Onvergetelijke ervaring: zonsopkomst in de bergen van Tirol

Het is misschien even doorbijten als de wekker gaat, maar er is geen betere reden om vroeg op te staan dan een ochtendavontuur in de Tiroler Alpen.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:08 CET
Zonsopkomst bij de Nockspitze
Zonsopkomst bij de Nockspitze
Foto door Innsbruck Tourismus

Een van de waardevolste momenten op reis is de zonsondergang. Wat is er mooier dan genieten van een drankje terwijl de lucht langzaam geel, oranje, roze en paars kleurt? Nou, één ding misschien: in de vroege ochtend op avontuur gaan om de zonsopkomst mee te maken. Hoe vaak krijgen we de kans om de eerste zonnestralen te zien verschijnen in een omgeving zo spectaculair als de Tiroler Alpen? Deze wandelingen van verschillende niveaus, met of zonder gids, geven iedereen een reden om vroeg uit de veren te gaan!

Zonsopkomst in de bergen.
Foto door Roland Schonner

Op eigen houtje hiken

Een ochtendwandeling is waarschijnlijk de beste manier om wakker te worden in de bergen. Als mens en dier nog liggen te dromen, zijn jouw voetstappen op het pad het enige hoorbare geluid. Dan, één voor één, beginnen de vogels hun liederen te zingen en kijk je uit over een panorama van eindeloze Alpenpieken, badend in een gouden gloed.

Ervaren wandelaars voelen zich waarschijnlijk helemaal thuis op de drie uur durende hike van het Maria Waldrast-klooster naar de top van de Serles. Het uitzicht over Innsbruck, het Inntal, het Karwendelgebergte en de omliggende Alpen is de ultieme beloning na een uitdagende tocht.

Zonsopkomsttour naar de Kellerjoch, waar je een panorama-uitzicht over de bergen hebt.
Foto door Silberregion Karwendel

Wie het in de vroege morgen graag rustiger aan wilt doen, kan kiezen voor een meer ontspannen wandeling. In 2,5 uur loop je naar de top van de Nockspitze waar je,  omringd door schapen, kunt genieten van het waanzinnige uitzicht over de stad Innsbruck. Even lang is de wandeling naar de Kellerjoch, waar een onvergetelijk panorama over de bergtoppen valt te bewonderen.

Met een gids de bergen in

Dat ochtendhumeur zal snel verdwijnen wanneer je met een gids op pad gaat. Geniet van het gezelschap en leer over de omgeving, terwijl de lokale gids zijn of haar kennis deelt. Naast het uitzicht en de zonsopgang, worden wandelaars na de tocht beloond met een bergontbijt.

Zonsopgang bij Serles.
Foto door Tirol Werbung, Emanuel Kaser

In Tirol worden verschillende begeleide ochtendwandelingen georganiseerd. De uitdagende tour naar de top van de Hintere Goinger Halt (2.192 meter) biedt het beste uitzicht; een rustiger alternatief is de twee uur durende route naar de Kraftalm langs weilanden, bossen en boerderijen. Wie alle tijd heeft, kan op zijn gemak naar de Torseen trekken – een rustige wandeling van zo'n 4,5 uur.

Bekijk de tijden en routes van alle ochtendwandelingen op de website van Visit Tirol.

Zonsopkomst Gipfel Wilder Kaiser.
Foto door Roland Schonner

Met de skilift omhoog

We begrijpen het, voor sommige mensen is een stevige ochtendwandeling gewoon niet weggelegd. Wie toch de zonsopkomst wil bewonderen, heeft nog een optie tot zijn beschikking: de skilift. Sommige skiliften komen nog voor de ochtenddauw in beweging en zijn dus ideaal voor wie lekker lui een berg wil beklimmen. De Hornbahn naar het Kitzbüheler Horn begint om half vijf 's ochtends te draaien; de Wiedersbergerhornbahn in Alpbachtal start om zes uur. Ook de Zugspitzbahn en de Mayrhofner Bergbahnen brengen vroege vogels op tijd naar boven voor een ontbijt bij zonsopgang.

Zonsopkomst bij de Zugspitze.
Foto door Tiroler Zugspitzbahn

Nog steeds niet overtuigd dat het de moeite waard is om de zonsopkomst in Tirol te bewonderen? Slaap dan lekker uit en kies voor een van de Almwandelingen, waar reizigers leren over de lokale producten en boerentradities. Proef verse melk, kaas of spek bij de lokale berghutten onderweg. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Tirol
Een Italiaanse mummie en een Keltische taal: ontdek Zuid-Tirol
Reizen
Haute Route: over het dak van Europa
Reizen
Voorbij de Everest: 9 bergen om tijdens je leven te beklimmen
Reizen
Waarom duizenden mensen elk jaar de berg Fuji beklimmen
Video
Dit beroemde bergpad loopt dwars door Libanon

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.