Het lekkerste soulfood uit het Diepe Zuiden

Soulfood, zo wordt het eten in het Diepe Zuiden van de VS ook wel genoemd. Niks is zo goed voor de ziel als een bord vol fried chicken, cornbread en sweet potato pie. De lekkerste 5 gerechten op een rij. Tip: tel even geen calorieën!

Door Lenneke Hoope
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET

Fried chicken

Frituren is veruit de meest geliefde kooktechniek van het zuiden. Alles wordt in het vet gebakken; het is geen maaltijd als er geen knapperig korstje omheen zit. Het bekendste gefrituurde gerecht is fried chicken, vaste prik op elke menukaart in de Deep South, of het Diepe Zuiden. Gus’s in Memphis Tennessee en Martha Lou’s Kitchen in Charleston South Carolina zijn er beroemd om.

Martha Lou's Kitchen in Charleston is beroemd om haar Fried Chicken.
Foto door Getty Images

Corn bread

Mais is een veelgebruikt ingrediënt in de soulfood-keuken en cornbread is zo’n beetje de hoeksteen van de southern cuisine. Bijna elk gerecht wordt geserveerd met een dik stuk goudgeel maisbrood en het liefst smeer je er een dikke klodder roomboter op. 

Fried green tomatoes

Dikke plakken groene tomaat, gefrituurd in maismeel. Dit gerecht is beroemd geworden dankzij de ultieme southern feelgoodfilm Fried Green Tomatoes. Bij The Irondale Cafe in Alabama, waar de film werd opgenomen, is dit natuurlijk het populairste gerecht op de menukaart. 

Fried green tomatoes staan op bijna elke menukaart in het diepe Zuiden.
Foto door Tetra Images, Corbis, HH

Shrimp and grits  

Garnalen als ontbijt? In the Deep South kijken ze niet op van een stevige ochtendmaaltijd als deze. Grits – maisgrutten met reuzel – worden geserveerd met garnalen en gebakken spek. Probeer dit gerecht bij Hominy Grill in Charleston, South Carolina.  

Gefrituurde kip serveren met wafels, waarom eigenlijk ook niet?
Foto door Getty Images

Chicken and waffles

Een stuk gefrituurde kip, een dikke goudgele wafel en heel veel honing en boter. Over deze bizarre combinatie smaken moet je niet teveel nadenken maar gewoon proeven. Het bekendste restaurant voor dit gerecht is dat van soulzangeres Glady Knight in Atlanta. 

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Verenigde Staten
10x Amerikaanse foodtrucks
Verenigde Staten
Bizar: Verlaten grasveld vol Amerikaanse presidenten
Verenigde Staten
Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje
Verenigde Staten
Vuurvliegjesshow in de Great Smoky Mountains
Verenigde Staten
The Wynwood Walls: de verborgen schat van Miami

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.