48 uur in Seattle

Dankzij de futuristische Space Needle is de skyline van Seattle even herkenbaar als die van pakweg New York, Parijs of Sydney. Toch is de grootste stad van het Amerikaanse noordwesten nog een nobele onbekende.

Door Sebastiaan Bedaux
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET

Dag 1

Ochtend: De klassiekers van Seattle
Om een goed zicht te krijgen op de stad – en meteen Seattles bekendste bezienswaardigheid af te kunnen vinken – begin je je tweedaagse trip best met een bezoekje aan de Space Needle. Het futuristische symbool van de stad werd in 1962 gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling. De lift neemt je in 4,3 seconden mee naar de top van het 184 meter hoge bouwwerk, waar je een draaiend restaurant en een observatiedek aantreft. Hier valt meteen op dat Seattle op een landtong ligt tussen Puget Sound (een zeearm van de Stille Oceaan) en Lake Washington. Met een portie geluk – lees: bij goed weer – spot je de vulkaan Mount Rainier in de verte.

De Monorail van Seattle rijdt door een gat in het Experience Music Project.
Foto door Visit Seattle

Met muzikale legendes als Jimi Hendrix en Nirvana kan Seattle niet zonder een muziekmuseum. Het EMP – Experience Music Project – ligt vlak naast de Space Needle en is van binnen even kleurrijk als aan de buitenkant. Wie van muziek, sciencefiction en popcultuur houdt, zal hier nooit meer weg willen. Of van Hello Kitty, want vanaf midden november gaat de expo Hello! Exploring the Supercute World of Hello Kitty open voor het grote publiek. Het gebouw zelf mag er trouwens ook zijn. De beroemde architect Frank Gehry zorgde zelfs voor een gat in het gebouw waar de beroemde Monorail van Seattle elke tien minuten doorheen zoeft. Haast even opvallend is het gebouw van de Chihuly Garden, aan de andere kant van de Space Needle. Hier creëerde glaskunstenaar Dale Chihuly zijn eigen wereld uit glas. Een kleurrijk spektakel, dat is wel het minste dat je hierover kunt zeggen.

Kunstig glas in de Chihuly Garden.
Foto door Sebastiaan Bedaux

Wie na deze drie Seattle highlights toe is aan een koffie (of bier), vindt aan de overkant van de straat The 5 Point Cafe, een legendarisch café dat al sinds 1929 bestaat. Ontbijt wordt hier 24 uur per dag geserveerd, maar het culinaire hoogtepunt is de chicken fried steak (biefstuk in een saus van gemalen kip).

Middag: Downtown ontdekken
Op zo’n 20 minuten wandelen van de Space Needle ligt die andere bezienswaardigheid waar Seattle zo bekend om staat: Pike Place Market. Spring onderweg naar daar even binnen bij het Ace Hotel, het allereerste filiaal van de hipsterketen. Probeer dan Post Alley te lokaliseren, een steegje dat van zuid naar noord door Seattles oudste ‘farmers market’ loopt. Verscholen tussen de tientallen restaurants ligt Pike Place Chowder, dat je onmiddellijk zult herkennen aan de enorme rij wachtenden voor je. De chowder – of vissoep – die ze hier serveren, heeft tal van regionale en nationale prijzen weggekaapt.

De Pike Place market.
Foto door Sebastiaan Bedaux

De Pike Place Market is een plek waar je uren zou kunnen doorbrengen. De schreeuwende vishandelaars zijn voor veel toeristen de eerste kennismaking met de oude landbouwmarkt, maar je vindt hier ook tientallen fruithandelaars, lokale artiesten, restaurantjes, een stedelijke moestuin, de allereerste Starbucks ter wereld en natuurlijk de beruchte Gum Wall, een steegje dat verfraaid werd met miljoenen stukjes kauwgom. Sinds 1999 is dit één van de meest gefotografeerde attracties van de stad.

Kauwgum op de Gum Wall.
Foto door Sebastiaan Bedaux

Op nog geen vijftig meter van Pike Place Market ligt SAM, het Seattle Art Museum (let op: gesloten op maandag en dinsdag), dat met zo’n 25.000 kunstwerken in haar vaste collectie urenlang kijkplezier verschaft. Een bepaald thema is er niet: van Afrikaanse tot Europese kunst, van moderne tot ‘Native American’. Nog downtown, op een vijftal ‘blocks’, ligt de Central Library te pronken met haar glazen uiterlijk dat ze van de Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft gekregen. Het indrukwekkende bouwwerk van bijna 34.000 vierkante meter biedt onderdak aan zo’n anderhalf miljoen boeken en 400 computers die door iedereen gebruikt kunnen worden.

Avond: Cocktail time
Ten noorden van downtown ligt Belltown, de trendy wijk van Seattle die bekendstaat om zijn nachtleven, restaurants, bars en hotels. Nieuw hier, sinds vorig jaar, is restaurant Bell + Whete, dat zich meteen in het lijstje van favorieten heeft gewurmd met Europese klassiekers met een moderne twist. Veel vlees, goed bier (60 van het vat) en cocktails van 10 dollar.

Foto door Bell and Whete

Net als Londen heeft Seattle een bruisende cocktailscene die zich in hotelbars afspeelt. Pennyroyal, de bar van het hippe hotel The Palladian, is daar een uitstekend voorbeeld van. De sfeer is typisch Seattle: gentleman meets rock ’n roll. Op de kaart staan tien huiscocktails naast alle klassiekers. Een aanrader is ‘A Gentle Reminder’, met bourbon, falernumsiroop, crème de violette, sinaasappelbitters en basilicum.

Dag 2

Ochtend: Biscuits en totempalen
Een ontbijt in de Verenigde Staten is altijd een avontuur, of je nu gefrituurde kip op je wafels (chicken fried waffles, geen aanrader) krijgt of vleesjus op je ontbijtkoek. Bij Biscuit Bitch zijn ze alleszins fan van dat laatste. Van het ‘trailer park’ tot op de tafel, dat is het motto van deze ontbijtplek. De ‘Bitchwich’ is de optie die vermoedelijk het dichtst aanleunt bij een gezond ontbijt: eieren, cheddar, worst, spek en ‘Bitchy’ saus in een biscuit. Een lokale lekkernij, die je honger voor minstens vier uur stilt.

Foto door Biscuit Bitch

Na het ontbijt zet je best koers richting Pioneer Square, het oorspronkelijke centrum van Seattle en tot voor kort nog een ietwat achtergestelde wijk. Nu heeft het zijn ‘groove’ weer gevonden, met tientallen nieuwe eetgelegenheden, kleine schoenen-, juwelen- en kledingwinkels, musea, kunstgalerieën en historische huizen. Native art speelt hier nog een grote rol, getuige daarvan is de enorme totempaal in het hart van Pioneer Square die hier al sinds eind 19de eeuw staat.

Middag: Een middagje aan het water
Het drukke autoverkeer in de stad kan vervelend zijn voor iemand die de stad te voet wil verkennen (wat overigens perfect kan in Seattle). Om even te ontsnappen aan de drukte en het lawaai in de stad, komt een sightseeing cruise als geroepen. De skyline van de stad valt bovendien het best te bewonderen vanaf het water. De meeste cruises beginnen in de buurt van het reuzenrad van Seattle. Foto: Sebastiaan Bedaux[/image] en varen Puget Sound af tot aan het hoger gelegen Queen Anne-district om terug te keren via Bainbridge Island en de haven. Als toerist kun je hier ook de ferry nemen naar andere eilanden. Naar de San Juan Islands bijvoorbeeld, een groene archipel op de grens met Canada waar migrerende orka’s gespot kunnen worden. Helaas past zo’n tripje niet in het schema van iemand die maar 48 uur heeft.

De meeste cruises beginnen in de buurt van het reuzenrad van Seattle.
Foto door Sebastiaan Bedaux

In het Waterfront-district van Seattle ligt nog één belangrijke bezienswaardigheid. Het Seattle Aquarium op Pier 59 krijgt elk jaar zo’n 800.000 bezoekers over de vloer, die – laten we eerlijk zijn – haast allemaal voor de ravottende zeeotters komen. Die otters zijn de Mona Lisa van het plaatselijke Louvre: de rest doet er nauwelijks toe (of toch niet voor een toerist met maar 48 uur).

De gezonde zeelucht en de mosselgeur in het Seattle Aquarium versterken de eetlust. Een snelle, maar lekkere hap vind je bij Country Dough, een nieuwe aanwinst voor Pike Place Market. Hier serveren ze verse ‘Szechuan Flatbreads’, een soort Chinese pitabroodjes gevuld met kip, varken of kalfsvlees, Chinese groenten en saus.

Lunch? Ga voor Szechuan Flatbread.
Foto door Country Dough.

Avond: Van de trol naar de toog
Ten noorden van het centrum van Seattle, op zo’n 20 minuten met de taxi of Uber, ligt de Fremont Troll te rusten in de schaduw van de George Washington Memorial Bridge. In zijn linkerhand houdt hij een Volkswagen Beetle. Een echte trouwens. De trol is een gigantisch beeldhouwwerk van vier lokale kunstenaars, dat in 1990 gebouwd is om drugsdealers onder de brug weg te krijgen. Anno 2015 wordt de trol vooral door toeristen lastiggevallen.

De buurt rond de Fremont Troll – Fremont dus – was ooit een aparte stad, maar werd eind 19de eeuw door Seattle geannexeerd. Nu wordt het door inwoners het ‘Center of the Known Universe’ genoemd. Dat is uiteraard niet terecht, maar de buurt is wel bijzonder hip, kleurrijk, quirky en bohemien. Kleine boetieks als Les Amis en Show Pony vallen in de smaak bij fashionista’s, terwijl Uneeda Burger, Lucky’s Pho en Homegrown de foodies verwennen. Wie op zoek is naar lokaal gebrouwen bier, kan terecht in The Jolly Roger Taproom.

De Fremont Troll, met een VW Kever in de hand.
Foto door Visit Seattle

Met de rijke muziekgeschiedenis van Seattle kun je de stad eigenlijk niet verlaten zonder een live optreden mee te maken. Seattle heeft tientallen bekende concertzalen, waaronder de legendarische The Showbox at The Market, waar iedere grootheid – van Muddy Waters tot Pearl Jam – heeft gespeeld. Ook The Crocodile is een bekende naam, die lokale bands als Nirvana en Death Cab for Cutie wist te strikken voordat ze doorbraken.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Verenigde Staten
Los Angeles: Stad van dromen
Verenigde Staten
New York: 63 tips van New Yorkers
Verenigde Staten
Chicago: Amerika’s groene stad
Verenigde Staten
Bizar: Verlaten grasveld vol Amerikaanse presidenten
Verenigde Staten
Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.