Chocolade, wie houdt er niet van? Een reep als tussendoortje voor wat extra energie of ’s avonds een stuk chocola bij de koffie of thee. In Nederland eten we jaarlijks wel 4,7 kilo chocolade per persoon. Met als hoogtepunt de consumptie tijdens de feestdagen, waar chocolade wordt gepresenteerd in de meest feestelijke vormen; van chocoladeletters tot chocolade kruidnoten en van kerstkransjes tot speciale bon bons.

Lekker, maar chocolade kan ook een nare bijsmaak hebben. Bijvoorbeeld als je weet dat cacao van miljoenen kleinschalige boeren komt, die moeten rondkomen van minder dan 0,70 cent per dag. En dat vrouwen in de cacao-industrie nog minder verdienen. Door gebrek aan voldoende financiële middelen staan zij voor grote uitdagingen als ‘Hoe zorg ik voor voldoende eten?’ en ‘Wie van mijn kinderen kan ik naar school sturen?’ Daarnaast speelt de impact van klimaatverandering ook een grote rol op hun cacaoproductie.

This is an image
Fairtrade Max Havelaar

Fairtrade werkt er hard aan om de positie van cacaoboeren te verbeteren. Cacao-coöperaties krijgen voor de cacao die ze onder Fairtrade voorwaarden verkopen ten minste de Fairtrade minimumprijs en een vaste premie. Dit geld investeren de boeren in productiemiddelen en trainingen, maar ook in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen.

Om echt te kunnen genieten van seizoenschocolade, kun je in de winkel letten op het Fairtrade keurmerk. Dan weet je dat jouw reep, letter of bonbon is gemaakt met cacao waarvoor een eerlijkere prijs is betaald, met respect voor de producent. Kijk op maxhavelaar.nl/eerlijkechocolade voor meer informatie.