Scheepswrak van rond 1850 ontdekt op grote diepte

De geheimzinnige overblijfselen van het schip werden op ruim twee kilometer diepte gefilmd en bieden archeologen een glimp van het leven aan boord.

Door Kristin Romey
Gepubliceerd 13 jul. 2018 10:41 CEST
Scheepswrak van rond 1850 ontdekt op grote diepte

Het 150 jaar oude wrak van een schip voor “de arbeidersklasse” heeft de aandacht van de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) gewekt. Onderzoekers van de Amerikaanse instelling hebben onlangs twee dagen lang onderzoek gedaan naar het wrak om het tragische verhaal van het schip te achterhalen.

Het wrak op het Blake Plateau voor de Oostkust van de VS zorgde meteen voor opgetrokken wenkbrauwen toen het in 2015 werd ontdekt, vanwege zijn omvang en locatie: een klein schip – ruim twintig meter lang, met een bemanning van niet meer dan drie à vijf zeelui – dat 240 kilometer voor de kust van North Carolina op ruim twee kilometer diepte werd gevonden.

Wat deed zo’n klein scheepje zo ver uit de kust? Archeoloog Jim Delgado, voormalig directeur maritiem erfgoed van de NOAA, onderzocht het wrak tijdens live-opnamen door een diepzeerobot. Hij denkt dat het schip langs de rand van de Golfstroom voer, een route die eeuwenlang is gebruikt door koopvaardijschepen. “Dit wrak zou een archeologisch overblijfsel kunnen zijn van een heel gebruikelijke maritieme activiteit, vergelijkbaar met de trucks op de wegen van nu, die regelmatig op deze handelsroutes plaatsvond,” zegt hij.

Voorwerpen op het wrak bieden fascinerende aanwijzingen over het schip en zijn bemanning. Een stapel bakstenen markeert de plek waar de zeelieden hun maaltijden op een kleine stoof moeten hebben bereid. (Een echte oven zou op grotere en beter uitgeruste schepen gebruikelijk zijn.) In de boeg, waar de slaapplekken van de bemanning moeten zijn geweest, werden lege schelpen gezien. Die kunnen als voedsel hebben gediend of als souvenirs zijn ingekocht in een haven in Florida of op de Bahama’s. De camera van de robot zoomde ook in op een kleine kam, naaigerei, een wijnfles en een sierlijke vaas. In de modder naast het schip lag een octant, een instrument dat voor de navigatie van het scheepje werd gebruikt.

Van een lading was niets te zien; het kan om bederfelijke waar zijn gegaan, die allang in het zeewater is opgelost.

Delgado zegt dat we het verhaal achter dit scheepje waarschijnlijk nooit helemaal zullen kennen, maar hij geeft toe dat hij wat begon weg te dromen toen hij het de resten van schip op het computerscherm voorbij zag komen.

"Geschiedenis gaat over mensen – meestal niet erg machtige mensen – en dit wrak biedt inzicht in de manier waarop de overgrote meerderheid van de mensen leefde: ze moesten hard werken, onder zware omstandigheden en soms met gevaar voor eigen leven,” zegt hij.

“Ze hadden geen andere keus dan op te staan en naar hun werk te gaan – of naar de zee.”

Lees meer

bekijk videos

Wetenschap8:09

Hoe wetenschappers ’s werelds hoogste berg omtoverden tot klimaatlaboratorium

Geschiedenis en Cultuur1:30

De kopermijnen van koning Salomon

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
Werktuigen laten zien hoe de vroege mens in het regenwoud overleefde
Wetenschap
Duizend jaar oude botten van de oudste tsunamislachtoffers in Oost-Afrika
Wetenschap
Overleefden de oermensen in India een supervulkaan?
Wetenschap
Prehistorische grotschildering toont mogelijk oudste jachtscène
Wetenschap
Grensverleggende natuurbeschermer en fossielenjager Richard Leakey op 77-jarige leeftijd overleden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.