De cirkel van het leven in Bangkok

Jolien Kempen reist al tekenend door Azië en, later, Australië. Vanaf haar bestemming deelt ze haar reisillustraties. Ditmaal: Bangkok.

Door Jolien Kempen
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Jolien Kempen

Met hun gulzige open bekken en dommige kraaloogjes kijken ze me smekend aan: feeeed me! De meervallen in de wateren van Bangkok zijn als mollige peuters die zeuren om snoep; onverzadigbaar maar o zo aandoenlijk. Met honderden zwemmen ze hun vadsige kegelvormige lijven langs de toerbootjes en wachten tot het zachte witte brood hen wordt toegeworpen. Dan storten ze zich massaal op het eten, duwen zichzelf over de ruggen van de anderen uit het water en zwiepen met hun staarten waardoor de toeristen worden natgespetterd (resultaat: gillende meisjes en mopperende ouderen die hun camera droog proberen te houden). Ik zit ook in die boot en probeer in de hectiek de vissen te aaien, ik ben te nieuwsgierig naar het gevoel van hun glimmende velletje.

De rivierentrepreneurs van Bangkok zijn uitgekookt, bedenk ik me. Onder het motto ‘feed the fish for good luck’ laten ze duizenden toeristen brood kopen (kaching!), dat brood wordt aan de gulzige vissen gevoerd die daarna worden gevangen en weer aan de gulzige toeristen worden gevoerd (kaching!). Een bijna perfecte cirkel die zichzelf onderhoudt.

Foto door Jolien Kempen

Ook ik bestel na de boottoer op een drijvende markt een meerval, met een stuk citroengras in de bek, massa’s knoflook in de buik en het huidje ingelegd met zout dat lekker knapperig is door het roosteren. Met glazige bolle ogen kijkt hij me aan; de hand die je voert... ‘Ik was het niet, ik deed niet mee aan de cirkel,’ fluister ik tegen het gaatje waarvan ik vermoed dat het zijn oortje is. Dan begin ik te smullen van de vis die vol zit met de gelukswensen van anderen.

Mijn tip: De bekendste floating market is Damnoen Saduak, maar hierdoor ook erg toeristisch, duurder en druk! Ik nam vanaf Bangkok de taxi (3 euro) naar Taling Chan waar je voor € 2,80 langs drie floating markets wordt gevaren en door de prachtige kanalen van Bangkok tijdens een drie uur durende boottoer.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Thailand
Waarom is reizen in Thailand moeilijk tijdens rouwperiode?
Thailand
Mijn Bangkok
Thailand
Uber introduceert motortaxi’s in Bangkok
Thailand
Met het gezin naar Thailand
Thailand
48 uur in Bangkok

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.