Honderd miljoenen drinkrietjes – waarvan de overgrote meerderheid van plastic – worden er per dag wereldwijd gebruikt. Ze belanden in waterwegen, richten schade onder zeedieren aan en worden afgebroken tot microplastic, dat tot in alle uithoeken van op aarde is te vinden. Op talloze plekken is een verbod op het gebruik van plastic rietjes uitgevaardigd om het wereldwijde probleem van het plasticafval aan te pakken. Maar woordvoerders voor gehandicapten hebben kritiek geuit op dit soort verboden: volgens hen zijn rietjes voor veel mensen een noodzakelijk en dagelijks gebruiksvoorwerp en zijn alternatieve materialen vaak ongeschikt als vervangers.

Materialen voor drinkrietjes: voor- en nadelen

1. Metaal
Drinkrietjes van metaal – roestvrijstaal, aluminium of zelfs titanium – zijn een populair alternatief geworden voor plastic rietjes. Maar ze oogsten ook kritiek vanwege de metaalsmaak die ze afgeven, de hitte die ze bij het drinken van hete dranken geleiden en de harde aanraking met de tanden die ze veroorzaken. Maar ze zijn duurzaam in het transport en het hergebruik.

2. Papier
Papieren drinkrietjes zijn al sinds de negentiende eeuw in omloop, maar ze absorberen na verloop van tijd vocht en worden week. Bovendien kunnen ze de smaak van papier- of textielvezels aan de drank afgeven. Op plekken waar plastic rietjes zijn verboden, zijn ze het populairste alternatief.

3. Siliconen
Dit zachte materiaal biedt een populair alternatief voor herbruikbare rietjes van metaal. Eén bedrijf heeft een siliconenrietje met een extra voordeel voor het milieu ontwikkeld: als het wordt verbrand, verandert het in biologisch inerte as.

4. Glas
Hoewel glazen rietjes breekbaarder zijn en dus minder goed zijn te transporteren dan herbruikbare rietjes van andere materialen, voldoen ze goed als het gaat om het reinigen en hergebruik ervan. Sommige van dit soort rietjes worden in artistieke kleuren en glasblazersdesigns en -ornamenten geproduceerd.

5. Hard plastic
Herbruikbare rietjes van stijf plastic zijn draagbaar, gemakkelijk te reinigen en tamelijk slijtvast. Denk aan het plastic van je herbruikbare waterflesje, maar dan in het formaat van een rietje.

6. Bamboe
Dit natuurlijke materiaal kan duurzaam worden verbouwd en is een plantaardig alternatief voor rietjes die op grote schaal worden geproduceerd. Rietjes van bamboe zijn herbruikbaar maar lastig om grondig te reinigen en kunnen ook smaken absorberen. Maar wanneer het tijd wordt om ze weg te gooien, kunnen ze eenvoudig tot compost worden afgebroken.

7. Buigbare rietjes
Toen buigbare rietjes in de jaren veertig van de vorige eeuw werden geïntroduceerd, bleken ze vooral van nut in de gezondheidszorg, omdat ze patiënten in staat stelden iets te drinken zonder rechtop te hoeven zitten. In deze setting zijn buigbare drinkrietjes van plastic veilige en goedkope hulpmiddelen geworden. Het zoeken is nu naar een groener alternatief.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Negen miljard kilo plastic belandt jaarlijks in de oceaan. Meer informatie over de plasticsoep en wat je daar zelf tegen kunt doen, vind je op natgeo.nl/stopmetplastic.