De magische grotten van Vietnam

Illustratieblogger Jolien toert op de motor van zuid naar noord Vietnam. Onderweg houdt ze een moddergevecht in een van de mooiste grotten van Vietnam.

Door Jolien Kempen
foto's van Jolien Kempen
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:04 CET

Feit: dat modder eruitziet als chocoladevla betekent niet dat het goed smaakt. Met een vies gezicht tuf ik de klodder uit die ik van mijn camera likte in een poging de lens schoon te krijgen. Tevergeefs, hoewel mijn camera waterdicht is, maakt een bruine laag hem nutteloos vandaag. Samen met zes anderen drijf ik in een poel van zachte modder met de kleur van melkchocolade. Ik heb me niet vaker zo sexy gevoeld; met op mijn hoofd een afzichtelijke gele veiligheidshelm, een tokkelgordel die knelt op de verkeerde plaatsen en een dikke laag bruine modder tot achter mijn oren. 

Ik bevind me ergens diep in de Dark Cave, onderdeel van het Phong Nha nationaal park in centraal Vietnam, en doe mee met een spannende tour. De gids van mijn groep leidde ons via een tokkelbaan naar de rivier die zich aan de mond van de grot bevindt. Het vrolijk kletsen verstomt als al na honderd meter lopen het duister ons overvalt en we de hoofdlampjes aanklikken om de snelle gids te kunnen volgen. 

Via smalle spelonken lopen we dieper en dieper de Dark Cave in en ik voel mijn voeten steeds dieper in de zachte modder wegzakken. Na drie minuten staat de modder tot mijn knieën en zeul ik me een weg door de zuigende en slurpende drek. Plots opent de nauwe gang zich in een grotere ruimte met als bodem een bruin fluwelen vijvertje. Het is moeilijk voortbewegen in de modder; je blijft als het ware drijven maar zwemmen gaat niet. Eenmaal in de poel breekt er, hoe kan het ook anders, een moddergevecht uit en heb ik al snel de drek tot achter mijn oren zitten. 

Modderbad

Het wordt een beetje spannend als de gids ons vraagt de lampjes uit te klikken en hij de zijne als laatste dooft. Ik geloof niet dat ik ooit op zo’n donkere plek ben geweest! “Hellooo....?”, na een tijdje van stilte beginnen we zenuwachtig onze gids te roepen, toch een beetje bang dat hij ons verlaten heeft, als hij na twee minuten giechelend van plezier zijn lampje weer aandoet. Grapjas.

Op weinig charmante wijze klauteren en glibberen we terug naar de ingang van de grot; ik hou angstvallig mijn bikinibroekje vast dat tot groot vermaak van degene achter me steeds naar beneden glijdt door het gewicht van de verzamelde modder. Met een luide schreeuw storten we ons in de rivier en krijgen ledemaat na ledemaat onze normale kleur terug. Als ik na deze licht claustrofobie-opwekkende toer opgelucht weer buiten sta, wennen mijn ogen langzaam aan het daglicht en bedenk ik me glimlachend hoe zacht mijn huid zal voelen na dit modderbad!

Mijn tip: Phong Nha is een prachtig park met geweldige grotten, een brede rivier, kleine nederzettingen en weidse vlaktes. De mooiste zonsondergang beleef je op het terras van hostel Farmstay, te midden van de landerijen vol loeiend vee en met een waanzinnig uitzicht op de lemen bergketen. Bestel er na een dag van grotbezoeken een pompoensoep en koud Hanoi-biertje en laat de omgeving je betoveren als de zon de lucht goud-rose kleurt.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Vietnam
Mijn Vietnam: de begrafenis van generaal Giáp
Vietnam
Land van de fietsende engelen
Vietnam
Varen door de Mekongdelta
Vietnam
Tips & tricks: Vietnam
Vietnam
Vietnam: de liefde van een fotograaf

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.