Worden de Niagara Falls drooggelegd?

Een waterval zonder water? Klinkt gek, maar toch overweegt de staat New York om de Amerikaanse kant van de Niagara Falls tijdelijk droog te leggen tijdens de aanbouw van twee nieuwe bruggen.

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Getty Images

Als je de Niagara Falls in al hun glorie wil zien, moet je snel zijn. Een van de beroemdste watervallen ter wereld kan in de toekomst deels droog komen te staan. De staat New York bespreekt plannen om de Amerikaanse kant van de Niagara Falls tijdelijk droog te leggen, wat nodig is om twee 115 jaar oude bruggen te vervangen.

De twee bruggen verbinden het vaste land van de Verenigde Staten met Goat Island, een klein eiland dat in de Niagara River ligt tussen de Niagara Falls. In 2004 werden twee tijdelijke bruggen aangelegd ter vervanging van de oude bruggen, maar dit was nooit bedoeld als een blijvende oplossing.

Tijdens het vervangen van de bruggen zouden twee van de drie watervallen die samen de Niagara Falls vormen tijdelijk droog komen te staan. Het water van de American Falls en de Bridal Veil Falls wordt dan via een dam omgeleid naar de Horseshoe Falls, aan de Canadese kant van de rivier. Het deel aan de Amerikaanse kant van de grens vormt slechts 15 procent van de totale waterstroom.

De staat New York verwacht in eerste instantie een toename van het toerisme, omdat de kans om de rotsformaties onder de watervallen te zien een once in a lifetime mogelijkheid zou zijn. Helemaal uniek is de situatie overigens niet: in 1969 werd een deel van de waterval ook al eens drooggelegd om de invloed van erosie op de rotsformatie te onderzoeken. Dat leverde bijna vijftig jaar geleden bijzondere beelden op, zoals in de video hieronder te zien is.

Op korte termijn blijft het water echter nog gewoon stromen aan zowel de Amerikaanse als de Canadese kant. Er liggen nu twee verschillende plannen voor de renovatie van de bruggen op tafel. Wanneer bekend is welk plan de voorkeur krijgt, kan het nog een paar jaar duren voordat de bouw van de dam afgerond is en de aanleg van de nieuwe bruggen kan beginnen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Verenigde Staten
Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje
Verenigde Staten
Bizar: Verlaten grasveld vol Amerikaanse presidenten
Verenigde Staten
Vuurvliegjesshow in de Great Smoky Mountains
Verenigde Staten
The Wynwood Walls: de verborgen schat van Miami
Verenigde Staten
Toeristische attractie: racende lama’s

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.