Toeristische attractie: racende lama’s

De derde dinsdag van september is Prinsjesdag, maar hoe zit het met de tweede zaterdag van september? In Nederland zegt die dag misschien niets, maar in een Amerikaans dorp staan de straten dan vol met lama’s.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto van RayNicovs/FotoCommunity

In het Spaanse Pamplona is het stierenrennen een belangrijke toeristische attractie. In Hammond, een klein dorp in Wisconsin, heeft men een eigen versie van deze traditie bedacht. Daarbij worden de straten niet bestormd door stieren, maar door lama’s. Dit jaar wordt het lamarennen voor de achttiende keer georganiseerd. Het unieke evenement is in die tijd uitgegroeid tot een felle competitie die bezoekers trekt vanuit verre uithoeken van de Verenigde Staten.

De lama’s doen het niet voor niets: het winnende dier wordt beloond met een mand vol verse tomaten en paprika’s. Desondanks hebben de beesten er niet altijd even veel zin in, en kunnen ze nogal eens de verkeerde kant op rennen – of simpelweg blijven staan. Daarom krijgt elk van de wollige dieren een menselijke begeleider die, gehuld in een hoed met lama-oren, zijn lama probeert aan te sporen om als eerste over de finish te galopperen. Op de Facebookpagina van het evenement staat dat lama Lightning dit jaar de allersnelste was.

Vliegende koeienvlaaien

Het lamarennen is slechts één voorbeeld van een uitgebreid scala aan vreemde tradities die worden gevierd op verschillende plaatsen in Wisconsin. Zo werd verleden maand de veertigste editie gehouden van het koeienvlaaiwerpen in het dorp Prairie du Sac. Het lijkt misschien een lachwekkend evenement, maar de inwoners van het dorp nemen hun tradities heel serieus. De opgedroogde vlaaien moeten bijvoorbeeld aan strenge eisen voldoen, voordat ze als een soort discus kunnen worden geworpen.

Beide evenementen zouden een toeristische trekpleister zijn, maar of ze allebei even populair zijn, is de vraag. Waar breng jij volgend jaar het liefst een bezoekje: bij vliegende koeienvlaaien of rennende lama’s? Bekijk als voorproefje een filmpje dat The New York Times afgelopen zaterdag maakte.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Verenigde Staten
Route 66: eerste energieproducerende snelweg
Verenigde Staten
Spotgoedkoop overnachten in New York: in een Yellow Cab
Verenigde Staten
East Coast Greenway: Nieuwe route langs de Amerikaanse oostkust
Verenigde Staten
Dwars door Amerika op een stadsfiets uit New York
Verenigde Staten
Bizar: Verlaten grasveld vol Amerikaanse presidenten

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.