Fried chicken

Frituren is veruit de meest geliefde kooktechniek van het zuiden. Alles wordt in het vet gebakken; het is geen maaltijd als er geen knapperig korstje omheen zit. Het bekendste gefrituurde gerecht is fried chicken, vaste prik op elke menukaart in de Deep South, of het Diepe Zuiden. Gus’s in Memphis Tennessee en Martha Lou’s Kitchen in Charleston South Carolina zijn er beroemd om.

Martha Lous Kitchen in Charleston is beroemd om haar Fried Chicken
Martha Lou’s Kitchen in Charleston is beroemd om haar Fried Chicken.
Getty Images

Corn bread

Mais is een veelgebruikt ingrediënt in de soulfood-keuken en cornbread is zo’n beetje de hoeksteen van de southern cuisine. Bijna elk gerecht wordt geserveerd met een dik stuk goudgeel maisbrood en het liefst smeer je er een dikke klodder roomboter op.

Fried green tomatoes

Dikke plakken groene tomaat, gefrituurd in maismeel. Dit gerecht is beroemd geworden dankzij de ultieme southern feelgoodfilm Fried Green Tomatoes. Bij The Irondale Cafe in Alabama, waar de film werd opgenomen, is dit natuurlijk het populairste gerecht op de menukaart.

Fried green tomatoes staan op bijna elke menukaart in het diepe Zuiden
Fried green tomatoes staan op bijna elke menukaart in het diepe Zuiden.
Tetra Images, Corbis, HH

Shrimp and grits

Garnalen als ontbijt? In the Deep South kijken ze niet op van een stevige ochtendmaaltijd als deze. Grits – maisgrutten met reuzel – worden geserveerd met garnalen en gebakken spek. Probeer dit gerecht bij Hominy Grill in Charleston, South Carolina.

Gefrituurde kip serveren met wafels waarom eigenlijk ook niet
Gefrituurde kip serveren met wafels, waarom eigenlijk ook niet?
Getty Images

Chicken and waffles

Een stuk gefrituurde kip, een dikke goudgele wafel en heel veel honing en boter. Over deze bizarre combinatie smaken moet je niet teveel nadenken maar gewoon proeven. Het bekendste restaurant voor dit gerecht is dat van soulzangeres Glady Knight in Atlanta.