Ontdek Myra: de stad van de Sint

Sinterklaas staat ook wel bekend als de bisschop van Myra: een historisch stadje in Turkije, waar je gigantische uitgehouwen steengraven in de rotsen bewondert!

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET

Al sinds de jaren vijftig worden figuren als Sinterklaas en de Kerstman (Santa Claus) in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas. Myra is een historische stad in Turkije waar, naast het grafmonument van de beroemde bisschop en de Sint Nicolaaskerk, indrukwekkende steengraven in de rotswand te bewonderen zijn. 

Sint Nicolaas werd geboren in Patara aan de Lycische kust, in de omgeving van Antalya. Na zijn dood in de vierde eeuw werd hij heilig verklaard vanwege de wonderen die hij zou hebben verricht. Volgens de legende was Sint Nicolaas een weldoener die met name begaan was met kinderen en de armen. Hij was tevens de beschermheilige van zeelieden, handelsreizigers en kinderen. Zijn graf in Myra is tegenwoordig een bedevaartsoord dat veel publiek trekt.

Toch is er meer te zien in dit kleine dorpje ten zuidwesten van Antalya dan enkel het grafmonument van Sint Nicolaas. Bezoek het prachtig bewaard gebleven Romeinse theater, met op de hoge klif daarachter de gigantische uit rotsen gehouwen Lycische graftombes. De ruïnes van het oude Myra zijn enkele van de mooiste in Turkije.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Turkije
Turkije heeft nu een kattendorp
Turkije
Turkije: Daphne Bunskoek in Cappadocië
Turkije
Istanbul: Stad van de toekomst
Turkije
Reizen naar Turkije: 5 praktische vragen
Reizen
5x leuke reisjes in maart

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.