Wil je Thailand vanuit een ander perspectief ontdekken? Kijk naar Thailand from Above, op zaterdag 18 januari vanaf 22:00 op National Geographic.

1. Bangkok

Het is praktisch onmogelijk om Bangkok te negeren bij een bezoek aan Thailand. In de Thaise hoofdstad komen alle hoogtepunten van het land immers samen: de verrukkelijke keuken, het wilde nachtleven, historische bezienswaardigheden en culturele ontmoetingen. De vele markten zijn een toevluchtsoord voor iedere voedselliefhebber en op Khao San Road – populair onder backpackers – kan overdag gewinkeld en 's nachts gedanst worden. Ten noorden van de stad ligt het Ayutthaya Historisch Park, een Unesco-erfgoed van tempelruïnes. Hier ligt ook het beroemde hoofd van Boeddha dat omgroeid is door boomwortels, een van de meest herkenbare symbolen van Thailand.

Tip: Het volgen van kooklessen of boeken van een homestay is een aangename manier om in contact te komen met de gastvrije Thaise bevolking.

Eten op straat in Bangkok
Eten op straat in Bangkok.
Shomos Uddin/Getty Images

2. Olifanten verzorgen in Chiang Mai

De zegel van de noordelijke provincie Chiang Mai toont een olifant, en dit dier speelt vandaag de dag een belangrijke rol in de regio. Bezoekers kunnen ervoor kiezen een dagje mee te lopen op een van de olifantenboerderijen en zo te leren wat er komt kijken bij de verzorging van de grijze reuzen. Elephant Nature Park en Patara Elephant Farm staan bekend om hun diervriendelijke aanpak en goede verzorging.

3. Khmerruïnes

De ruïnes in Prasat Hin Phimai (Historisch Park Phimai) zijn misschien het beste te omschrijven als het Thaise broertje van het wereldberoemde Angkor Wat. Toch doet dit duizend jaar oude tempelcomplex zeker niet onder aan de Cambodjaanse variant. Behalve de historische overblijfselen, is in Phimai ook een interessant nationaal museum te vinden – veel van de objecten die in of rond de tempels gevonden werden, staan tegenwoordig hier tentoongesteld.

4. Nationaal park Khao Sok

In een stukje ongerepte jungle in het zuiden van Thailand ligt dit natuurpark. Het park werd opgericht in 1980, maar het regenwoud bestaat al zo'n 160 miljoen jaar, en is daarmee een van de oudste regenwouden op aarde. Bezoekers kunnen in het park in houten hutten overnachten en begeleide wandeltochten maken of varen met een kano over de rivier. Onderweg kunnen verschillende soorten apen, vogels en reptielen gespot worden, maar ook bijzondere bomen en plantensoorten.

Het paradijselijke strand van Phuket
Het paradijselijke strand van Phuket.
Justin Mott, Corbis, HH

5. Phuket

Een van de mooiste stranden ter wereld vind je op het zuidelijke eiland Phuket. Phang Nga Baai staat bekend om het adembenemende natuurschoon. Neem vanaf Phuket een boot langs de eilandjes in de baai, zoals het herkenbare 'James Bondeiland' waar een deel van Man with the Golden Gun in 1974 werd opgenomen. In de provinciale hoofdstad (ook Phuket genoemd) zorgen overblijfselen van Portugese en Chinese architectuur voor een uniek straatbeeld. 's Avonds leeft de stad op met een bonte verzameling van restaurants, culturele evenementen, trendy dansclubs en bars met live jazzmuziek.