New York is het decor voor menig klassieke hollywoodfilm, maar nergens krijgt de stad zo’n glansrol als in de films van regisseur Woody Allen. Eigenlijk zijn klassiekers als Annie Hall, Manhattan en Bullets over Broadway stuk voor stuk charmante, ietwat neurotische odes aan Allens geboortestad. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag in december bezoeken we zeven tijdloze plekken uit zijn films. bril.

1. Queensboro Bridge

Vooral in Manhattan zien we New York door een heerlijke dikke roze bril. Tal van straten, winkels en musea komen voorbij, maar de beroemdste scene is die op een bankje bij Sutton Square, waar Allen en Diane Keaton de zon zien opkomen achter de Queensboro Bridge. Ga niet op zoek naar het bankje, deze was destijds speciaal voor de film neergezet.

Queensboro bridge
Queensboro bridge.
Nisian Hughes, Corbis, HH

2. Guggenheim Museum

Het beroemde ronde gebouw van architect Frank Lloyd Wright is de plek waar de personages van Allen en Keaton in Manhattan elkaar voor het eerst ontmoeten.

3. Boekhandel Argosy

Allen koos vaak voor boekhandels als achtergrond voor zijn romantische scènes. Veel winkels zijn verdwenen maar sommige bestaan nog, zoals Allens favoriet Argosy. De winkel bestaat al sinds 1925 en was te zien in de film The Front.

4. Dean & Deluca

Deze supermarkt met een verrukkelijk aanbod aan kant en klare maaltijden is de perfecte plek voor een lunchstop. De personages van Mia Farrow en Judy Davis ontmoeten elkaar in het café in Husbands and Wives.

Dean  Deluca
Dean & Deluca.
David Rentas, HH

5. Central Park

Bestaat er een NY-film van Woody Allen zonder Central Park? In Manhattan dobberen Allen en Keaton in een bootje op het meer en in Annie Hall is een bankje bij de dierentuin de plek voor een potje mensen kijken.

6. Carnegie Deli

Deze delicatessenzaak tegenover Carnegie Hall bestaat al sinds 1937 en was te zien in Broadway Danny Rose. Probeer de Woody Allen Sandwich, een gigantisch broodje boordevol pastrami en corned beef.

Een Woody Allen Sandwich bij Carnegie Deli
Een Woody Allen Sandwich bij Carnegie Deli.
Hemis/Alamy Stock Photo

7. Woody zelf

De ultieme Woody Allen-spot is natuurlijk de plek waar hij zelf optreedt met de Eddy Davis New Orleans jazzband: in het Carlyle Hotel (Allen speelt de klarinet). Maar let op: de kaartjes zijn prijzig en een diner is verplicht.