Al sinds de jaren vijftig worden figuren als Sinterklaas en de Kerstman (Santa Claus) in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas. Myra is een historische stad in Turkije waar, naast het grafmonument van de beroemde bisschop en de Sint Nicolaaskerk, indrukwekkende steengraven in de rotswand te bewonderen zijn.

Sint Nicolaas werd geboren in Patara aan de Lycische kust, in de omgeving van Antalya. Na zijn dood in de vierde eeuw werd hij heilig verklaard vanwege de wonderen die hij zou hebben verricht. Volgens de legende was Sint Nicolaas een weldoener die met name begaan was met kinderen en de armen. Hij was tevens de beschermheilige van zeelieden, handelsreizigers en kinderen. Zijn graf in Myra is tegenwoordig een bedevaartsoord dat veel publiek trekt.

This is an image

Toch is er meer te zien in dit kleine dorpje ten zuidwesten van Antalya dan enkel het grafmonument van Sint Nicolaas. Bezoek het prachtig bewaard gebleven Romeinse theater, met op de hoge klif daarachter de gigantische uit rotsen gehouwen Lycische graftombes. De ruïnes van het oude Myra zijn enkele van de mooiste in Turkije.