Fried chicken
Frituren is veruit de meest geliefde kooktechniek van het zuiden. Alles wordt in het vet gebakken; het is geen maaltijd als er geen knapperig korstje omheen zit. Het bekendste gefrituurde gerecht is fried chicken, vaste prik op elke menukaart in de Deep South, of het Diepe Zuiden. Gus’s in Memphis Tennessee en Martha Lou’s Kitchen in Charleston South Carolina zijn er beroemd om.
Corn bread
Mais is een veelgebruikt ingrediënt in de soulfood-keuken en cornbread is zo’n beetje de hoeksteen van de southern cuisine. Bijna elk gerecht wordt geserveerd met een dik stuk goudgeel maisbrood en het liefst smeer je er een dikke klodder roomboter op.
Fried green tomatoes
Dikke plakken groene tomaat, gefrituurd in maismeel. Dit gerecht is beroemd geworden dankzij de ultieme southern feelgoodfilm Fried Green Tomatoes. Bij The Irondale Cafe in Alabama, waar de film werd opgenomen, is dit natuurlijk het populairste gerecht op de menukaart.
Shrimp and grits
Garnalen als ontbijt? In the Deep South kijken ze niet op van een stevige ochtendmaaltijd als deze. Grits – maisgrutten met reuzel – worden geserveerd met garnalen en gebakken spek. Probeer dit gerecht bij Hominy Grill in Charleston, South Carolina.
Chicken and waffles
Een stuk gefrituurde kip, een dikke goudgele wafel en heel veel honing en boter. Over deze bizarre combinatie smaken moet je niet teveel nadenken maar gewoon proeven. Het bekendste restaurant voor dit gerecht is dat van soulzangeres Glady Knight in Atlanta.