Dat in Wynwood alles om straatkunst draait, wordt meteen duidelijk als je de wijk binnenrijdt. Straat na straat is bekleed met intrigerende kunst, zoals prachtige popart cartoons, hypnotiserende zwart-wit patronen en creaties met een maatschappelijke boodschap. Het epicentrum van de muren ligt op NW 2nd AV, deels verborgen achter een lang zwart hek. In 2009 gingen de eerste artiesten hier aan de slag. Inmiddels zijn ruim vijftig nationale en internationale talenten verantwoordelijk voor de Wynwood Walls: een kleurrijke kunstexplosie van 25.000 m2.

This is an image

Kunst met een boodschap

Het brein achter het project, Tony Goldman, zocht in 2009 een gebied dat hij kon transformeren en stuitte op de multiculturele buurt Wynwood. ‘Ik zag het grote aantal raamloze warenhuizen als mijn canvassen, die samen het grootste straatkunstproject ooit zouden gaan vormen,’ vertelt de ondernemende kunstenaar.

This is an image

Met de komst van de muren is bewezen dat Miami meer is dan zon, zee, strand en luxe. De multiculturele buurt is veranderd in een hipsterbuurt: een bestemming die graag bezocht wordt door zowel de bewoners als toeristen. Dagelijks bewonderen honderden mensen de levensgrote muurschildering van de Dalai Lama en de sensuele vrouwelijke cartoons genaamd Poupes, die een mengelmoes zijn van engelen, duivels en kinderen. Een aantal muurbeschilderingen hebben een duidelijke sociale boodschap. Zo steunt de Franse Kashink met ’50 cakes of Gay’ gelijke rechten voor het homohuwelijk.

This is an image

Stop Wars

Na de komst van de eerste muren, die ’s avonds achter slot en grendel gaan, werden ook de andere gebouwen in Wynwood omgetoverd in kunstwerken. Het pronkstuk is de wandcreatie van kunstenaars en vredesactivist Eduardo Kobra. Je staat oog in oog met een levensgrote Yoda in regenboogkleuren, met in zijn handen een verkeersbord met de tekst ‘Stop Wars’. In 2010 breidde Goldman zijn project uit met de Wynwood Doors. Een achterstallig parkje werd opgeknapt en omringd met grote garagedeuren, die dienen als canvas voor kleinschalige kunstenaars. Goldman vroeg de artiesten om buiten hun comfortzone te stappen, en levensgrote werken te laten maken, die samen voor een intense beleving binnen de muren zorgen.

This is an image