Shampoo in de vorm van een vast stuk zeep, ook wel de shampoo bar genoemd, is de nieuwste trend op het gebied van haarverzorgingsproducten. Normaliter worden ze gemaakt van natuurlijke ingrediënten om de gezondheid van het haar te bevorderen, en ze zijn ook veel milieuvriendelijker en heel gemakkelijk voor op reis. Hieronder volgen vier redenen om over te stappen van een flacon naar een stuk zeep.

Minder plastic

Momenteel belandt elk jaar negen miljoen ton plastic in zee, wat neerkomt op het dumpen van één vrachtwagen vol plastic afval per minuut. Voor shampoo in de vorm van vaste zeep is geen plastic flacon meer nodig en de zeep wordt doorgaans verpakt in gerecycled papier of een kartonnen doosje. En het is gemakkelijk voor op reis: je bewaart het gewoon in een reisblikje.

Geen zorgen als je gaat vliegen

De nachtmerrie van iedere reiziger is dat een agent van de veiligheidscontrole je tas doorzoekt, je ondervraagt over de 100 milliliter-grens, of erger, dat je na aankomst je koffer openmaakt en ontdekt dat je shampooflessen op je favoriete kleding hebben gelekt. Beide scenario’s worden uitgesloten door shampoo in de vorm van een stuk zeep, want de luchthavenpolitie doet daar niet moeilijk over en de zeep zal je kleren niet ruïneren maar juist een frisse geur geven.

Geconcentreerd om langer mee te gaan

De meeste shampoos bestaan voor tachtig procent uit water, en conditioners zelfs voor 95 procent. Waarom zou je voor water betalen dat je zelf zou kunnen toevoegen? Shampoozeep is supergeconcentreerd en gaat gemiddeld net zo lang mee als drie flacons vloeibare shampoo, waardoor je dus geld bespaart en minder vaak naar de drogisterij hoeft.

Diervriendelijk en natuurlijk

Veel merken die shampoo in vaste zeepvorm produceren, streven naar het behoud van de wereldzeeën, de natuur en ecosystemen die worden bedreigd door de massaproductie van cosmetica met veel chemicaliën erin. Traditionele shampoo in flacons zitten vol conserveringsmiddelen en chemicaliën die de natuurlijke oliën in je haar afbreken en je hoofdhuid uitdrogen. In shampoo in vaste vorm zijn dat soort chemicaliën vaak niet verwerkt. Veel shampoo in vaste vorm bevat vluchtige oliën en natuurlijke ingrediënten, en de stukken zeep zijn bovendien diervriendelijk. Nog een voordeel? Veel shampoozeep bevat geen palmolie, een ingrediënt dat in verband wordt gebracht met ontbossing en de afbraak van habitats.

Waar vind je ze?

Lush Cosmetics gebruikt uitsluitend duurzame en natuurlijke ingrediënten. Het Britse bedrijf produceerde een van de eerste shampoos in vaste vorm en maakt zelfs conditioner in de vorm van een stuk zeep. Op het Australische eiland Tasmanië produceert Beauty and the Bees al 25 jaar haar- en huidverzorgingsproducten uit pure en plaatselijke ingrediënten. Relatief nieuw op de markt voor shampoo in de vorm van een stuk zeep is het Nieuw-Zeelandse Ethique, dat in 2012 verzorgingsproducten in vaste vorm begon te maken en sindsdien een grote klantenkring voor zijn verantwoord geproduceerde aanbod heeft opgebouwd.

Negen miljard kilo plastic belandt jaarlijks in de oceaan. Meer informatie over de plasticsoep en wat je daar zelf tegen kunt doen, vind je op natgeo.nl/stopmetplastic.

Dit artikel werd oorspronkelijk in augustus 2018 in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com