Bizar: Verlaten grasveld vol Amerikaanse presidenten

Abraham Lincoln, Ronald Raegan en Bill Clinton. Zij en alle andere presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis zijn te zien op het platteland van Virginia. De gehavende beelden verhuisden van een geflopt museum naar dit afgelegen grasveld.

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Williamsburg Presidential Museum Project, Facebook

Het is misschien wel het laatste wat je verwacht te zien op een afgelegen boerderij in de Amerikaanse staat Virginia. Op het uitgestorven veld staan 43 hoofden van voormalige presidenten van de Verenigde Staten. Ze zien er allemaal behoorlijk gehavend uit: de een mist een oor, een ander heeft een gat in zijn hoofd.

De beelden komen uit het Presidents Park in de buurt van de stad Williamsburg in Virginia. De vijf tot zes meter hoge bustes maakten deel uit van een openluchtmuseum dat in 2004 opende. Het project dat tien miljoen dollar had gekost bleek geen succes en in 2010 sloot het park omdat het te weinig bezoekers trok.

De statige beelden zouden vernietigd worden, maar daar stak Howard Henkins, een zakenman die in de regio woont, een stokje voor. Hij vond het zonde dat de beelden zouden verdwijnen en liet ze verplaatsen naar zijn eigen stuk land een paar kilometer verderop.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Elke buste weegt tussen de 5000 en 9000 kilo wat het vrijwel onmogelijk maakte om de beelden onbeschadigd te verhuizen. Daardoor heeft Abraham Lincoln nu een gat in zijn achterhoofd en Ronald Raegan een litteken op zijn borst.

Henkins is een crowdfunding campagne gestart om de beelden te herstellen en weer een plek te geven in een museum op een nieuwe, betere locatie. Volgens het plan zou ook de huidige president Obama daar een plekje krijgen, evenals de volgende Amerikaanse president die eind dit jaar gekozen wordt én de first ladies.

‘In hun huidige staat hebben de presidenten de aandacht getrokken van veel mensen en journalisten. De verplaatsing en de natuur hebben hun tol geëist, maar de schade is te herstellen,’ zo staat te lezen op de crowdfundpagina. ‘Stel je voor hoe groots de beelden eruit zouden zien als ze gerepareerd worden en op een betere locatie staan.’

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze Albanese bunkers waren ooit geheim, nu zijn het musea
Verenigde Staten
Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje
Verenigde Staten
Vuurvliegjesshow in de Great Smoky Mountains
Verenigde Staten
The Wynwood Walls: de verborgen schat van Miami
Verenigde Staten
Toeristische attractie: racende lama’s

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.