De overbevolkte stranden van Koh Khai Nok, Koh Khai Nui en Koh Khai Nai, drie eilandjes ten zuiden van Thailand, zijn vanaf heden gesloten voor toeristen. De stranden werden letterlijk platgelopen door vakantiegangers, waardoor de natuur geen ademruimte meer kreeg. Enkele weken geleden werd ook Koh Tachai, dat bekend staat als een van Thailands mooiste eilanden, afgesloten.

Stranden die bedoeld waren voor zo'n 70 bezoekers moesten soms wel 1000 toeristen tegelijk entertainen. Elke vierkante meter strand werd bedekt door zonnestoelen, parasols en eetkraampjes, en touringboten lagen klaar voor een rondje rond het eiland. Duikers en snorkelaars vernielden volgens de Thailse regering al 80 procent van de koraalriffen, die belangrijk zijn om het ecosysteem van de oceaan in balans te houden.

Niet alleen in Thailand zorgen toeristen voor overlast. Ook in Italië maakte de overheid bekend dat de populaire toeristische bestemming Cinque Terre, met vijf idyllische Italiaanse vissersdorpjes, een gelimiteerd aantal toegangskaartjes gaat verkopen om de dorpjes te bezoeken. Daarbij kampte Venetië afgelopen jaar met zulke hoge bezoekersaantallen dat de regering op de vingers werd getikt door Unesco.