ik met negen kleine voorwerpen en wat voorbereidende planning 79 stuks wegwerpplastic had weten te vermijden!

Je hebt niet altijd spullen nodig. Sommige wegwerpspullen kun je vermijden zonder ze door iets anders te vervangen. Op een middag moest ik in een ijssalon de plastic schepjes met ijs om te proeven aan me voorbij laten gaan. Maar door een hoorntje in plaats van een bekertje te kiezen, kon ik toch een heerlijke en plasticvrije ijspauze inlassen.

Je bent niet perfect. Voordat ik deze uitdaging aannam, werd ik overweldigd door de vele zaken waar ik rekening mee moest houden. Dat kan je al aan het begin van de onderneming van je voornemen af brengen. Maar ietsdoen is altijd beter dan niets doen. Zelfs een kleine bijdrage – die verpakte zoutjes in het vliegtuig weigeren of je waterflesje bijvullen voordat je weggaat – kan iets uitmaken. Aan het einde van deze reis had ik twee plastic rietjesversleten. Hoewel dit waarschijnlijk de wegwerpvoorwerpen van plastic zijn die je het gemakkelijkst zou kunnen vermijden, krijg je ze vaak automatisch bij je eten. Maar al met al voelde ik me goed over de hoeveelheid plastic dat ik had weten te vermijden.

Als je deze uitdaging aangaat voor een reis van een week, is dat misschien beter te doen dan wanneer je je hele levensstijl op z’n kop zet. En wanneer je weer thuiskomt, ben je misschien wel een ander mens geworden.

De cijfers
• Bespaard: 79 stuks wegwerpplastic, gemiddeld 8,8 per dag
• Gebruikt: 2 plastic rietjes
• 4 dingen die ik niet zonder heel veel moeite kon vermijden: dagelijkse contactlenzen gedurende 3 dagen, de wrapper op een rif-veilige zonnebrandcrème, een pakketje met decongestivum, bagagelabels
• Wat ik op moest geven: een verse beker mangosap, een fles limonade, een zakje nootjes, snacks in het vliegtuig, ijs proeven met een lepeltje

Negen miljard kilo plastic belandt jaarlijks in de oceaan. National Geographic zet zich in voor vermindering van wegwerpplastic. Jij ook? Maak jouw eigen Plastic Plan op stopmetplastic.nl.

Dit artikel werd oorspronkelijk op 9 juli 2018 in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

LEES VERDER

Maak jouw eigen Plastic Plan

Stop met Plastic

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Stop met plastic
Pasgeboren vissen eten steeds vaker plastic. Wat betekent dat?
Stop met plastic
Dode potvis aangespoeld met zes kilo plastic in maag
Stop met plastic
Confronterende kunst van zwerfafval
Stop met plastic
Filipijnse communities veranderen afgedankte visnetten in tapijten
Stop met plastic
Plastic deeltjes: ook schadelijk voor de mens?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.