48 uur in Boston

Van een wandeling over de Freedom Trail tot een overnachting in een gevangenis: Boston heeft genoeg te bieden voor een veelzijdige citytrip.

Door Anke Meijer
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET
Foto door Nicholas Erwin, Flickr

Dag 1

Ochtend: Wandeling door de geschiedenis
Er zijn meerdere manieren om Bostons nummer één toeristenattractie, de Freedom Trail, mee te pikken. Uitvoerig, met een enthousiaste gids verkleed in 18de-eeuwse klederdracht, of op eigen houtje met een van internet getrokken routekaartje en luistertour. Moeilijk is het namelijk niet om de 4 kilometer lange historische wandelroute door het centrum van de stad te vinden: een rode lijn op de stoep loodst je langs alle zestien uitgelichte locaties. De Freedom Trail begint op de plek waar de Britse soldaten die van 1775 tot 1776 de stad bezetten, hun kampement hadden opgezet en eindigt bij het monument op Bunker Hill, de heuvel waar de kolonisten in ’75 voor het eerst vochten tegen diezelfde red coats. Een wandeling door de geschiedenis dus en toevallig ook een waarmee direct een groot gedeelte van de binnenstad is gezien. Daarom perfect om een verblijf in Boston mee te beginnen. 

Middag: Groene snelwegen
Niet eens zo heel lang geleden slingerde Interstate 93 nog door Boston, een lelijke verhoogde snelweg die het noordelijke en zuidelijke deel van de stad met elkaar verbond. Tot ‘The Big Dig’ de rijbanen onder de grond stopte. Het was Amerika’s omvangrijkste en kostbaarste wegenbouwproject tot op heden maar het resultaat mag er wezen. Het verkeer raast onzichtbaar ondergronds door de tunnel en bovengronds is sinds 2008 de Rose Kennedy Greenway geopend, een strook groen dwars door downtown Boston. Daar waar ooit kilometers grauw beton lag, staan nu bankjes, fonteinen en draaimolens. De Greenway wordt gebruikt voor openbare kunstprojecten en in de zomermaanden zijn er markten en gratis concerten. 

Avond: Pizza, oesters en cannoli 
De eerste inwoners van Boston, de Engelse puriteinen, vestigden zich in de 17de eeuw in de North End. Daarmee is de wijk aan het water, de oudste van de stad. Dat is nog steeds zichtbaar. Held van de Revolutie Paul Revere woonde er rond 1770 met zijn gezin. Zijn kleine houten huisje op 19 North Square, nog altijd intact, is tegenwoordig een nationaal monument en het oudste huis van de stad (voor een paar dollar te bezoeken). Na de puriteinen namen Ierse en Italiaanse immigranten de wijk over. Die laatste groep drukt nu nog steeds een aangename stempel op de North End. Zin in Italiaans? Kies uit een van de vele prima restaurants op en rondom Hannover Street waar de eigenaar niet zelden lijkt te zijn weggelopen uit The Sopranos. Wie zich juist aan New England’s beroemde seafood wil wagen, kan in de North End terecht bij Neptune Oyster, misschien wel het beste vis- en oesterrestaurant van de stad. Let wel, reserveren kan hier niet. Wees daarom op tijd (liefst voor zessen in het weekend), laat je naam op de lijst zetten en doe een drankje bij het café op de hoek tot er een tafeltje vrij is. Wie na de oesters nog zin heeft in biscotti of cannoli, kan bij Mike’s Pastry terecht. Een buurtinstituut voor Italiaanse zoetigheden. 

Dag 2

Ochtend: Kennis opsnuiven
Begin de tweede dag aan de andere kant van de Charles River voor een ochtendje kennis opsnuiven op Harvard University. Acht Amerikaanse presidenten, onder wie Barack Obama, Theodore en Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy en George W. Bush, wandelden ooit dagelijks over de statige campus van hun dorm rooms naar de colleges. De Ivy League School is een van de hoogst aangeschreven universiteiten van de wereld en ademt klasse met z’n groene grasvelden, hoge bomen en oude gebouwen (het oudste nog staande gebouw, de Massachusetts Hall, stamt uit 1720). Steek vooral ook de rivier weer over voor de campus van de Harvard Business School die rustiger is en eigenlijk nog mooier dan de grotere Harvard Yard. Wie niet doelloos wil rondlopen, kan op Harvard Square een rondleiding regelen. 

Middag: Verstopte winkels en de bieb
Ook Bostons binnenstad kent het soort standaard winkelstraten die iedere middelgrote stad lijkt te hebben, maar wie sfeervol wil shoppen, gaat naar Newbury Street in de wijk Back Bay. Een mooie, lange straat vol met prachtige Victoriaanse brownstones en bomen waarvan je bijna niet door hebt dat ieder huis ook een boetiek, restaurant of koffiebar huist. Evenwijdig aan Newbury loopt Boylston Street met nog meer winkels en eetgelegenheden of, voor de weer uitgeshopte mens, de indrukwekkende Boston Public Library. Voor een ludieke winkelervaring, en voor de sportschoenenfanaat, zit op het randje van Back Bay Bodega – een strakke sneakerwinkel verstopt achter de frisdrankautomaat in een ouderwetse Amerikaanse bodega. 

Newbury Street.
Foto door Kevin Fleming, Corbis, HH

Avond: De heuvel op, gevangenis in
Beacon Hill is zonder twijfel een van Bostons mooiste en best bewaarde wijken. De buurt – die op een aardig pittige heuvel werd gebouwd en werd vernoemd naar het baken dat ooit boven op die heuvel stond om de Bostonians te waarschuwen voor indringers – is een aaneenschakeling van sfeervolle smalle straatjes. Denk: kinderkopjes, ijzeren brandtrappen en ornamenten, ouderwetse gaslampen en de prachtigste koloniale huizen. Charles Street, onder aan de heuvel, zit vol met antiekzaakjes, boetiekjes, cafeetjes en restaurants. Een lekkere, niet te dure optie voor het avondeten is Toscano aan Charles Street. Wie op stand wil borrelen, gaat naar The Liberty Hotel aan het einde van de straat – tot 1990 een gevangenis waar ooit Bostons meest notoire criminelen werden opgesloten. Nu een luxe hotel! De indrukwekkende lobby en bar zijn zeker een bezoekje waard. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Verenigde Staten
Los Angeles: Stad van dromen
Verenigde Staten
New York: 63 tips van New Yorkers
Verenigde Staten
Chicago: Amerika’s groene stad
Verenigde Staten
Bizar: Verlaten grasveld vol Amerikaanse presidenten
Verenigde Staten
Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.