Hennep staat al goed bekend als het gaat om medicinaal gebruik. De plant is een soortgenoot van de marihuanaplant Cannibis sativa en bevat cannabidiol, beter bekend als CBD. CBD activeert bepaalde receptoren in de hersenen die betrokken zijn bij de regulering van het zenuwstelsel en wordt vaak gebruikt voor de behandeling van angsten, slapeloosheid en ontstekingen. Uit onderzoek blijkt dat de stof mogelijk ook helpt tegen epilepsie, chronische pijn en verslavingen (Exclusief voor abonnees: De wetenschappelijke zoektocht naar de geheimen van marihuana.)

In de afgelopen jaren wordt hennep ook steeds vaker toegepast voor niet-medicinale doeleinden. Zo wordt de plant gebruikt bij de bouw van raceauto’s, het brouwen van ‘groen’ bier en als extra eiwit in gerechten. Hieronder lees je meer over vijf verrassende nieuwe toepassingen.

1. Beschermer tegen microben

CBD blijkt een probaat middel om bepaalde soorten bacteriën te doden, zo ontdekten Australische onderzoekers. Dat betekent dat het actieve ingrediënt in hennep nu gepromoveerd is tot een mogelijke kandidaat voor een nieuw soort antibioticum. De stof wordt al toegepast bij astma- en pijnklachten.

2. Pitstop-onderdeel

Hennepvezels zijn stevig, elastisch, licht en biologisch afbreekbaar, wat het materiaal de perfecte vervanger maakt van plastic. Elektrische auto’s zijn minder efficiënt omdat hun accu’s honderden kilo’s wegen. Daarom gebruiken producenten van elektrische voertuigen steeds vaker hennep als bestanddeel voor het interieur en het chassis van auto’s. In 2019 bouwde Porsche zelfs onderdelen voor hun racewagens met de vezels. Daarnaast kan de olie uit hennepplanten ook worden gebruikt voor de productie van diesel.

3. Wondertextiel

Hennepplanten zijn bestand tegen klimaatverandering. Ze zijn zes keer efficiënter dan katoenplanten wat betreft waterverbruik, zo ontdekten onderzoekers van het Duitse Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie. Daarnaast kan in een gebied drie keer zoveel hennep worden verbouwd als katoen, terwijl de CO2-uitstoot hetzelfde blijft, wanneer het gehele productieproces in ogenschouw wordt genomen.

4. Dorstlesser

Zwitserse onderzoekers hebben bier gebrouwen waarin driekwart van de hop, die normaal voor bier wordt gebruikt, werd vervangen door hennepbloemen. Hun pils bleek niet te onderscheiden van bier waarvoor alleen hop was gebruikt. De productie met hennepbloemen is volgens de onderzoekers veel duurzamer: in Zwitserland worden deze bloemen gezien als afvalproduct bij het productieproces voor hennep. Hennep is een plant die tegen allerlei omstandigheden bestand is en waar slechts weinig pesticiden en kunstmest voor nodig zijn. Daarnaast lijkt de plant weinig last te hebben van hitte en wisselende weersomstandigheden door de klimaatopwarming. Uit een smaaktest waarbij de deelnemers blind proefden, bleek dat die het bier van hennep even lekker vonden als bier met hop.

5. Eiwitbom

Hennepzaden bevatten veel eiwitten (ongeveer evenveel als rundvlees) en daarnaast hoogwaardige aminozuren, vezels en omega-3-vetzuren, waardoor ze een goede alternatieve eiwitbron zijn voor vegans. Wetenschappers zijn bezig pasta, tofu en verschillende vleesvervangers van hennep te ontwikkelen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Duitse editie van augustus 2022 van het National Geographic magazine.