1. Praag

Niet te missen in dit lijstje: de hoofdstad van het land. Een spectaculaire burcht en fraaie paleizen en tuinen maken Praag tot een van de best bewaarde barokke steden in Tsjechië. Na een bezoekje aan de Karelsbrug, de Praagse Burcht en het oude stadsplein kun je lekker pilzen in een van de vele cafés of biertuinen. Loop ’s avonds door het Gouden Straatje, waar een goudgele gloed de pittoreske huisjes verlicht en het geboortehuis van schrijver Kafka te vinden is.

This is an image
Miroslav Petrasko, Flickr

2. Boheems Zwitserland

Wie aan de mensenmassa’s wil ontsnappen, zit in Boheems Zwitserland goed! De streek met door erosie uitgesleten zandsteengebergten biedt voortreffelijke routes om te wandelen, hiken en zelfs klimmen. Rivier de Elbe kabbelt door het jongste nationale park van Tsjechië, dat grenst aan Duitsland. Neusje van de zalm is de 26-meter hoge Pravčická brána: een brug die volledig uit zandsteen ontstaan is.

3. Český Krumlov

Dit romantische middeleeuwse plaatsje ligt in een sierlijke dubbele bocht aan rivier de Molda, waar kanoërs het water opgaan. Maar liefst 300 historische gebouwen en vele fraaie voorgevels kom je tegen in dit UNESCO erfgoed-stadje. Op de rotsen prijkt een enorm kasteel, waaronder bruine beren in de grachten rondbanjeren. In de verschillende kamers zijn kunstvoorwerpen tentoongesteld en ook het kasteeltheater uit 1676 valt te bezichten. Vanuit de kasteeltoren kijk je uit over de binnenplaatsen met fresco’s en de karakteristieke huizen met rode daken.

4. Boheems Paradijs (Český raj)

De naam zegt genoeg… Het paradijs is hier! En het oogt behoorlijk divers: het ene moment rijd je nog door een groen rivierdal, vlak daarna is dat ineens een nauwe kloof of een hoogvlakte. Overal in het 180 km2 beslaande gebied in de Centraal Bohemen kom je geologische verrassingen tegen. Ga naar zandsteen-stad Prachovsky, beklim de berg Kozákov of leg de mooiste wandelroutes af langs natuurlijke stenen bruggen, dichte bossen en grillige rotsformaties. In de winter kun je hier goed langlaufen en skiën.

This is an image
Richard Radfort/Getty Images

5. Kutná Hora

Met de trein uit Praag ben je in een uur in Kutná Hora. Ooit was dit het toonbeeld van welvaart, maar toen de zilvermijnen sloten, raakte de stad in verval. Na een flinke restauratiebeurt staat Kutná Hora nu weer op de kaart. Je vind er gezellig terrasjes, het imposante Jezuïetencollege en eyecatcher de St. Barbara-kathedraal: gebouwd ter ere van de beschermheilige van de mijnwerkers. 13 grote barokbeelden leiden je naar naar deze kathedraal met haar tentvormige daken.

Daal af in een van de voormalige zilvermijnen of ga –als je last hebt van claustrofobie– naar het bovengrondse Zilvermuseum, waar je prachtige schilderingen en materiaal om zilver te delven kunt bewonderen.

6. Karlovy Vary

In het bekendste kuuroord van Tsjechië ontspringen zo’n 60 warme bronnen, met het zout- en zwavelhoudende water dat goed is voor de spijsvertering en stofwisseling. Het water drink je uit een speciale beker, met een hol handvat dat als rietje dient. Behalve de bronnen kun je ook genieten van de vele feestelijke evenementen die de stad te bieden heeft, zoals carnaval en een internationaal filmfestival.

This is an image
Sascha Schalkwijk