Venetië beleeft ergste overstromingen in vijftig jaar

Sinds het begin van de metingen heeft het water in Venetië slechts eenmaal hoger gestaan. Het extreme waterpeil wordt veroorzaakt door een combinatie van uitzonderlijk hoogwater, stortbuien en een harde wind die het water in deze tijd van het jaar richtin

Gepubliceerd 15 nov. 2019 15:10 CET
Voetgangers met lieslaarzen steken het overstroomde San Marcoplein in Venetië over. Door uitzonderlijk hoogwater, stortbuien en ...
Voetgangers met lieslaarzen steken het overstroomde San Marcoplein in Venetië over. Door uitzonderlijk hoogwater, stortbuien en de windrichting in dit jaargetijde is de huidige waterstand de hoogste in vijftig jaar.
Foto door Marco Bertorello, AFP, Getty

De beroemde Italiaanse stad Venetië wordt bedreigd door een waterstand die in 53 jaar tijd niet is voorgekomen. De oorzaak is extreem hoogwater, heftige regenbuien en het feit dat de stad sinds zijn oprichting bijna alleen maar is gezonken.

Venetië kampt ieder jaar rond november en december met aqua alta oftewel hoogwater, doordat de wind het water bij vloed de kanalen in stuwt, door het riool en over de straten van de stad. Alleen in 1966, toen het water op 1,94 meter stond, was het waterpeil hoger.

Volgens nieuwsberichten waren de loopplanken die normaal worden aangelegd voor de regelmatig terugkerende overstroming van het San Marcoplein ditmaal niet tegen hun taak opgewassen. De autoriteiten besloten ze te verwijderen om te voorkomen dat ze weg zouden drijven.

Afgelopen jaar liep drie kwart van de historische stad onder water door een combinatie van hoogwater en hevig noodweer.

Door de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel raakt Venetië, dat ooit werd gesticht op zachte, drassige grond, steeds meer in de problemen. Het waterniveau in het bekken van de Middellandse Zee zou volgens experts aan het eind van de eeuw tot wel anderhalve meter hoger kunnen staan, waardoor de kans groot is dat de wegzakkende stad vaker met overstromingen te maken zal krijgen dan het huidige gemiddelde van vier keer per jaar.

Het stadsbestuur werkt al sinds 2003 aan een ambitieus plan dat de stad moet redden. Het zogenaamde MOSE-project (MOdulo Sperimentale Elettromeccanico), een systeem van mobiele sluizen dat bedoeld is om de stad en de lagune te beschermen tegen extreem hoge waterstanden. Het geotechnische project is gebaseerd op inmiddels tientallen jaren oude technologie en heeft te kampen met kostenoverschrijdingen en corruptiebeschuldigingen.

De waterkering had eigenlijk in 2011 klaar moeten zijn, maar volgens sommige autoriteiten kan het nog wel drie jaar duren voordat die er is.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

lees verder

Foto's van Venetië onder water in 2018

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
Groenland raakt deze eeuw mogelijk meer ijs kwijt dan in de 12.000 jaar hiervoor
Wetenschap
Wat veroorzaakte deze kolossale krater in Siberië?
Wetenschap
Waarom ‘seizoensdepressie’ ook in de zomer kan optreden
Wetenschap
Het werd onlangs 54,4 graden Celsius op aarde. Ooit wordt het nog veel warmer.
Wetenschap
Zomerzee-ijs op Noordpool kan al in 2035 zijn verdwenen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.